21-årsgrense for tvangsekteskap?

Ifølge organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger mener 19 av 20 ungdommer som har vært utsatt for tvangsekteskap, at 21-års aldersgrense vil hindre tvang. Men Arbeids- og velferdsforvaltningen advarer mot lovforslaget.

Meningene er delte om regjeringens forslag om 21-års grense for å hindre at unge jenter tvangsgiftes. Ungdommer som selv har vært utsatt for dette sier ja, mens Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) advarer mot aldersdiskriminering.

Høringsfristen for regjeringens forslag gikk ut torsdag.

Leder for organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), Gerd Fleischer, sier til Klassekampen at det bare er denne organisasjonen som har spurt de unge hva de mener, og hun sier at svarene er klare: 19 av 20 ungdommer som har vært utsatt for tvangsekteskap mener at 21-års aldersgrense vil hindre tvang.

Fleischer sier at det er de unge selv som må bryte tradisjonen med arrangerte ekteskap under større eller mindre grad av tvang. Og de trenger støtte og bistand fra storsamfunnet for å klare det, sier hun.

Dagsavisen refererer høringsuttalelsen fra NAV, der direktør Tor Saglie anfører advarsel mot å innføre en lov som diskriminerer på bakgrunn av alder. Han viser til at dette anses som uakseptabelt i et menneskerettighetsperspektiv.

? Rent pedagogisk kan det derfor være ønskelig at det offentlige selv går foran som et godt eksempel og konsekvent avstår fra aldersdiskriminering, herunder de foreslåtte alderskravene, skriver arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

(©NTB)