Et hvert valg er et valg om verdier, skriver Knut Sand Bakken i denne kommentaren. (Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix)

Stemmefiske i kristenfolkets dam

Når kristentroen påvirker noen politikeres avgjørelser for eksempel i lovgivningen, er naturligvis det helt legitimt. Men en slik kristen påvirkning gir ikke avgjørelsen en kristen legitimitet.

Et hvert valg er et valg om ver­di­er. Der­for angår høs­tens valg oss alle. For det hand­ler om våre liv.

Par­ti­ene er som van­lig opp­tatt av å kapre kris­ten­fol­kets vel­ge­re. I po­li­ti­ker­de­bat­ten i Sa­rons Dal ad­var­te Magn­hild Mel­tveit Klep­pa (Sp) mot å stem­me KrF som støt­ter et re­gje­rings­al­ter­na­tiv hvor Frp er en del av fler­tal­let. En stem­me til KrF er der­for iføl­ge Sp-po­li­ti­ke­ren i prak­sis en stem­me til Frp-po­li­tikk!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se hele politikerdebatten i Sarons Dal i opptak på nett-TV

Det må gjen­tas til kjed­som­me­lig­het. Krist­ne har ulike po­li­tis­ke hold­nin­ger. Og slik må det være! Det er di­rek­te ukris­te­lig å hevde at Bi­be­len er en koke­bok med opp­skrif­ter på po­li­tis­ke løs­nin­ger i vårt sam­funn. Vi fin­ner ikke svar på kom­pli­ser­te po­li­tis­ke spørs­mål i Den hel­li­ge skrift. For for­fat­ter­ne var for ek­sem­pel de­mo­kra­ti helt ukjent.

Når kris­ten­tro­en på­vir­ker noen po­li­ti­ke­res av­gjø­rel­ser for ek­sem­pel i lov­giv­nin­gen, er na­tur­lig­vis det helt le­gi­timt. Men en slik kris­ten på­virk­ning gir ikke av­gjø­rel­sen en kris­ten le­gi­ti­mi­tet. Hvis noen hev­der det, blan­der de det verds­li­ge og det ån­de­li­ge re­gi­ment sam­men og gjør kris­ten­dom­men til en lov­re­li­gion. Og hva en lov­re­li­gion fører til, skul­le det ikke være nød­ven­dig å komme nær­me­re inn på.

Jeg prio­ri­te­rer dag­lig hva jeg skal ir­ri­te­re meg over. Men de­bat­ten om hva som er kris­te­lig po­li­tikk som rei­ses under hver valg­kamp, har jeg ikke helt klart å la være å ir­ri­te­re meg over.

Det er vik­tig å ta vare på visse grunn­ver­di­er. Vi har blitt flin­ke på lik­het i konge­ri­ket selv om leve­kå­re­ne for mange langt fra er til­freds­stil­len­de. Der­som sam­fun­net lar grunn­ver­di­ene om lik­het flyte, vil mar­ke­det over­ta hele sty­rin­gen. Og da vil de svake tape!

Fel­les for oss krist­ne er en tro som ut­ford­rer til en­ga­sje­ment for fat­ti­ge, svake og de som fal­ler uten­for. Der­for er det vik­tig at en­kelt­in­di­vi­det ikke set­tes frem­for fel­les­ska­pet. Og det skal et visst mot til å stem­me på par­ti­er som gjen­nom «sine krist­ne grunn­ver­di­er» ska­per angst for det ukjen­te og frem­me­de! For det er langt fra det jeg vil kalle en kris­ten po­li­tikk!

Po­li­tisk valg­kamp­de­batt er blitt mer show enn opp­ly­sen­de me­nings­bry­ting. Ap­plaus får de raske re­plik­ker og uny­an­ser­te spiss­for­mu­le­rin­ger. Pro­gram­le­der­ne for­sø­ker å stil­le po­li­ti­ker­ne til veggs med in­tri­ka­te spørs­mål for så å av­bry­te et­hvert for­søk på et leng­re re­son­ne­ment. Iblant skjem­mes også de­bat­ten av di­rek­te ufine ka­rak­te­ris­tik­ker.

Valg­kamp er ikke noe for ama­tø­rer med sarte sje­ler. Verst er det å høre på de­bat­ter hvor den som snak­ker høy­est og av­bry­ter kraf­tigst, får ordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og vi sit­ter igjen med inn­tryk­ket av at po­li­ti­ke­re kjenne­teg­nes av løf­ter de ikke kan holde.

Jeg glem­mer aldri en ka­ri­ka­tur­teg­ning av en ord­rik preste­kol­le­ga på preke­sto­len. Teg­nin­gen hadde føl­gen­de tekst: «Tal høy­ere, pas­tor, ar­gu­men­te­ne er svake!»

Jeg for min del, og jeg vil tro mange med meg, får til­tro til po­li­ti­ke­re som ikke bru­ker de store ord, som er lyd­høre over­for andre - også over­for sine me­nings­mot­stan­de­re i de­bat­ten - og leg­ger vinn på å være ær­li­ge og er opp­rik­tig opp­tatt av ver­di­er som rett­fer­dig­het, fel­les­skap, om­sorg og kjær­lig­het.

For val­get hand­ler også i år om disse ver­di­er!

Knut Sand Bakken

Oslo