Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Ulike skoleeiere

Begrepet skoleeier er for de fleste ensbetydende med (fylkes)kommune. Den koblingen gir stadig nye, uheldige utslag for skoler som har andre eiere. 

Derfor må Kristne Friskolers Forbund (KFF), som har medlemsskoler eid av kirkesamfunn, organisasjoner og foreninger med mer, gang på gang minne myndighetene om at friskoler finnes for at elever og foreldre skal kunne velge andre skoler enn de offentlige.

At friskoler fortsatt ikke får støtte til skolebygg på et nivå som tilsvarer tilskuddet til selve driften, ser vi på som et slags bevisst glemsel av hva som skal til for reelt å likebehandle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagens regjering burde snarest legge den glemselen bak seg. Men skolene erfarer også en glemsel fra myndighetens side som antagelig er mer ubevisst. Her er noen eksempler:

Stortinget behandlet i for kort tid siden stortingsmeldingen «Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap». Meldingen foreslår en nasjonal rammeplan for SFO og prismoderasjoner for visse foreldregrupper.

Dette er bra, men haken er at tiltakene bare gjelder offentlig skole. Friskoler driver også SFO. Selv om SFO-tilbud ikke er en plikt, er det nødvendig for å være et reelt alternativ.

Friskoleloven forbyr bruk av offentlige tilskudd til SFO, og mange friskoler sliter med å få denne virksomheten til å bære seg. Dersom kvaliteten på det offentlige tilbudet bedres og foreldre i tillegg får dette tilbudet til en lavere pris, vil barn og foreldre i friskoler komme tapende ut.

Vi er glad for at i det minste Hans Fredrik Grøvan (KrF) var tydelig på friskolenes side i Stortinget da denne saken ble debattert.

Fra mandag 27. april har også friskoler drevet skole med mange av elevene tilbake i klasserommet samtidig som fjernundervisning av øvrige elever videreføres. Omleggingene etter at skolene har blitt stengt, har ikke vært gratis.

Kommunene har fått midler og vil etter alt å dømme få mer til å møte utfordringene krisen fører med seg. Friskoler får per i dag ikke noe ekstra. Det setter friskoler som har en stram økonomi fra før, i en vanskelig knipe.

Det er fint at KD gir kommunene tidlig tilgang på 170 millioner kroner til skolemateriell fra budsjettet for 2020. Det er behov for anskaffelser til fjernundervisningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til friskoler er det imidlertid ikke en eneste krone. Hele beløpet er forbeholdt offentlig skole. KD viser til at økt pengebruk i kommunene kan gi høyere tilskudd til friskolene om to år. Kommunene trenger penger nå. Det gjør også friskoler for at elevene skal få et likeverdig tilbud.