500 muslimer døpt i Danmark

I Danmark forlater muslimske asylsøkere sin tro i et hittil ukjent omfang og blir i stedet kristne. Men kirkeministeren er ikke bare begeistret for at så mange døpes.

Organisasjonen Folkekirkens Asylsamarbejde skal hittil i år ha døpt over 500 asylsøkere etter at også innvandringsrestriktiveDanmark fikk merke flommen av flyktninger fraMidtøsten i fjor, melder Jyllands-Posten. I tillegg kommer et høyt antall mennesker som får trosopplæring med tanke på framtidig dåp.

Markant stigning

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange muslimer som er blitt døpt fordi døpte ikke registreres etter etnisk bakgrunn. Men Søren Dalsgaard, som er koordinator i Folkekirkens Asylsamarbejde, opplyser at det bestemt er snakk om det han kaller «en markant stigning».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selv om vi ikke har endelige tall på dette er det en helt klar tendens, og vi kan nå ha dåp av 30 til 35 personer samtidig. Det er et ganske nytt fenomen som vi aldri har sett før, sier han.

Vent

Flere sogneprester og biskoper har beskrevet situasjonen som ganske uvant, og den danske kirkeministeren,Bertel Haarder – som tidligere var integreringsminister – oppfordrer prester og pastorer til å utsette dåp av asylsøkere for å unngå at det oppstår tvil om dåpskandidatenes egentlige motiver, skriver avisen.

Haarder legger seg dermed på samme linje som for eksempel lederen forInternasjonalt Kristent Fellesskap i Rogaland,Paul Odeh,som tirsdag fortalte ­Dagen at han av prinsipp ikke døper asylsøkere før de har fått lovlig opphold i Norge.

Men i danske kirker er det en annen praksis, og det skal gjelde både menigheter iFolkekirken og i frikirkene.

Bispenekt

Kirkeministerens oppfordring er blitt blankt avvist av danske biskoper.

– Jeg kan ikke se at vi skal utsette dåpen. Jeg mener dette er et indre anliggende for kirken, og det er vi biskoper meget enige om, sier biskop Henrik Stubkjær i Viborg til Jyllands-Posten.

Det skal i første rekke være iranere som ønsker å bli døpt. Iran er et av landene der muslimer risikerer forfølgelse for å ha forlatt islam, og iranske asylsøkere kan dermed oppgi forfølgelse som asylmotiv. I Danmark er praksisen slik at hvis asylsøkerens forklaring om årsaken til at de er blitt døpt er troverdig og henger sammen, får man normalt asyl.