Høyre-leder Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høye på pressetreff etter at Høyres sentralstyre og stortingsgruppe hadde møte på Gardermoen fredag. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

- Alle må få mer ut av å sitte i regjering

Flere kom­pli­ser­te saker skal drøf­tes når de bor­ger­li­ge par­ti­ene møtes man­dag. Alle må mene at de får mer ut av å sitte i re­gje­ring enn å stå uten­for, sier Høy­re-le­der Erna Sol­berg.

Selv om valg­re­sul­ta­tet på pa­pi­ret skul­le tilsi mest makt til Høyre, litt mind­re til Frp og minst til Venst­re og KrF, vil ikke Sol­berg gå inn på hva re­sul­ta­tet av stor­tings­val­get har å si for styrke­for­hol­det mel­lom par­te­ne, skri­ver Af­ten­pos­ten.

- Noe vil av­spei­le styrke­for­hol­det, så vil noe av­spei­le al­ter­na­tiv­mu­lig­he­te­ne til de ulike par­ti­ene. Sit­ter du i en re­gje­ring, må du sikre at alle mener de får mer ut av å sitte i re­gje­ring enn de ville gjort ved ikke å sitte i re­gje­rin­gen: Da vil ulike par­ti­er ha ulike for­hand­lings­kort, sier Erna Sol­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sier Venst­re og KrF helt klart vil ha ut­byt­te av å sitte i re­gje­ring.

- Det er noen saker sen­trum er nødt til å sitte i re­gje­ring for å få gjen­nom­slag for, der ver­ken Venst­re eller KrF har med seg fler­tal­let på Stor­tin­get. Da kan de få mer ved å sitte i re­gje­ring, sier lan­dets neste stats­mi­nis­ter.

Hun vil ikke si hvil­ke saker dette drei­er seg om, men hun fast­slår at et klart fler­tall på Stor­tin­get er for kon­se­kvens­ut­red­ning av olje­bo­ring uten­for Lo­fo­ten, Ves­ter­ålen og Senja. Her er det stor av­stand mel­lom KrF og Venst­re, som er mot­stan­de­re av olje­bo­ring, og Høyre og Frp som sier et klart ja.

Les også: Dette mener de politiske partiene

Ster­ke­re bin­ding

Andre saker som kan være harde nøt­ter å knek­ke under son­de­rings­sam­ta­le­ne som star­ter man­dag mor­gen, er hand­lings­re­ge­len, vei­byg­ging og -fi­nan­sie­ring, asyl-, bi­stands- og al­ko­hol­po­li­tikk samt ul­tra­lyd, egg- og sæd­do­na­sjon.

Erna Sol­berg ut­tryk­te fre­dag tro på at sam­ta­le­ne ender i re­el­le for­hand­lin­ger, men sa hun også hadde en Plan B.

- Hvis vi kom­mer i en slik si­tua­sjon at en­kel­te ikke øns­ker å fort­set­te sam­ta­le­ne, bør vi li­ke­vel ha sam­ar­beids­platt­for­mer som sik­rer at po­li­tikk av­kla­res for en ny re­gje­ring. Jeg øns­ker meg en ster­ke­re bin­ding i en slik si­tua­sjon enn hva til­fel­let har vært før, sa Sol­berg til NTB.

Hem­me­lig sted

Son­de­rings­sam­ta­le­ne reg­nes som den mest ut­ford­ren­de delen av re­gje­rings­for­hand­lin­ge­ne og star­ter på et hem­me­lig sted i Oslo sen­trum man­dag mor­gen. Det er nett­opp under son­de­rings­sam­ta­le­ne at de vir­ke­lig tøffe ta­ke­ne kom­mer, fast­slår Høy­res ge­ne­ral­sek­re­tær Lars Arne Ryss­dal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Selve re­gje­rings­for­hand­lin­ge­ne er mer som en sjar­møretap­pe å regne. Nå skal man finne ut om det i det hele tatt er grunn­lag for et re­gje­rings­sam­ar­beid, og alle de vans­ke­li­ge sa­ke­ne skal på bor­det, sa Ryss­dal til NTB søn­dag.

Ryss­dal sier han ikke blir over­ras­ket om son­de­rin­ge­ne pågår i flere uker.

(©NTB)

Les også
De borgerlige klare for de tøffeste samtalene
Les også
Kritiserer sikkerheten til norske politikere
Les også
Dette mener de politiske partiene