REDAKTØR: Kari Fure er redaktør i Dagen.

Tusen flyktninger - og seks millioner

«I møte med disse menneskenes lidelser er det minste vi kan gjøre å ta i mot tusen flyktninger», skriver Kari Fure.

Det nær­mer seg vinter i den store flykt­ning­lei­ren Domiz i Dohuk i Nord-Irak. Frem­de­les kan solen være ste­ken­de varm, men net­te­ne be­gyn­ner snart å bli kal­de­re i de kur­dis­ke fjel­le­ne. 50.000 men­nes­ker har søkt ly i den tett­pak­ke­de lei­ren, som opp­rin­ne­lig var byg­get for 20.000. De sover under tynn telt­duk om nat­ten og vas­ser i gjør­me og søp­pel om dagen.

Jeg var der selv i mars. Al­le­re­de da var for­hol­de­ne ille. Jeg grøs­ser når jeg ten­ker på hvor­dan det blir når vin­te­ren set­ter inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ikke lenge siden ira­ker­ne flyk­tet tilSyria. Nå har strøm­men snudd. 170.000 sy­re­re har så langt flyk­tet til etIrak som frem­de­les her­jes av vold og på ingen måte har kom­met på fote etter sin egen bor­ger­krig.

Andre flyk­ter til Li­ba­non. Nøy­ak­tig hvor mange de er, vet ingen. 700.000 er re­gist­rert, men tro­lig er der like mange som ikke har re­gist­rert seg. De har flyt­tet rett inn i slekt­nin­gers over­fyl­te lei­lig­he­ter, uten å ha gått veien om FN.

At det er vans­ke­lig for flykt­nin­ge­ne å komme vi­de­re fra Li­ba­non, gjør ikke si­tua­sjo­nen bedre. Det er bare å ta en kikk på kar­tet, så skjøn­ner vi hvor­for. Li­ba­non gren­ser bare til Syria ogIs­rael.

Å dra til­ba­ke til kri­gen i Syria er uak­tu­elt. Den is­ra­els­ke gren­sen er stengt. Noen er hel­di­ge og får ut­reise­hjelp av FN. De som har pen­ger og grei­er å skaf­fe visum, kan kjøpe fly­bil­lett eller plass hos men­neske­smug­le­re. Res­ten, og det gjel­der de fles­te, sit­ter fast i Li­ba­non.

Flykt­nings­trøm­men pres­ser det li­ba­ne­sis­ke sam­fun­net til briste­punk­tet. Sy­rer­ne pre­ger gate­bil­det, dri­ver hus­lei­e­pri­se­ne i været og sen­der løn­nin­ge­ne mot­satt vei, fordi de er bil­lig ar­beids­kraft. Ka­pa­si­te­ten på sko­ler og syke­hus er sprengt. Li­ke­vel sten­ger ikke Li­ba­non gren­sen. Dét gjør hel­ler ikke Jor­dan eller Tyr­kia, som har tatt imot rundt en halv mil­lion flykt­nin­ger hver.

Under topp­mø­tet til FNs høy­kom­mis­sær for flykt­nin­ger i slut­ten av sep­tem­ber bad Sy­rias nabo­land om hjelp til å hånd­te­re kri­sen. Det ad­va­res mot at flykt­nings­trøm­men truer sam­hol­det i hele re­gio­nen. Dette er en bønn om hjelp vi i an­sten­dig­he­tens navn må rea­ge­re på.

Over fire mil­lio­ner sy­re­re er flykt­nin­ger i eget land. Yt­ter­li­ge­re to mil­lio­ner har for­latt lan­det, mel­der FN, som reg­ner med at tal­let vil fort­set­te å øke. Sy­rer­ne flyk­ter fra et ma­re­ritt. Fra eks­trem vold, kri­tisk mat­man­gel, et kol­lap­set helse­ve­sen og et øken­de an­tall ra­di­ka­le, mus­lims­ke grup­per som gjør at drøm­men om de­mo­kra­ti er fjer­ne­re enn noen gang.

Men sy­rer­ne er ikke de enes­te som leg­ger på flukt. En jevn strøm av flykt­nin­ger og im­mi­gran­ter for­sø­ker å komme seg i land på stren­de­ne til de euro­pe­is­ke mid­del­havs­lan­de­ne. De siste ukene har vi fått et glimt inn i dette flykt­ning­dra­ma­et da minst359 men­nes­ker mis­tet livet i et for­lis uten­for øya Lampe­du­sa 3. ok­to­ber. En drøy uke se­ne­re omkom mer enn 50 men­nes­ker uten­for Malta. I etter­kant av ka­ta­stro­fe­ne bøl­ger de­bat­ten om Euro­pas mang­len­de evne til å hånd­te­re en øken­de flykt­nings­trøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mid­del­ha­vet er blitt en grav­lund, sa Mal­tas stats­mi­nis­ter Jo­seph Mus­cat. Han følte seg svik­tet av Euro­pa. Også Ita­lia kre­ver at de andre euro­pe­is­ke lan­de­ne tar stør­re an­svar. Det er for­ståe­lig.

Det som ikke er for­ståe­lig, er atFrp his­ser seg opp over at Stol­ten­berg-re­gje­rin­gen fore­slo å ta imot tusen sy­ris­ke flykt­nin­ger. Frps inn­vand­rings­po­li­tis­ke tals­mann Mor­ten Ørsal Jo­han­sen pres­te­rer å kalle det «en klar snuble­tråd fra den av­trop­pen­de re­gje­rin­gen.»

Dette blir for smått. Frps ir­ri­ta­sjon frem­står som per­spek­tiv­løs. Ikke bare målt mot den hu­ma­ni­tæ­re ka­ta­stro­fen som ut­spil­ler seg i og rundt Syria, men også når vi sam­men­lig­ner oss med Sve­ri­ge, som har tatt i mot og gitt per­ma­nent opp­holds­til­la­tel­se til 15.000 sy­ris­ke flykt­nin­ger bare i år.

Frps og Mor­ten Ørsal Jo­han­sens løs­ning er å hjel­pe flykt­nin­ge­ne der de er. Det kan mange gan­ger være et godt prin­sipp. I møte med flykt­nings­trøm­men fra Syria hol­der det ikke. Vi snak­ker om den størs­te flykt­ning­ka­ta­stro­fen siden 2. ver­dens­krig.

Pres­set på nabo­lan­de­ne blir for stort. Redd Barna har ropt var­sko om at for­hol­de­ne i en­kel­te av flykt­ning­lei­re­ne i nabo­lan­de­ne er så ille at folk tvin­ges til­ba­ke til Syria. En av lei­re­ne de mener er ille, er Do­miz-lei­ren i Nord-Irak. I møte med disse men­nes­ke­nes li­del­ser er det mins­te vi kan gjøre å ta i mot tusen flykt­nin­ger.