Valgfrihet og fleksibilitet til dagens familier

Likestillingslandet går ikke til grunne av at fedrekvoten kuttes med fire uker eller at kontantstøtten opprettholdes. Moderne familier trenger valgfrihet.

Hvis far vel­gerå ta pappa­perm og bru­ker tid hjem­me, hyl­les han som en mo­der­ne mann. Hvis mor vel­ger det samme, blir hun stemp­let som gam­mel­dags og umo­der­ne. Re­gje­rin­gen gir trav­le barne­fa­mi­li­er mu­lig­het til selv å velge hvor­dan de løser hver­da­gen sin. Vi tar fem grep for å gi fa­mi­lie­ne mer flek­sib­le løs­nin­ger.

Grep 1: Hver­dags­fe­mi­nis­me

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Re­gje­rin­gens fa­mi­lie- og like­stil­lings­po­li­tikk leg­ger til grunn at det fin­nes ulike fa­mi­li­er med ulike behov. Folk vel­ger sine egne løs­nin­ger, og vi po­li­ti­ke­re må legge til rette for flek­si­bi­li­tet og valg­fri­het. Vi skal ikke sitte med den stat­li­ge lin­ja­len og be­stem­me hva som er rett og galt. Kvin­ner er, i lik­het med menn, opp­tatt av det som angår deres liv og hver­dag; trygg­het, valg­fri­het og flek­si­bi­li­tet.

Hver­dags­fe­mi­nis­me hand­ler blant annet om å sikre alle like mu­lig­he­ter uav­hen­gig av kjønn, sam­ti­dig som det skal re­spek­te­res om man vel­ger å gjøre tra­di­sjo­nel­le valg. Re­gje­rin­gen vil også ha fokus på at likt ar­beid skal ha lik lønn, og be­kjem­pel­se av ufri­vil­lig del­tid. Kvin­ner, som menn, er opp­tatt av kva­li­tet i barne­hage og skole, av gode helse­til­bud, av jus­tis­po­li­tikk og miljø. Dette er punk­ter som står høyt på re­gje­rin­gens agen­da og er vik­tig i de­bat­ten om hver­dags­fe­mi­nis­men.

Grep 2: Øke fel­les­de­len i for­eldre­per­mi­sjo­nen

Vi har hatt fedre­kvo­te i 20 år. For­eld­re­ne kunne dele per­mi­sjo­nen også før kvote­be­stem­mel­sen kom i 1993, men svært få fedre var hjem­me. Fedre­kvo­ten har vært med på å snu hold­nin­ge­ne våre til om­sorg for små barn. Fedre tar en mye mer aktiv rolle hjem­me enn tid­li­ge­re. Re­gje­rin­gen øker delen av for­eldre­penge­pe­rio­den som er til fri for­de­ling, og be­hol­der hele per­mi­sjons­leng­den. Der­med blir valg­fri­he­ten for for­eld­re­ne stør­re og barna blir vin­ner­ne. Per­mi­sjo­nen kan tas ut over bar­nets tre førs­te leve­år og gir mye flek­si­bi­li­tet.

Grep 3: Økt kon­tant­støt­te og en­gangs­støt­te ved fød­sel

Med kon­tant­støt­ten kan for­eld­re­ne velge løs­nin­ger som pas­ser best for sin fa­mi­lie. Å be­nyt­te seg av kon­tant­støt­te noen må­ne­der er ikke det samme som å re­ver­se­re like­stil­lin­gen mel­lom mor og far. Økt flek­si­bi­li­tet betyr at fa­mi­lie­ne kan få en mind­re hek­tisk hver­dag i den korte små­barns­pe­rio­den. Re­gje­rin­gen øns­ker begge for­eld­re i ar­beid og sam­funns­øko­no­misk er det guns­tig at folk job­ber og be­ta­ler skatt. Men det er et verdi­valg å sti­mu­le­re til stør­re valg­fri­het i en tra­vel pe­rio­de. Mo­ra­li­se­ring over and­res prio­ri­te­rin­ger ska­per ikke like­stil­ling. En øk­ning i en­gangs­støt­ten ved fød­sel til dem som ikke har opp­ar­bei­det seg ret­tig­he­ter til for­eldre­pen­ger, er også med på å styr­ke fa­mi­li­en og barns vel­ferd. Når for­eld­re ser seg til­ba­ke, vil de fær­res­te si at de skul­le job­bet mer mens barna var små.

Grep 4: Styr­ke fa­mi­lie­ver­net og sam­livs­til­ta­ke­ne

God fa­mi­lie­po­li­tikk må legge til rette for tryg­ge fa­mi­lie­for­hold. Ar­bei­det for gode sam­livs­for­hold er et sam­funns­an­lig­gen­de. Sam­livs­brudd angår barns opp­vekst­vil­kår og kan ha ne­ga­ti­ve kon­se­kven­ser so­si­alt og øko­no­misk. Fa­mi­lie­vern­kon­to­re­ne er et gra­tis lav­ters­kel­til­bud der man kan få par­te­ra­pi, fa­mi­lie­råd, hjelp til å ta tak i volds­pro­ble­ma­tikk og gå til mek­ling. Gode fa­mi­lie­vern­tje­nes­ter må møte den en­kel­te fa­mi­lies behov. Re­gje­rin­gen styr­ker fa­mi­lie­vern­tje­nes­te­nes fore­byg­gen­de ar­beid gjen­nom bud­sjet­tet, og opp­rett­hol­der til­skudds­ord­nin­gen til sam­livs­til­tak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grep 5: Vi er ulike, men like­ver­di­ge

Vi øns­ker like­stil­ling i ar­beids­li­vet og vil sørge for et lov­verk som mot­ar­bei­der for­skjells­be­hand­ling. Der­for star­ter vi nå ar­bei­det med en hel­het­lig dis­kri­mi­ne­rings­lov som vil gi bedre vern mot dis­kri­mi­ne­ring. Re­gje­rin­gen vil bruke kom­pe­tan­sen som de re­gio­na­le like­stil­lings­sent­re­ne og res­surs­mil­jø­ene har opp­ar­bei­det. Vi skal trek­ke mer kunn­skap ut av forsk­nings­sent­re­ne ved uni­ver­si­te­te­ne, og følge opp at in­sti­tu­sjo­ner, be­drif­ter og kom­mu­ner tar an­sva­ret med å ar­bei­de ak­tivt for like­stil­ling.

Norge er et like­stil­lings­land. I 1960 ar­bei­det kun ni pro­sent av gifte kvin­ner. I dag er det en selv­føl­ge at kvin­ner tar ut­dan­ning og job­ber. Far er ikke len­ger en fra­væ­ren­de ho­ved­for­sør­ger, men en med­for­sør­ger som til­brin­ger mer tid med fa­mi­lie, barn og hjem.

Like­stil­lings­lan­det går ikke til grun­ne av at fedre­kvo­ten kut­tes med fire uker eller at kon­tant­støt­ten opp­rett­hol­des. Mo­der­ne fa­mi­li­er tren­ger valg­fri­het. Med en frem­tids­ret­tet like­stil­lings­po­li­tikk leg­ger vi til rette for det.

Solveig Horne

barne-, likestillings- og inkluderingsminister (Frp)

Les også
Mener kontantstøtten bidrar til barnefattigdom
Les også
Familienes nye tjener
Les også
- Likestillingen på frammarsj unntatt i Midtøsten