22 tiltak mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

En egen in­for­ma­sjons­te­le­fon for ung­dom er ett av 22 til­tak som fore­slås i en ny hand­lings­plan mot tvangs­ek­te­skap og lem­les­tel­se.

Hand­lings­pla­nen ble pre­sen­tert av bar­ne-, like­stil­lings og in­klu­de­rings­mi­nis­ter Inga Marte Thor­kild­sen (SV) ons­dag for­mid­dag.

- Barn og unge har rett til et liv uten vold og al­vor­li­ge fri­hets­be­grens­nin­ger. Tvangs­ek­te­skap og kjønns­lem­les­tel­se er vold i nære re­la­sjo­ner. Det er al­vor­li­ge brudd på norsk lov og grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­he­ter, skri­ver Thor­kild­sen i hand­lings­pla­nens inn­led­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Råd­gi­ve­re i sko­len

Førs­te til­tak som skis­se­res i pla­nen er at det fort­satt skal være mi­no­ri­tets­råd­gi­ve­re i sko­len. I dag er det mi­no­ri­tets­råd­gi­ve­re ut­plas­sert på 26 sko­ler.

- Det er vik­tig at vi når barn og unge på et tid­lig tids­punkt, slik at vi kan for­hind­re eks­trem kon­troll, tvang og vold, sier Thor­kild­sen.

Hun leg­ger til at mi­no­ri­tets­råd­gi­ver­ne har åpnet opp for­stå­el­sen av hvor­dan de unge har det, men at det er behov for mer kunn­skap til alle som job­ber med barn og unge.

Ferske tall viser at 1.478 saker har kommet til minoritetsrådgiverne i perioden fra prosjektet startet i juni 2008 til 31. desember 2012.

Av disse gjelder 54 saker inngåtte tvangsekteskap og 12 gjennomført kjønnslemlestelse. Det årlige tallet på saker som gjelder tvangsekteskap har variert fra 15 i 2009 til seks i fjor. Tallet på registrerte kjønnslemlestelser har steget fra null i 2008 til fem i 2011 og like mange i 2012.

Fire land do­mi­ner­te sta­ti­stik­ken i fjor: So­ma­lia, Pa­kis­tan, Irak og Af­gha­ni­stan. Det er også en del saker fra Tyr­kia og Iran.

De aller fles­te sa­ke­ne til mi­no­ri­tets­råd­gi­ver­ne kom­mer via en annen an­satt i sko­len. Per­sonen som er ut­satt tar selv kon­takt i en av fem saker. 8 pro­sent kom­mer fra barne­ver­net.

In­te­gre­rings­råd­gi­ve­re ved en­kel­te am­bas­sa­der og det tver­retat­li­ge team­et mot tvangs­ek­te­skap sit­ter også på tall om kjønns­lem­les­tel­se og inn­gåt­te tvangs­ek­te­skap, men noen sikre, sam­le­de tall fin­nes ikke, pre­si­se­res det i hand­lings­pla­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tre inn­sats­om­rå­der

Hand­lings­pla­nen blin­ker ut tre inn­sats­om­rå­der: Fore­byg­ging, kom­pe­tan­se og sam­ord­ning i det of­fent­li­ge tje­neste­til­bu­det, og forsk­ning og me­tode­ut­vik­ling. Til­tak 22 er eva­lu­e­ring av hand­lings­pla­nen. Det skal leg­ges fram år­li­ge rap­por­ter fram til hand­lings­pla­nens av­slut­ning i 2016.

- Ved ut­gan­gen av 2016 skal inn­sat­sen i denne hand­lings­pla­nen være godt for­ank­ret både i of­fent­lig sek­tor og i ar­bei­det til de fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne, skri­ver Thor­kild­sen i pla­nen.

I til­legg til en egen in­for­ma­sjons­te­le­fon om tvangs­ek­te­skap og kjønns­lem­les­tel­se, som det skal lyses ut mid­ler til i løpet av året, skal nett­ste­det tvangs­ek­te­ska­pet.no vi­dere­ut­vik­les. Det skal ut­ar­bei­det tver­retat­lig in­for­ma­sjons­ma­te­ri­ell, kom­pe­tanse­ut­vik­ling skal vi­dere­ut­vik­les for blant andre råd­gi­ve­re i sko­len, po­li­ti­et og PPT-tje­nes­ten og støt­ten til fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner som dri­ver hold­nings­ska­pen­de ar­beid skal vi­dere­fø­res.

Det skal også hol­des en kunn­skaps­kon­fe­ran­se ret­tet mot an­sat­te i barne­ha­ger, grunn­sko­le og asyl­mot­tak, og en årlig kon­fe­ran­se for ung­dom. (©NTB)