Advarte mot radikal islam

Benjamin Netanyahu minnet Børge Brende på den alvorlige trusselen fra radikale islamske grupper som Hamas.

Se video fra møtet øverst på siden.

Utenriksminister Børge Brende møtte søndag en rekke israelske og palestinske politikere under sin rundtur i Midtøsten i anledning oppkjøringen til Giverlandskonferansen i New York 22. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Sterke inntrykk for Brende i Gaza

Mandag møtte Brende statsminister Benjamin Netanyahu som minnet han om båndene Hamas har til ekstreme islamske grupper og den fare de representerer overfor hele den frie verden.

– Du kommer hit i en vanskelig tid for oss. Jeg har lagt merke til at det er en voksende oppmerksomhet internasjonalt for trusselen som islamistisk terror og radikalisme står for. Grupper som ISIS, Hamas, Al-Nusra, Al-Qaeda, Al-Shabab og Hisbollah støttet av Iran utgjør en klar og aktuell fare for vår sivilisasjon, for vår livsstil og våre verdier, sa Netanyahu.

Han understreket hvor viktig det er å kvele slike bevegelser i starten.

– Det viktigste er å stanse dem i det de oppstår. De som ikke gjør det, vil oppleve at islamsk terrorisme som finnes her hos oss i dag, står på deres døren i morgen. Jeg vet at du forstår dette, og jeg ser fram til samtalen med deg om nettopp dette og om arbeidet for fred, sa Netanyahu.

Børge Brende overbrakte kondolanser fra Norge for det som har skjedd i Israel denne sommeren.

– Jeg kommer rett fra Nato-møtet i Wales til Israel. Også der ble det diskutert mye om hvordan vi skal forene våre krefter i arbeidet mot ekstremisme, særlig med framveksten av ISIS og utfordringene i Syria og Irak, sa Brende.

Han fortalte om sitt besøk i Erbil i det nordlige Irak for en uke siden der han fikk høre om ugjerninger som gjorde sterkt inntrykk på han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var tankevekkende at bare 20 kilometer unna fantes denne ekstremistorganisasjonen som får mer og mer kontroll over landet. Jeg ser også fram til å drøfte dette og det kommende møte i New York med deg, sa Brende til Netanyahu.

Les også: Brende tror fortsatt på to stater

Les også
Vil ha organisasjon for «Forente religioner»Peres og pave Frans
Les også
Sterke inntrykk for Brende i Gaza
Les også
Brende tror fortsatt på to staterBrende i
Les også
Brende: – Svært krevende i Midtøsten
Les også
– Israel ønsker internasjonal styrke til Gaza