200 prester vil ha ekteskapsgaranti

Prestene utfordrer Bispemøtet, Kirkerådet og Kirkemøtet til å vedta ordninger som ivaretar at man kan stå for at ekteskapet er for én mann og én kvinne.

Ved åpningen av Kirkemøtet ble brevet med signaturer oversendt de ledende organene i Den norske kirke. Da Dagen sjekket kort før avisen gikk i trykken i går, hadde 201 prester signert.

LES:Kan ikke love kirken mer penger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tjeneste

Ifølge oppropet er de fleste i aktiv, lokal tjeneste. Blant underskriverne er det også en del prester som har stillinger i andre kristne organisasjoner og institusjoner, samt noen pensjonister.

– Vi har laget en tekst som er tydelig, men som likevel kan romme flere, sier Rolf Kjøde, som har stått for innsamlingen av underskrifter.

Nett-TV:Alle debattene fra kirkemøtet

Savner proster

Han påpeker at prestene har tilknytning til forskjellige grupperinger og miljøer, eksempelvis Oase, Carissimi og Evangelisk Luthersk Nettverk.

– Erklæringen maler ikke et trusselbilde, men sier at det går en grense. Så kan det være litt ulikt hvor grensene går, sier Kjøde. Han registrerer at noen vegrer seg for å signere fordi listen er offentlig.

– Jeg skulle ønske meg at flere proster hadde mot til å skrive under, sier han.

Forskjellig strategi

Debatten om homofilt samliv har vært den dominerende saken i Den norske kirke siden det i 1995 ble klart at et mindretall på tre av elleve biskoper gikk inn for kirkelig aksept av samkjønnet samliv. Kjøde erkjenner at det stadig er vanskelig å samle dem som mener kirken er forpliktet på Bibelens avvisning av homofilt samliv, til en felles strategi.

Rekrutteringskrise

Nå mener han det viktigste var å gi et samlet signal om hva det innebærer å forkynne og veilede ut fra en tradisjonell kristen forståelse av ekteskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I alle fall vil vi demonstrere at det som skjer i kirken skaper splittelse. Det er et faktum man ikke kan komme bort fra, sier Kjøde.

Han mener kirkeledelsen må ta dette inn over seg når man allerede strever med å rekruttere nok medarbeidere til kirkelige stillinger.

– Jeg håper det kan bevisstgjøre prester på deres tilhørighet og at det kan gjøre inntrykk når såpass mange går offentlig ut, sier Kjøde.

LES:Hvorfor bli i Den norske kirke?

Formell sikring

Han håper at erklæringen også kan oppleves som en støtte mindretallet i Kirkemøtet som ikke ønsker en vigselsliturgi for samkjønnede par.

– Det viktigste for oss som står bak, er at det skjer en formell sikring ikke bare av retten til å bruke en klassisk ekteskapsliturgi, men også å forkynne og drive barne- og ungdomsarbeid ut fra den klassiske læren, understreker Kjøde.

LES:Kjemper om å lede kirken

Ønsker valgmenigheter

I gårdagens avis utfordret teolog Joachim Grün, som har vært sentral i prestegruppen Carissimi, på nytt Den norske kirke til å gi rom for å ha to menigheter under samme tak. Også Kjøde mener kirkeledelsen mer offensivt burde åpner mer for alternative menighetsdannelser og gi signal om at dette er noe man ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange av oss er vel av den oppfatning at valgmenigheter større spillerom. De kunne få rett til gratis bruk av kirkelig eiendom, eksemplifiserer han.

LES:Hva nå, lille kirke?

Avtroppende leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø, mener Bispemøtets forslag i ekteskapssprøsmålet ivaretar det rommet prestene etterspør i sin erklæring.

– Slik jeg oppfatter oppropet, er det i overenstemmelse med Bispemøtets vedtak og det forslaget til vedtak som ligger i saken på Kirkemøtet. Forslaget gir det klassiske synet på ekteskap full annerkjennelse, men slår samtidig fast at det er to syn. Personlig er jeg tilfreds med det, sier Lindø.