Ukrainas frihetskamp

Etter flere dager med gate­kam­per mel­lom po­li­ti og de­mon­stran­ter kom mel­din­gen torsdag om at Ukrai­na li­ke­vel vil un­der­teg­ne den om­strid­te sam­ar­beids­av­ta­len med EU.

Det er i så fall en seier ikke bare for de vest­venn­li­ge ak­sjo­nis­te­ne, men for alle som hol­der ver­di­er som de­mo­kra­ti, fri­het og uav­hen­gig­het høyt.

Da Sov­jet­unio­nen im­plo­der­te ved inn­gan­gen til 90-tal­let, så mange av sta­te­ne som sov­jet­kom­mu­nis­te­ne hadde un­der­trykt, sitt snitt til å smet­te ut av Mosk­vas jern­grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DDR ble gjen­for­ent med Vest-Tysk­land. De sov­jetok­ku­per­te lan­de­ne i Sen­tral-Euro­pa fikk sin fri­het. Det samme gjor­de de tid­li­ge­re bal­tis­ke sov­jet­re­pub­lik­ke­ne Est­land, Lat­via og Li­tau­en.

I disse lan­de­ne var det nå ett prin­sipp som stod høy­est på den uten­riks­po­li­tis­ke agen­da­en: En for­mell bin­ding til de vest­li­ge de­mo­kra­ti­ene. For de fles­te be­tyd­de det med­lem­skap i NATO og EU. Slik skaf­fet de seg sik­ker­hets­po­li­tis­ke ga­ran­ti­er og in­te­grert plass i det vest­li­ge, øko­no­mis­ke fel­les­ska­pet.

De nye, frie na­sjo­ne­ne i Sen­tral- og Øst-Euro­pa øns­ket alle å komme seg ut av Mosk­vas på­virk­nings­sfæ­re. Og det gjaldt uav­hen­gig av om det var kom­mu­nis­ter eller selv­er­klær­te de­mo­kra­ter som satt med mak­ten der borte.

I War­sza­wa, Praha, Tallin og andre ho­ved­ste­der trod­de man ikke nød­ven­dig­vis at de nye makt­ha­ver­ne i Russ­land hadde lang­sik­ti­ge, de­mo­kra­tis­ke hen­sik­ter.

Dess­ver­re fikk de rett. Da Vla­di­mir Putin ble pre­si­dent i Russ­land i 2000 fikk lan­det en leder som i prak­sis satte de­mo­kra­ti­ets spille­reg­ler til side for å sikre sin egen makt­po­si­sjon. Og kan­skje far­ligst av alt: Pre­si­dent Putin drøm­mer om å gjen­opp­ret­te den geopo­li­tis­ke inn­fly­tel­sen som de ster­ke menn i Mosk­va hadde da både Sov­jet­unio­nen og Øst-Euro­pa ble styrt fra kon­to­re­ne i Kreml.

Tid­li­ge­re sov­jet­re­pub­lik­ker som ikke hadde kom­met seg inn i NATO og EU, fikk merke de for­ny­e­de ter­ri­to­ri­el­le am­bi­sjo­ne­ne fra Putin på krop­pen. Verst gikk det ut­over Geor­gia som ble an­gre­pet av Russ­land i 2008. Fort­satt i dag har ikke lan­det kon­troll over hele sitt ter­ri­to­ri­um.

Midt oppe i denne end­rings­pro­ses­sen har Ukrai­na blitt lig­gen­de i en kre­ven­de mel­lom­po­si­sjon. Russ­land ser på nabo­lan­det Ukrai­na nær­mest som sin egen bak­gård og øns­ker for all del ikke å miste sin inn­fly­tel­se der.

Det vik­tigs­te red­ska­pet for å sikre fort­satt do­mi­nans har vært den øko­no­mis­ke av­hen­gig­het som Ukrai­na har ut­vik­let over­for Russ­land. Ikke minst på energi­om­rå­det. Russ­land har satt dette for­hol­det på spis­sen flere gan­ger ved gans­ke en­kelt å skru av gass­le­ve­ran­se­ne til Ukrai­na, når den ukrains­ke re­gje­rin­gen ikke har fulgt på­leg­ge­ne fra Mosk­va.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig er øns­ket om reell selv­sten­dig­het i for­hold til store­bro­ren i øst sterkt og øken­de i Ukrai­na. De­mon­stra­sjo­ne­ne i Kiev er et ut­trykk for dyp frust­ra­sjon over at den nå­væ­ren­de re­gje­rin­gen til­syne­la­ten­de igjen hadde latt seg pres­se av Russ­land til å unn­la­te å inn­le­de et nær­me­re sam­ar­beid med EU.

Spe­si­elt de unge ukrai­ner­ne øns­ker at lan­det deres skal få ut­vik­le seg vi­de­re til et de­mo­kra­ti av vest­lig type, slik andre øst-euro­pe­is­ke na­sjo­ner har opp­nådd. De vil ikke len­ger være en rus­sisk sa­tel­litt­stat.

La oss håpe at deres kamp kro­nes med seier.