Amerikansk valgkamp gir ham våkenetter

Norske kristne Amerika-venner følger spent med på presidentnominasjonen, men håper på helt forskjellig utfall. Den enes drøm er den andres mareritt.

Denne saken ble først trykket i Dagen tirsdag 9. februar.

Morgensendingen fra Fox News flimrer over TV-skjermen til redaktørBjarte Ystebø i den kristne avisenNorge Idag på Danmarksplass i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den amerikanske valgkampen er et show uten like, smiler Ystebø, plassert bak skrivebordet i sin grønne stol med vippefunksjon.

I dag har showet forflyttet seg til den lille delstaten New Hampshire nordøst iUSA. Her skal det andre primærvalget avholdes.

«I don´t believe the liberal media» - jeg tror ikke på de liberale mediene - står det på kontordøren til Ystebø. Som Fox News håper han på en president som tar USA i en helt annen retning ennBarack Obama har gjort, altså mot høyre.

Kristne hjertesaker

De siste oppdateringene fra valgkampen tikker inn på Ystebøs iphone.

– Det blir noen våkenetter, sier Ystebø om nominasjonsstriden. Han får solide doser koffein gjennom stadig inntak av Pepsi Max.

Mannen bak verdimobiliseringenOslo Symposium kaller seg en politisk aktivist og understreker at valgkampen ikke bare er underholdning.

– Sakene jeg er veldig opptatt av, de kristne hjertesakene, en del av den politiske debatten og realiteten der borte. I fravær av at vi kan diskutereabort,ekteskapslov og andre ting her, inspireres jeg av hvordan de gjør det der, sier han.

Kantete Cruz

I første runde Iowa gikk den markant konservative Texas-senatorenTed Cruz nokså uventet seirende ut blant republikanerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han er en sterk ideolog, men er nok en kantete type og kan få problemer med å få ting gjennom, analyserer Ystebø. Han setter sitt håp til den cubansk-ættede Florida-senatorenMarco Rubio.

– Rubio er en svigermors drøm med talegaver på Obama-nivå, sier han.

Mens norske medier ynder å fortelle om det som med norske øyne framstår som merkverdigheter på republikansk side, er Ystebø begeistret over kandidatene.

– Alle utenomDonald Trump er meget godt egnet til å bli president.

Blir opprørt

Tonen er noe annerledes hos gospelentusiastJan Kåre Haugland.

Den tidligereKrF-ordføreren i Songdalen kommune i Vest-Agder er «visepresident» i Finsland Gaither Music Club, som samler entusiaster for sørstatsgospel generelt og musikken til Bill og Gloria Gaither spesielt.

Haugland har vært reiseleder på en rekke Amerika-turer og vært i landet også ved flere andre anledninger.

– Det som har slått meg veldig iUSA, er forskjellen på fattig og rik. De fattige må klare seg selv og får veldig liten bistand fra det offentlige. Dette er stikk imot den norske modellen. Forskjellen er såpass voldsom at jeg blir litt opprørt av å legge merke til det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Diskriminering

Jan Kåre Haugland mener republikanerne har brukt sitt flertall iKongressen til å blokkere reformer som ville gjort livet bedre for fattige.

– Jeg kjenner jo også noen som stemmer republikansk, men opplever at de blir ganske stille når jeg prøver å få litt utav dem om hvorfor, sier Haugland.

Han erkjenner at republikanerne har ord på seg for å forsvare kristne verdier og ser at dette blir et dilemma.

– Men for meg blir det fullstendig galt når man på den ene siden ønsker å bevare kristne grunnverdier og på den andre siden til de grader legger opp til diskriminering av fattige, sier han.

– Følger du mye med i amerikanske medier fram mot valget?

– Jeg har egentlig mer enn nok med norsk tv, de sender jo en god del. Dessuten står det jo mye i avisene og på nettet, svarer Haugland.

– Har du noen favoritt blant kandidatene?

– Jeg tror jeg ville satset påHillary, fordi hun sannsynligvis blir demokratenes kandidat. Jeg er ikke enig i alt hun står for, men er enig i hovedbudskapet til demokratene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritisk til Clinton

– Jeg var i USA under nominasjonskampen i 2008 og fikk et utrolig negativt inntrykk av henne, sier han.

– Hun brukte fire dager på å erkjenne nederlaget mot Barack­ Obama, sier Nyborg som er første­amanuensis vedNLA Høgskolen og har bodd og studert i USA ved flere anledninger.

Jevnlig følger han meningsmålingene og leser amerikanske medier. Han er imponert over amerikaneres innsatsvilje og mobiliseringsevne i valgkampen, men har mindre sans for skittslenging og storkapitalens dominans.

– Jeg synes den norske dekningen er for dårlig, sier Nyborg.

Usikker stemme

Han mener norske journalister er preget av sin bakgrunn i et sosialdemokratisk samfunn og ikke egentlig forstår hvorfor mange amerikanere er kritiske til en mektig stat.

– Jeg tror Donald Trumps framgang må forstås ut fra dette. Av og til er det noen som er innom slike tanker, men ofte framstilles han jo som en tomsing og storkjeftet idiot i Norge, sier Nyborg.

– Mange nordmenn sier de ville vært demokrater hvis de bodde i USA. Ville du?

– Veldig mange av amerikanerne jeg kjenner, er republikanere. Jeg jo veldig preget av den norske velferdsstaten og den nordiske modellen, men i verdispørsmål er republikanerne nærmere en kristen nordmann, sier Nyborg, som konkluderer med at det er vanskelig å si hva han ville stemt.