Statsadvokat Jan Glent (t.h.) og statsadvokat Frederik G. Ranke sier de tre tiltalte i fremmedkrigersaken er svært aggressive, farlige og ekstreme og ber retten dømme dem strengt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Aktor ber om strenge straffer for IS-tiltalte

Aktor kaller de to hovedtiltalte i fremmedkrigersaken for pionerer i «Frankenstein-monsteret» Den Islamske staten (IS).

Aktor Frederik Ranke ber Oslo tingrett dømme de tiltalte strengt.

– Dette gjelder tilslutning til den verste terrororganisasjonen verden har sett, IS er for ekstrem selv for al-Qaida, påpekte han i sin prosedyre tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For de to hovedtiltalte i saken, en 28 år gammel norsk-albansk mann fra Bærum og en 30 år gammel norsk-somalisk mann fra Skien, ba han om henholdsvis fem år og tre måneders ubetinget fengsel og fem års ubetinget fengsel. Det ligger tett opp til strafferammen på seks år.

Lånte uttrykk

Aktor anser de to som likestilte i kampen for IS i Syria. 28-åringen bør i tillegg straffes for å ha forsøkt å smugle våpendeler fra Norge til Syria, mener han.

– De to er blant pionerene i IS. De har vært med å bygge opp bevegelsen i Syria fra begynnelsen, slik at IS kunne vokse seg til det Frankenstein-monsteret det har blitt, sa Ranke, og fortalte at uttrykket var lånt fra en britisk forsvarer i en terrorsak i Storbritannia nylig.

– Påtalemyndigheten mener det er et svært dekkende uttrykk, la Ranke tørt til.

Han beskrev de tre tiltalte som svært ekstreme, farlige og våpenfikserte.

– Vårt helhetsinntrykk fra avlyttingen er at vi ser mye aggressivitet. Journalister skal bankes, skolejenter skal bortføres, og samtalen der en av de tiltalte sier han ønsker å gå inn i en barnehage og ta liten og stor, satte nok en støkk i mange. Denne saken serverer jihadistenes usminkede verden i all sin gru, uttalte Ranke.

Ett år for pakke

For den tredje tiltalte, 28-åringens 25 år gamle lillebror, ber påtalemyndigheten om ett års og tre måneders fengsel for forsøk på å sende klær og materiell til en bror i Syria. Broren, IS-krigeren Egzon Avdyli, ble drept i kamp. 25-åringen bør også straffes for brudd på våpenlovgivningen, mener aktor.

– Jeg konstaterer at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er rett å gi ett års fengsel for å sende en pakke klær til sin bror, sier 25-åringens forsvarer Kjell Thorbjørn Dahl i en kommentar til påstanden til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsvarerne starter sine prosedyrer onsdag.

Første gang

De tre tiltalte nekter straffskyld og hevder de drev humanitært arbeid i Syria. Det tror ikke påtalemyndigheten på, og viser til ordbruk og bilder av en tiltalt i kampklær, som de mener indikerer klart at de var krigere.

Aktoratet avviser også at den ene hovedtiltalte kan påberope seg rettsvillfarelse. Han sluttet seg til IS i mai 2013, mens det norske lovforbudet kom én måned senere. Aktoratet mener han hadde et selvstendig ansvar for å finne ut av sitt juridiske spillerom og hadde gode muligheter for det også fra Syria.

Les også
Jødisk jente fikk ny bat mitzva etter København-terrorenBat mitzva
Les også
Tror gutt i IS-video er fransk statsborger
Les også
Franskmann dømt for å ha hjulpet jente å dra til Syria
Les også
Solberg: – Må være forberedt på økt rekruttering til flere ekstremistiske miljøer
Les også
Tar livet av terrorister – skurker eller helter?Islamsk stat (IS) / Hamas
Les også
Terrortiltalte snakket om å angripe barnehage
Les også
Alle tiltalte nekter skyld i historisk terrorrettssakDe tre terrortiltalte og saken mot dem