Al-Shabaab: - Vi har flere gisler i kjøpesenteret

Al-Sha­ba­ab hev­der at grup­pa fort­satt hol­der gis­ler fan­get inne kjøpe­sen­te­ret i Nai­ro­bi. Ak­sjo­nen synes ikke å være over selv om myn­dig­he­te­ne har hev­det at de har full kon­troll.

Mel­din­gen om at en­kel­te gis­ler fort­satt er i live kom via en Twit­ter-mel­ding, an­gi­ve­lig fra al-Sha­ba­ab, tirs­dag for­mid­dag.

- De er fort­satt i live og vir­ker gans­ke for­styr­ret, men de er uan­sett i live, skrev den yt­ter­lig­gå­en­de so­ma­lis­ke grup­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er utal­li­ge døde men­nes­ker som lig­ger rundt om­kring i kjøpe­sen­te­ret, og de hel­li­ge kri­ger­ne hol­der fort­satt stand i West­gate, het det vi­de­re fra en ny­opp­ret­tet Twit­ter-kon­to, som se­ne­re samme dag ble stengt. Grup­pen byt­ter sta­dig konto, men in­for­me­rer jour­na­lis­ter og andre om end­rin­ge­ne, iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP.

Sky­ting

Det ble meldt om fort­satt sky­ting i kjøpe­sen­te­ret tirs­dag. Ke­ny­ans­ke styr­ker skal ha vært på jakt etter yt­ter­li­ge­re «én eller to» ter­ro­ris­ter, som mu­li­gens hadde for­skan­set seg ved et ka­si­no i en av de øvers­te eta­sje­ne.

An­gri­per­ne skal ha lagt ut flere spreng­le­ge­mer i kjøpe­sen­te­ret, og flere av dem ble tirs­dag uska­de­lig­gjort av ke­ny­ans­ke styr­ker.

Ke­ny­ansk TV mel­der dess­uten at yt­ter­li­ge­re seks an­gri­pe­re er drept, i til­legg til de tre som skal være drept tid­li­ge­re. Det er fort­satt uvisst hvor mange som del­tok i an­gre­pet, og hvor mange gis­ler de tok da de tok kon­troll over kjøpe­sen­te­ret ved hjelp av auto­mat­vå­pen og hånd­gra­na­ter lør­dag.

Fryk­ter flere døde

Iføl­ge of­fi­si­el­le tall er minst 62 per­soner drept, mens nær 200 er såret. Skjeb­nen til 63 sav­ne­de per­soner er fort­satt uviss, og det er frykt for at døds­tal­let vil stige kraf­tig når myn­dig­he­te­ne får over­sikt over per­soner som lig­ger døde inne i sen­te­ret. En jour­na­list som var der inne lør­dag, for­tal­te om «hau­ger av krop­per», mel­der ny­hets­by­rå­et TT.

Det er nå tre dager siden med­lem­mer av den yt­ter­lig­gå­en­de so­ma­lis­ke grup­pa al-Sha­ba­ab gikk til an­grep på kjøpe­sen­te­ret mens flere hund­re men­nes­ker var ute og hand­let, mange av dem ut­len­din­ger.

Blant de drep­te er seks bri­ter, to fransk­menn, to ca­na­diere, en ki­ne­ser, to in­de­re, en sør­korea­ner, en sør­afri­ka­ner og en tys­ker.

Hæren opp­ly­ser at tre ke­ny­ans­ke sol­da­ter er drept og åtte såret i kam­pe­ne. Det ble tid­lig meldt at is­ra­els­ke sol­da­ter del­tok i ak­sjo­nen mot gis­sel­ta­ker­ne, men hvil­ken rolle de har hatt, er ikke kjent. Kjøpe­sen­te­ret er del­vis is­ra­elsk­eid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hevn for in­va­sjon

Den so­ma­lis­ke isla­mist­grup­pen al-Sha­ba­ab er til­knyt­tet al-Qa­i­da og har lenge truet med å an­gri­pe mål i Kenya. Ter­ro­ren skal være en hevn for at ke­ny­ans­ke styr­ker har gått inn i So­ma­lia på jakt etter mi­li­tan­te isla­mis­ter som er mis­tenkt for tid­li­ge­re ter­ror­an­grep på ke­ny­ansk jord.

Tu­sen­vis av so­ma­liere har flyk­tet til Kenya som følge av kri­gen i hjem­lan­det, og mange av dem opp­hol­der seg nå i det som om­ta­les som ver­dens størs­te flykt­ning­leir, like ved Nai­ro­bi. Fryk­ten er stor for at ter­ror­an­gre­pet vil gjøre livet vans­ke­li­ge­re for de mange flykt­nin­ge­ne.

«Hvit enke»

Iføl­ge ke­ny­ans­ke myn­dig­he­ter er det både bri­ter og ame­ri­ka­ne­re blant an­gri­per­ne. Flere skal ha kledd seg ut som kvin­ner. Det er også kom­met mel­ding om at en hvit kvin­ne er blant de drep­te an­gri­per­ne.

Det spe­ku­le­res på om kvin­nen kan være den etter­søk­te enken etter en av selv­mords­bom­ber­ne som slo til mot T-ba­nen i Lon­don i 2005. Sa­man­t­ha Lewt­hwai­te går under nav­net «den hvite enken» er etter­søkt i for­bin­del­se med et plan­lagt an­grep mot res­tau­ran­ter og ho­tel­ler i Kenya.

Iføl­ge en sør­afri­kansk ter­ror­eks­pert bodde Lewt­hwai­te i en for­stad uten­for Jo­hann­es­burg tid­li­ge­re i år. (©NTB)

Les også
Vår tids martyrer