Ungdommelige utfordringer

- KrFU-le­de­ren er enten ni må­ne­der for sent ute, eller alt­for tid­lig ute med opp­spill til om­kamp om KrF-po­li­tik­ken.

Det hører med til sa­kens natur at et ung­doms­par­ti skal ut­ford­re tra­di­sjo­na­lis­te­ne i mo­der­par­ti­et. Men noen ut­ford­rin­ger er mer bry­som­me og øm­tå­e­li­ge enn andre.

KrFU-le­der Emil André Er­stads ut­spill om at Kris­te­lig Folke­par­ti må endre hold­ning til den kjønns­nøy­tra­le ek­te­skaps­lo­ven og til adop­sjons­rett for ho­mo­fi­le, til­hø­rer helt klart den sis­te­nevn­te ka­te­go­ri­en. Der­for er det hel­ler ikke over­ras­ken­de at han har møtte be­ty­de­lig mot­stand også i egne, ung­dom­me­li­ge rek­ker. Seks fyl­kes­le­de­re i KrFU går imot le­de­rens ut­spill, 11 vil ha en de­batt mens syv støt­ter Er­stads ut­spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrFU-le­de­ren er enten ni må­ne­der for sent ute, eller alt­for tid­lig ute med opp­spill til om­kamp om KrF-po­li­tik­ken. Gjel­den­de parti­pro­gram i mo­der­par­ti­et ble ved­tatt så sent som på lands­møte i april 2013.

Der ble det slått fast at KrF vil «endre ek­te­skaps­lo­ven, adop­sjons­lo­ven, barne­lo­ven og bio­tek­no­logilo­ven slik at disse sik­rer barns rett til å få vokse opp med både en mor og en far». Det slås også fast at KrF vil «gjen­inn­føre den tid­li­ge­re ek­te­skaps­lo­vens de­fi­ni­sjon av ek­te­ska­pet som en ord­ning mel­lom en mann og en kvin­ne.».

Emil André Er­stad er langt fra alene om å ha ut­ford­ret mo­der­par­ti­et på kjerne­sa­ker, hjerte­sa­ker, verdi­sa­ker eller hva man vel­ger å kalle dem. Han inn­går i en gans­ke lang tra­di­sjon av ut­spill og inn­spill:

- Kris­tin Aase la 2. fe­bru­ar 1989 fram et notat for par­ti­ets sen­tral­sty­re, hvor hun gikk inn for ob­li­ga­to­risk råd­giv­ning for abort­sø­ken­de kvin­ner, men at kvin­nen selv skul­le av­gjø­re om det skul­le ut­fø­res abort. Ut­spil­let kom året etter at hun gikk av som KrFU-le­der.

- Berit Strøy­er Aal­borg tok som den førs­te med fram­tre­den­de le­der­verv i par­ti­et til orde for de­batt om ho­mo­filt sam­liv. Dette skjed­de i 1992 mens hun fort­satt var KrF-le­der.

- An­ders Gaas­land var KrFU-le­der da han stod fram på Dags­revy­en som ho­mo­fil. Det skjed­de høs­ten 1992. Sam­ti­dig støt­tet han part­ner­skaps­lo­ven. Han trakk seg fra le­der­ver­vet og meld­te over­gang til Venst­re.

- David Han­sen gikk som KrFU-le­der inn for at par­ti­et skul­le fjer­ne be­kjen­nel­ses­pa­ra­gra­fen og gi opp kam­pen mot part­ner­skaps­lo­ven.

- Inger Lise Han­sen var nest­le­der i par­ti­et da hun i 2010 tok til orde for en li­be­ra­li­se­ring av po­li­tik­ken på flere av KrFs kjerne­om­rå­der, blant annet å fjer­ne den krist­ne be­kjen­nel­ses­plik­ten og at man skul­le godta bor­ger­lig viel­se av ho­mo­fi­le. Hun var tid­li­ge­re KrFU-le­der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er verdt å no­te­re seg at de som gjen­nom his­to­ri­en har tryk­ket har­dest på de øm­mes­te punk­te­ne i KrF-pro­gram­met fikk et ublidt møte med rea­li­te­te­ne. De eks­klu­der­te seg selv fra verv i par­ti­et og lo­ven­de po­li­tis­ke kar­rie­rer.

Den vir­ke­lig­he­ten må også da­gens KrFU-le­der for­hol­de seg til. Han er med sitt ut­spill far­lig nær den samme grøf­ta som noen av for­gjen­ger­ne snub­let ned i.

Det kan koste dyrt å ut­ford­re det in­ners­te av parti­sje­len. Men for­sla­get om fjer­ning av be­kjen­nel­ses­pa­ra­gra­fen er unn­ta­ket med gjen­nom­slag for et ra­di­kalt ut­spill.

DAGEN

Les også
- Ikke forankret i noe partiorgan
Les også
Å skille politikk fra teologi