RETTFERDIG DOM: I løpet av tiden i fengsel klarte Kaing Guek Eav å slite ut to bibler. Han var på det rene med at han hadde fått en rettferdig dom, og klaget aldri, men visste også at han var frikjent ved Den himmelske domstol.

Torturisten som fant Jesus

Kommandant Duch leder tortursenteret hvor over 12.000 mennesker ble drept. Senere i livet møtte han Jesus og ble totalt forvandlet.

Han kaltes bare kommandant Duch (Doik), men het egentlig Kaing Guek Eav. Som leder for Røde Khmers hemmelige politi ble han i 2010 dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten og drap på minst 12.272 fanger. Tirsdag døde han på et sykehus i Phnom Penh, 77 år gammel.

Fra 1975 til 1979 var Røde Khmer ansvarlig for at to millioner mennesker, eller hver fjerde kambodsjaner, ble drept eller døde av sult og utmattelse. Det ekstreme marxistregimet tømte byene og drev innbyggerne ut på landsbygda for å dyrke jorda.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De henrettet systematisk sivile tjenestemenn, politimenn, offiserer, intellektuelle og troende mennesker. Og de skyldige har nesten uten unntak benektet eller unnskyldt ugjerningene.

Unntaket er kommandant Duch. Som tilsto, som ba om tilgivelse under rettssaken og som ga viktige opplysninger til bruk i den videre etterforskningen. Den fryktede kommandanten, som hadde valgt å bli en Jesu disippel, var rede til å ta sin straff.

De tørre rettsdokumentene forteller sitt: «Tiltalte i en straffesak har en grunnleggende rett til ikke å vitne mot seg selv eller til å innrømme skyld», skriver dommerne. «Den tiltalte var klar over denne retten, men valgte likevel å svare på spørsmål under rettssaken og bekreftet mange av de påstandene som var omfattet av tiltalen».

Som ung og idealistisk lærer ble han fascinert av Maos lille røde, og i 1967 sluttet han seg til den illegale Røde Khmer-bevegelsen. Et traumatisk fengselsopphold gjorde at han i 1970 oppsøkte geriljaen i grenseområdene mot Thailand, hvor han ble leder for den beryktede fangeavdelingen.

Da Røde Khmer inntok Phnom Penh, ble han forfremmet til sikkerhetssjef og kommandant for tortursenteret Tuol Sleng, eller S-21, en tidligere skolebygning hvor minst 17000 mennesker ble torturert, drept og for så å bli dumpet på Kambodsjas dødsmarker.

Vietnamesernes lyninvasjon i 1979 sendte Duch på flukt før han rakk å fjerne det avslørende fengselsarkivet. Lister med Duchs håndskrift som «knus dem i småbiter» på en liste over åtte tenåringer og ni barn ble senere lagt fram som bevis i retten. En annen liste, med 20 kvinnenavn, hadde påskriften «avhøres», «henrettes» og «medisinske eksperimenter» utenfor hvert av navnene.

Etter flukten fra Phnom Penh er han en fallende stjerne i Røde Khmer, og han blir degradert fordi han har etterlatt bevis. Han tar dekknavnet Hang Pin, kjøper seg et jordstykke og begynner igjen å undervise som lærer.

I 1995 er han igjen på flukt. Ukjente gjerningsmenn – trolig Pol Pots folk hadde overfalt og drept kona hans og såret ham selv. Under flukten blir han introdusert for Cristopher LaPel, en protestantisk pastor og førstegenerasjons kristen. Han begynner å gå på møtene hans og lytte til LaPels forkynnelse, og ber snart om å bli døpt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Han ble totalt forvandlet», fortalte LaPel i et senere intervju med Times Magazine. «Han vendte seg fra hat og til kjærlighet. Han fortalte at han aldri hadde opplevd kjærlighet i oppveksten. Så han vendte seg til Kristus, og kjærlighet fylte hjertet hans». Straks begynner Hang Pin å forkynne evangeliet på eget hjemsted og planter en menighet sammen med fjorten av familiene i landsbyen.

I 1998 blir Hang Pin gjenkjent og velger å flykte. Året etter blir han igjen gjenkjent, denne gangen av den irske fotojournalisten Nic Dunlop, som får lov til å lage et intervju med ham.

Duch skjønner at løpet er kjørt: «Det er Guds vilje at dere er kommet», sier han i artikkelen. «Jeg har gjort fryktelige ting. Nå er det på tide å ta ansvar.» Få dager etter publiseringen reiser han til Phnom Penh og melder seg for myndighetene.

Etter ti år i varetekt er den FN-støttede domstolen satt, og saken mot Duch er først ut. Hans uforbeholdne tilståelse og vitnesbyrdene fra ham selv og pastor LaPel blir kringkastet over hele Kambodsja.

Dommen på 35 år blir senere gjort om til livsvarig; Duch skulle aldri slippe ut igjen. «Jeg forblir i fengsel, men jeg har frihet», uttalte han. I løpet av tiden i fengsel klarte han å slite ut to bibler. Han var på det rene med at han hadde fått en rettferdig dom, og klaget aldri, men visste også at han var frikjent ved Den himmelske domstol.

For et Kambodsja som knapt har begynt å ta et oppgjør med sin blodige fortid, hvor selv statsministeren har en fortid i Røde Khmer og hvor kun fem er dømt, blir Duchs vilje til å stå for sine handlinger viktig - kanskje viktigere enn vi forstår.

Og den lille, men raskt voksende kirken i Kambodsja har opplevd økt nysgjerrighet på Evangeliet, og mange tidligere opprørere har valgt å bli kristne.

Vi lyser fred over broder Kaing Guek Eavs Duchs - minne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Røde Khmers tortursjef er død
Les også
Venstresida mellom demokrati og diktatur