«Vi håper at prosjektet kan bidra til at kvinner og menn får økt tro på fremtiden og økt tro på seg selv», skriver Tor Kristian Birkeland (bildet). Foto: Dagen-arkiv

Stikk sverdet ditt i slira

Statistisk sett er det slik at alle som griper til sverd for å kjempe sin sak, påfører samfunnet – inkludert egne lokalsamfunn – enorme lidelser.

I det protestene i Syria i 2011 utviklet seg til å bli voldelige, var slaget i praksis tapt. IS benyttet anledningen til å utvide sitt territorium fra Irak og langt inn i Syria. Håpet om frihet, fred og rettferdighet for den jevne syrer forsvant.

Også norske borgere reiste til Syria for å slutte opp om IS’ voldsorgie. For noen av dem som nå returnerer, er det med en erkjennelse av at IS var en dårlig idé: De ble selv skadelidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da Jesus ba Peter putte sverdet tilbake i slira, var det med en advarsel om at hans voldsbruk ville gå ut over ham selv. Det har tatt menneskeheten lang tid å gripe dybden i dette.

Det er nemlig snakk om en langt mer destruktiv dynamikk enn at den som er villig til å utøve vold, risikerer å bli utsatt for vold selv. Sannheten er at volden i mye større grad rammer dem som ikke tar del i den.

Dødstallene som følge av fattigdom, sykdom og nød i krigsområder er flere ganger høyere enn tallet på soldater (og sivile) som blir drept.

Statistisk sett er det slik at alle som griper til sverd for å kjempe sin sak, påfører samfunnet – inkludert egne lokalsamfunn – enorme lidelser.

I forbindelse med borgerkrig er det først og fremst på denne måten voldsbruken går ut over voldsutøverne selv.

Også Nepal var rammet av borgerkrig i lang tid, fra 1996 til 2006. Krigen satte en brems på den økonomiske utviklingen i et land som allerede var i en utviklingsmessig bakevje. Mange lokalsamfunn sliter fremdeles med ettervirkningene.

Intensjonen til opprørerne – et mer rettferdig samfunn – er det lett å sympatisere med, men selv om de på mange måter «vant» krigen, er det vanskelig å spore de gode resultatene.

Et av lokalsamfunnene som ble hardt rammet er Rukum-distriktet vest i landet. Dette var et hovedsete for maoistgeriljaen, og fattigdommen er fremdeles stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2021 starter vi et nytt prosjekt i dette distriktet, for å styrke de fattigste tilgang på helsetjenester, inkludert for mental helse.

Vi skal også jobbe sammen med lokalbefolkningen for å få bukt med barneekteskap og kjønnsbasert vold. Videre skal vi øke inntjeningsmulighetene for dem som trenger det mest.

Vi håper at prosjektet kan bidra til at kvinner og menn får økt tro på fremtiden og økt tro på seg selv.

Målet vårt er at alle i Himalaya-regionen skal kunne løse sine problemer i samfunn som er preget av rettferdighet, og hvor det er mulig for sivilbefolkningen å ta tak i større samfunnsproblemer uten å ty til – eller blir rammet av – vold.