EGNE PENGER: Den norske kirke skal neste år fordele pengene til ulike formål på egenhånd. Bildet viser Vinje kirke i Telemark.

2,3 milliarder til Den norske kirke

Regjeringen foreslår at Den norske kirke får drøyt 1,9 milliarder i rammetilskudd i forbindelse med skillet mellom stat og kirke, og 2,3 milliarder totalt.

Les også:

Statsbudsjettet 2017 - her er nyhetene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-----

Prosessen med å skille stat og kirke er et av tre hovedpunkter i Kulturdepartementets budsjettforslag for 2017, og Den norske kirke tar brorparten av de over 2,7 milliardene som bevilges til tros- og livssynssamfunn. Dette er en økning på 16,2 prosent til denne sektoren.

Skillet mellom stat og kirke innebærer at Den norske kirke fra årsskiftet blir et eget rettssubjekt, og et rammetilskudd betyr at det nå er kirken selv som må fordele midlene til ulike formål i Den norske kirke.

Selvstendig

– Jeg er glad for at vi nå kan sluttføre skillet mellom staten og kirken. Dette er en milepæl i kirkens historie. Med de økonomiske rammene som Den norske kirke får når den blir selvstendig, er jeg trygg på at den vil kunne videreføre sin oppgave som en landsdekkende folkekirke, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

At kirken nå blir skilt fra staten innebærer at Den norske kirke får en rettslig selvstendighet, og at prestene ikke lenger vil være ansatt i Kongens tjeneste.

Sjømannskirken

89,75 millioner kroner er i budsjettforslaget øremerket Sjømannskirken, mens 100 millioner foreslås som tilskudd til egenkapital for Den norske kirke.

125 millioner er avsatt til Den norske kirkes feriepengeforpliktelser, slik at det i alt tilfaller kirken nærmere 2,3 milliarder kroner.

I tillegg kommer bevilgninger til kirkebygg og gravplasser på 66,3 millioner, rentekompensasjon for kirkebygg på 33,4 millioner, tilskudd til sentrale tiltak for kirkebygg og gravplasser på 44,56 millioner og 5,68 millioner til regionale pilegrimssentre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bevilgningen til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn er for 2017 foreslått økt med 16,2 prosent til drøyt 2,7 milliarder kroner.

- Kutt for Den norske kirke

Kirkerådets direktør Jens-Petter Johnsen er tydelig på at budsjettet gir Den norske kirke utfordringer. Les kommentaren hans her:

Les også
– Innebærer kutt for Den norske kirke
Les også
Bare 25 millioner til oppussing av kirker
Les også
KrF vil ha mer til skole, familier og arbeidsløse
Les også
Jensen: – Budsjettet vil løse flere problemer for folk flest
Les også
Grønt skatteskifte på 1,6 milliarder
Les også
Ny rekord: Regjeringen pøser på med oljekroner