Abort-kors provoserer i Danmark

- Bedrevitende, moralsk irritasjon, sier arbeidsminister Mette Frederiksen etter at abortmotstandere satte opp 16.000 hvite trekors.

Et jorde mel­lom byene Hor­sens og Vejle min­ner ak­ku­rat nå om en gi­gan­tisk kirke­gård. Lør­dag plas­ser­te 500 fri­vil­li­ge, or­ga­ni­sert av or­ga­ni­sa­sjo­nen Ret­ten til Liv, 16.000 hvite tre­kors ved mo­tor­vei­en E45 på Østjyl­land. Stun­tet var med på å mar­ke­re at det er 40 år siden Dan­mark inn­før­te fri abort.

Se Retten til Liv forklare utplasseringen av korsene i videovinduet i toppen av artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lands­sek­re­tær Ellen Høj­lund Wibe i Ret­ten til Liv sier til tv2.dk at det kom langt flere med­hjel­pe­re enn ar­ran­gø­re­ne hadde reg­net med.

- Så det har vært en po­si­tiv opp­le­vel­se, til tross for at dette hand­ler om noe vel­dig trist.

- Langt over stre­ken

I Dan­mark blir det ut­ført 16.000 abor­ter i året. Det synes ar­beids­mi­nis­ter Mette Fre­de­rik­sen at abort­mot­stan­der­ne må ak­sep­te­re.

«Jeg syns det er langt over stre­ken at det i dag set­tes opp hvite kors langs vei­ene. Fri abort er en del av et hvert fritt sam­funn. Fri oss fra bedre­vi­ten­de, mo­ralsk ir­ri­ta­sjon», skri­ver Fre­de­rik­sen på sin offentlige Facebook-side.

- Pro­pa­gan­da

Iføl­ge det dans­ke Vej­di­rek­to­ra­tet er kor­se­ne i strid med Na­tur­be­skyt­tel­ses­lo­ven. Den sier blant annet at det er for­budt å plas­se­re pla­ka­ter, lys­re­kla­mer og skilt i åpent ter­reng, hvis de kan opp­fat­tes som pro­pa­gan­da for en sak.

- Kor­se­ne er opp­stilt i pro­pa­ganda­øye­med og kom­mer der­for inn under lo­vens be­stem­mel­ser, sier av­de­lings­le­der Jens Kjær­gaard i Vej­di­rek­to­ra­tet til ny­hets­by­rå­et Rit­zau.

Også po­li­ti­et er kri­tis­ke til kor­se­ne, som de mener kan for­styr­re bi­lis­te­ne som kjø­rer forbi.

Ret­ten til Liv og grunn­ei­e­ren får nå 14 dager til å ut­ta­le seg om saken, før Vej­di­rek­to­ra­tet tar en en­de­lig av­gjø­rel­se om kor­se­ne må fjer­nes eller ikke, skri­ver po­li­ti­ken.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Les også
Nederlag for livsvern
Les også
- En menneskerett å reservere seg mot å henvise til abortReservasjonsdebatten
Les også
Barnet var lite - måtte ta stilling til abortFosterdiagnostikk