PARADIS: – Gaza kunne vært et Paradis for alle dersom de hadde forstått at de må leve side om side med Israel. Vårt krav er en demilitarisert Gaza fordi vi frykter de ellers vil bruke den store internasjonale støtten til ny militær opprustning, sa Israel president Reuven Rivlin da han møtte utenriksminister Børge Brende søndag. Foto: John Solsvik

Brende tror fortsatt på to stater

Børge Brende tror fullt og fast på tostatsløsning som eneste mulighet til fred mellom Israel og palestinerne. Søndag møtte han Israels nye president Reuven Rivlin i Jerusalem.

De fant tydeligvis tonen, Reuven Rivlin og Norges utenriksminister Børge Brende, da de møttes.

– En veldig hyggelig kar, sier Brende til Dagen om sitt møte med presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tostatsløsning

Reuven Rivlin (Likud) har gitt uttrykk for at en enstatsløsning trolig er den eneste farbare vei der alle palestinerne inkluderes og tilkjennes fulle rettigheter i det israelske samfunnet.

Til Dagen har han gitt uttrykk for at dette ikke behøver medføre noen som helst demografisk bombe der palestinerne på sikt skulle komme i flertall i Israel. Brende snakket imidlertid varmt for en tostatsløsning i møtet med Rivlin.

– Rivlin representerer en generasjon av israelere politikere som snakker godt med palestinerne og araberne. Han forstår ønsket om en tostatsløsning, men har tradisjonelt ikke vært tilhenger av det. Som israelsk president er han noe tilbakeholden med å fremme dette, sier Brende til Dagen.

Gaza

Den norske utenriksministeren tok opp den kommende Giverlandskonferansen i New York 22. september og et giverlandsmøte i Kairo med egyptiske representanter der gjenoppbyggingen av Gaza står på dagsorden.

– Vi skal se på muligheten til å gjenskape en vekstkraftig økonomi i Gaza. Det er 70 prosent arbeidsløshet blant ungdom i Gaza, og vi må drøfte hvordan vi kan hindre at det blir nye krig. Jeg snakket med Rivlin om den israelske blokaden, som vi har sett de første skritt til en lettelse i. Og vi drøftet en mulig gjenopptaking av forhandlingene mellom Israel og palestinerne i Kairo 20. – 21. september, der en videre lettelse i blokaden står på timeplanen, sier Brende.

Islamsk ekstremisme

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reuven Rivlin understreket det israelske kravet om demilitarisering av Gaza mens Børge Brende sa man må se konflikten mellom Israel og palestinerne i en bredere sammenheng der islamsk ekstremisme på frammarsj i verden også er med. Etter en halv times møte, trakk de to seg tilbake for mer direkte samtaler uten den norske og israelske delegasjonen til stede.

Rivlin uttrykte bekymring for situasjonen i Gaza og hevdet det blir vanskelig å forhandle med Hamas så lenge de har som mål å ødelegge Israel.

– Gaza kunne vært et Paradis for alle dersom de hadde forstått at de må leve side om side med Israel. Vårt krav er en demilitarisert Gaza fordi vi frykter de ellers vil bruke den store internasjonale støtten til ny militær opprustning, sa Rivlin.

Paradokser

På spørsmål om ikke forhandlinger mellom Israel og palestinerne er dødfødte med Hamas som på ene siden vil utrydde Israel, og Israel med sitt krav om demilitarisering av Gaza.

– Det er ikke tvil om at det er veldig sterke motsetninger og mange paradokser de står overfor. Samtalene med Rivlin sammen med det som har skjedd i sommer, viser at Israel også er sårbare, og uten polit løsninger for framtida, kan sårbarheten øke. Israels mulighet til å skape godt grunnlag for investeringer og fred ligger i en tostatsløsning . Ellers tror jeg denne typen konflikter bare vil gjenta seg der alle kommer ut som tapere.

Fredsløsning

– Mens Hamas i vår fikk svekket oppslutning både i Gaza og på Vestbredden, har vi nå sett at Hamas sin oppslutning har økt. Det skyldes at palestinerne opplever konflikten i sommer som et angrep på palestinerne og at Israel ikke har forholdt seg til internasjonal rett. Løsningen ligger i respekt for både palestinernes og Israels rett til eksistens. Eneste mulighet for fred er at de moderate kreftene både på israelsk og palestinsk side må komme sammen og få til en 2-statsløsning, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søndag møtte Brende flere ledende palestinske ministre i Ramallah.

Mandag møter statsminister Benjamin Netanyahu og tirsdag skal han ha møte med egyptiske myndigheter i Kairo.

Brende i

7. – 9. september 2014

Besøker Israel, Gaza, De palestinske områdene og Egypt

Møte med Israels president, statsminister og flere ministre

Møter flere ministre hos de palestinske myndighetene

Møter flere minister i De palestinske myndigheter

Les også
Brende: – Svært krevende i Midtøsten
Les også
– Israel ønsker internasjonal styrke til Gaza
Les også
Hundrevis av jøder flykter fra kampeneUkrainske jøder
Les også
Terrorforsker: Vi må ikke få panikk
Les også
Norge tar avstand fra israelsk ekspropriering