Advarer mot forbud mot religiøse symboler

Erkebiskopen av Canterbury advarer mot å forby slør og andre religiøse symboler. Debatten går høyt i Storbritannia om bruk av religiøst betonte plagg i det offentlige rom.

Folk trenger ikke løyve for å kle seg som de vil, skriver Rowan Williams ? overhode for verdens 70 millioner anglikanske kristne ? i London-avisen The Times. Han går dermed imot forsøk på å forby slør, turbaner og krusifikser.

? Idealbildet av et samfunn der det ikke finnes ett eneste tegn til religion i det offentlige rom er politisk livsfarlig. Det forutsetter at de sentrale myndighetene har en slags rett til å gi eller avslå lisenser som ledd i opprettelsen av en samfunnsmoral, fortsetter erkebiskopen.

Strid

Med artikkelen som sto på trykk i den prestisjetunge London-avisen sist fredag, går Williams rett inn i en heftig britisk strid om religiøst betonte plagg og symboler. Storbritannias tidligere utenriksminister Jack Straw utløste debatten tidligere i oktober.

Straw framholdt da at bruk av niqab ? et muslimsk slør som dekker hele ansiktet ? er «et hinder for kommunikasjon». Statsminister Tony Blair hevdet på sin side at slike klesskikker er et «synlig tegn på atskillelse» i samfunn som trenger mer integrasjon.

Siden har en muslimsk hjelpelærer tapt klagesaken hun anla da hun ble tatt ut av tjeneste fordi hun nektet å fjerne sin niqab mens hun underviste. Og en kristen ansatt i flyselskapet British Airways har fått beskjed om ikke å ha kors rundt halsen når hun sitter i skranken.

Gjennomsyrer

Religionen gjennomsyrer det offentlige Storbritannia på alle plan. Statsoverhodet dronning Elizabeth er også den anglikanske kirkens verdslige overhode, og religionen setter fortsatt sitt preg på mange offisielle institusjoner.

Undervisningsminister Alan Johnson måtte nylig skrinlegge regjeringens planer om å tvinge skoler med religiøs formålsparagraf til å ta imot elever som tilhører andre religioner enn skolens offisielle, eller som er ateister. Dette er ikke lenger nødvendig, hevdet Johnson.

Men i virkeligheten ble han og hans regjeringskolleger tvunget til retrett etter skarpe protester fra jøder, sikher og muslimer. Nå skal regjeringen ha fått med seg alle berørte trossamfunn på en alternativ plan om å fremme religiøs toleranse i skolene.

©NTB