Al Jazeera-journalist pågrepet i Tyskland

Tysk politi har pågrepet en journalist i TV-stasjonen Al Jazeera som Egypt krever utlevert.

52 år gamle Ahmed Mansour ble selv født i Egypt, men har også britisk statsborgerskap. Han var på vei til Qatars hovedstad Doha da han ble pågrepet på flyplassen i Berlin.

Mansour fortalte selv om pågripelsen på Twitter lørdag ettermiddag. Nå sitter han i varetekt, i påvente av å bli framstilt for en dommer som skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra Egypt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Egypt har etterlyst Mansour gjennom Interpol med henvisning til at han har gjort seg skyldig i «flere forbrytelser», opplyser tysk politi. Hva disse angivelige forbrytelsene består i, er ikke kjent.

Krever løslatelse

Al Jazeera bekrefter at Mansour er pågrepet i Tyskland og krever at han straks blir løslatt.

– Det er velkjent hvordan myndighetene i Egypt slår ned på journalister. Vår kanal, som er den mest sette i den arabiske verden, har virkelig fått merke dette, sier kanalens sjef Mostefa Souag.

– Andre land må ikke la seg bruke som redskap for denne undertrykkelsen av medier, aller minst land som respekterer pressefriheten, slik Tyskland gjør, sier han.

Respektert journalist

– Ahmed Mansour er en av de mest respekterte journalistene i den arabiske verden og må straks løslates, sier Souag.

52-åringen leder flere av kanalens mest populære nyhetsprogrammer og intervjuet nylig Abu Mohamed al-Jolani, lederen for al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten.

Ifølge Al Jazeera ble Mansour i fjor dømt til 15 års fengsel in absentia av en Egypts domstol, som fant ham skyldig i å ha «torturert en advokat på Tahrir-plassen i 2011», midt under opprøret som førte til at president Hosni Mubarak ble styrtet.

– Mansour har tilbakevist disse absurde anklagene, understreker Al Jazeera.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Blodtørstig regime

– Spørsmålet er hvordan Tyskland og Interpol kan ha endt opp som redskap i hendene på det blodtørstige regimet i Egypt, som kom til makten gjennom et kupp, ledet av terroristen Abdel Fattah al-Sisi, skriver Mansour på Twitter.

Tre andre journalister fra Al Jazeera, blant dem canadieren Mohamed Fahmy og australieren Peter Greste, ble pågrepet i Egypt i 2013, funnet skyldige i å ha støttet Det muslimske brorskap og dømt til ti års fengsel.

Greste er siden deportert fra landet, mens de to andre venter på å få sine anker behandlet. (©NTB)