Til høyre for Arbeiderpartiet

Erna Solbergs viktigste mål er ikke bare å etablere en ny regjering etter 9. september, men å flytte det politiske tyngdepunktet noen hakk til høyre.

HvisErna Solberg lyk­kes, vil hun kunne stå som ar­ki­tek­ten bak en ve­sent­lig end­ring av det nors­ke sam­fun­net.

NårHøyre-leder Sol­berg sta­dig øns­ker å ha med seg bådeFrp,KrF ogVenst­re i sam­ar­bei­det, hand­ler ikke dette bare om at hun an­ta­ke­lig tren­ger dem for å sikre fler­tall nå. Det hand­ler også om de neste val­ge­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En­kel­te kom­men­ta­to­rer har alt snak­ket om atAr­bei­der­par­ti­et kan komme til få be­ty­de­lig stør­re opp­slut­ning alt utpå våren neste år.

Knapt noen tror det blir en tred­je pe­rio­de med rødgrønt fler­tall etter det kom­men­de val­get, men re­gje­ringstrett­he­ten kan fort endre ka­rak­ter hvis det viser seg at den nye re­gje­rin­gen fører enpo­li­tikk som vel­ger­ne ikke vil ha.

Der­for er det av­gjø­ren­de for de ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­ene at de etab­le­rer et nytt po­li­tisk tyngde­punkt som kan føre til et varig skif­te i det nors­ke sam­fun­net. DetHøyre vi har kjent på 1990- og 2000-tal­let, har neppe po­ten­si­al til et slikt skif­te.

Da­gens Høyre, med en my­ke­re og mer all­menn­men­nes­ke­lig pro­fil, kan der­imot ha et slikt po­ten­si­al.

Et av de vik­ti­ge spørs­må­le­ne blir der­for hvor sterk mis­nøy­en for ek­sem­pel i Oslo Høyre vil være med at flere av par­ti­ets tra­di­sjo­nel­le kamp­sa­ker vil måtte komme noe i bak­grun­nen.

Hvis Høyre igjen får et preg av å være fi­nans­eli­tens parti, vil opp­slut­nin­gen an­ta­ke­lig raskt ligge nær­me­re 15-20 enn 30 pro­sent.

So­sial­de­mo­kra­ti­et har et gans­ke solid fot­fes­te i den nors­ke vel­ger­mas­sen.

Høyre vet at der­som de for ek­sem­pel be­gyn­ner å ut­ford­re syke­lønns­ord­nin­gen, får den mek­ti­ge fag­be­ve­gel­sen et sterkt kort på hån­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og mot­satt: så lenge Høyre ikke ut­ford­rer etab­ler­te vel­ferds­ord­nin­ger for mye, blir det vans­ke­li­ge­re for venstre­si­den å nå frem med skremme­bil­der av det sce­na­ri­et en over­gang til bor­ger­lig styre kan in­ne­bære.

In­ternt i Høyre er det om­trent bare Michael Tetz­sch­ner som i det siste har våget å ta til orde for jus­te­rin­ger i syke­lønns­ord­nin­gen. Det er i og for seg uhel­dig, for inn­stram­min­ger vil an­ta­ke­lig tvin­ge seg frem i løpet av de kom­men­de årene. Men po­li­tisk er det be­ty­de­lig ri­si­ko for­bun­det med å ville frata vel­ger­ne goder de al­le­re­de har.

En na­tur­lig stra­te­gi for Høyre kan være å etab­le­re en grad­vis for­stå­el­se for at det vil være umu­lig å opp­rett­hol­de den mo­der­ne vel­ferds­sta­ten uten kutt, men å gjøre dette så­pass trinn­vis at po­li­ti­ker­ne ikke går for­te­re frem enn vel­ger­ne vil leve med.

På venstre­si­den er et avSVs grunn­leg­gen­de pro­ble­mer at det ikke fin­nes vel­dig mange ideo­lo­gis­ke so­sia­lis­ter i lan­det.

Til­sva­ren­de vil ra­di­kal høyre­po­li­tikk også kunne virke frem­med­gjø­ren­de over­for store vel­ger­grup­per. Her lig­ger sen­trums­par­ti­enes kan­skje vik­tigs­te po­ten­si­al, menSen­ter­par­ti­et, Kris­te­lig Folke­par­ti og Venst­re har ikke mono­pol på disse vel­ger­ne. Tvert imot ser vi at både Ar­bei­der­par­ti­et og Høyre også vil ori­en­te­re seg mot sen­trums­vel­ger­ne.

Fag­be­ve­gel­sen frem­står så langt nokså uvil­lig til å ta kon­se­kven­se­ne av de end­rin­ge­ne som tvin­ger seg frem med flere eldre og fal­len­de olje­inn­tek­ter.

Det kan vise seg å være en ri­si­ka­bel stra­te­gi. Og så lenge fag­be­ve­gel­sens inn­fly­tel­se på Ar­bei­der­par­ti­et er så sterk som den er, lig­ger det også her et be­ty­de­lig po­ten­si­al for Erna Sol­bergs mann­skap: etab­le­rin­gen av et po­li­tisk tyngde­punkt til høyre for Ar­bei­der­par­ti­et.