125 millioner jenter kjønnslemlestet

Fryk­ten for so­si­al for­døm­mel­se er ho­ved­år­sa­ken til at kjønns­lem­les­tel­se fort­satt går i arv, skri­ver UNICEF i en fersk rap­port.

Rap­por­ten , den mest om­fat­ten­de som er laget om kjønns­lem­les­tel­se av jen­ter, ble lagt fram man­dag.

125 mil­lio­ner av ver­dens kvin­ner har vært ut­satt for denne gru­som­me prak­si­sen, og 30 mil­lio­ner jen­ter står i fare for å bli om­skå­ret det neste ti­året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det til tross for at de aller fles­te mødre og et stort an­tall fedre ikke øns­ker at deres døtre skal bli om­skå­ret.

- Det vik­tigs­te vi kan gjøre for å for­hind­re at nye års­kull med jen­ter skal bli kjønns­lem­les­tet, er å skape trygg­het hos mød­re­ne og fed­re­ne for at døt­re­ne deres ikke vil bli ut­støtt selv om de ikke blir om­skå­ret, sier Bernt G. Ape­land, ge­ne­ral­sek­re­tær i UNICEF Norge i en presse­mel­ding.

Veien dit går gjen­nom å legge til rette for åpne dis­ku­sjo­ner kvin­ner imel­lom og ikke minst mel­lom kvin­ner og menn. Da vil det komme fram at fryk­ten for so­si­al for­døm­mel­se byg­ger på an­ta­kel­ser som ofte ikke har rot i vir­ke­lig­he­ten, sier Ape­land.

For­bud

Kjønns­lem­les­tel­se av jen­ter fore­går i ho­ved­sak i 29 land i Afri­ka og Midt­østen. I de aller fles­te av disse lan­de­ne er om­skjæ­ring av kvin­ner for­budt, li­ke­vel fort­set­ter prak­si­sen. Ape­land mener det viser at for­bud i seg selv ikke er nok.

I So­ma­lia blir 98 pro­sent av alle jen­ter kjønns­lem­les­tet, og tal­le­ne for Gui­nea og Dji­bou­ti er nes­ten til­sva­ren­de, iføl­ge UNICEF-rap­por­ten.

Det mange nord­menn kan­skje ikke er klar over, er at hele 91 pro­sent av kvin­ne­ne i fe­rie­lan­det Egypt også er kjønns­lem­les­tet.

- Dette er vond les­ning. Rap­por­ten be­skri­ver hvor­dan jen­ter og unge kvin­ner blir øde­lagt for livet, ikke bare rent fy­sisk, men også psy­kisk. Å bli kjønns­lem­les­tet er en eks­tremt smerte­full og trau­ma­tisk opp­le­vel­se, sier Ape­land.

Færre om­skjæ­res

Men til tross for dys­ter sta­ti­stikk går det li­ke­vel rette veien. I ho­ved­trekk blir færre jen­ter kjønns­lem­les­tet i dag enn for 30 år siden. Og hold­nin­ge­ne til kvin­ne­lig om­skjæ­ring er mer ne­ga­ti­ve, selv i land der fort­satt nes­ten alle jen­ter blir om­skå­ret. De to lan­de­ne som har opp­levd størst ned­gang, er Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk og Kenya.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I Kenya er ri­si­ko­en for at en ung kvin­ne blir om­skå­ret i dag, tre gan­ger mind­re enn den var for hen­nes mor. Dette viser at ar­bei­det nyt­ter, sier Ape­land i presse­mel­din­gen.

Ut­dan­ning er et vik­tig bi­drag i kam­pen mot kjønns­lem­les­tel­se. Rap­por­ten slår fast at jen­ter har stør­re ri­si­ko for å bli om­skå­ret hvis de kom­mer fra en fat­tig fa­mi­lie og mor ikke har ut­dan­ning.

Les også
22 tiltak mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse