Skuffende fra Kina

At Kina bruker krefter på å plage husmenigheter, tyder på at den paranoide holdningen til religion på ingen måte er kurert.

Etter en pe­rio­de med po­si­ti­ve sig­na­ler når det gjel­der re­li­gions­fri­het i Kina, kom­mer det nå be­kym­rings­ful­le mel­din­ger. De nye sig­na­le­ne er skuf­fen­de for alle som håper at Kina skal be­ve­ge seg på rett vei når det gjel­der tan­ke-, tros og sam­vit­tig­hets­fri­het.

Så po­si­ti­ve var sig­na­le­ne i en pe­rio­de at Åpne Dø­rers in­ter­na­sjo­na­le av­de­ling end­ret sta­tus på Kina på or­ga­ni­sa­sjo­nens siste år­li­ge for­føl­gel­ses­lis­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kina ble ikke len­ger reg­net blant ver­dens ver­ste tros­for­føl­ge­re, men ble flyt­tet til ka­te­go­ri­en «mo­de­rat for­føl­gel­se».

Frem­de­les kunne ki­ne­sis­ke krist­ne opp­le­ve å bli bøte­lagt og tatt inn til avhør, men re­ak­sjo­ne­ne var ikke så grove som før.

Evan­ge­lisk Ori­ent­mi­sjon og andre delte inn­tryk­ket av at det hers­ket stør­re fri­het.

De siste må­ne­de­ne har det imid­ler­tid kom­met flere mel­din­ger om det mot­sat­te.

Størst be­kym­ring vek­ker det at en kirke­le­der i Shanxi-pro­vin­sen natt til tirs­dag i for­ri­ge uke ble mis­hand­let og truet på livet. Li Shuang­ping, en av le­der­ne i den store Lin­fen-kir­ken, ble dratt inn i en bil. Bak­bun­det og med bind for øyne­ne ble han mør­ban­ket og truet med at både han og fa­mi­li­en hans ville bli drept.

Lin­fen-kir­ken fikk hard med­fart av myn­dig­he­te­ne i 2009 da kirke­byg­get ble revet, flere le­de­re ble ar­res­tert og Li ble dømt til to år i ar­beids­leir. Mis­hand­lin­gen av Li i for­ri­ge uke tol­kes som et nytt for­søk fra på å skrem­me hus­me­nig­he­te­ne.

Den bri­tis­ke, krist­ne men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen Chris­ti­an So­li­darity World­wi­de send­te nylig ut en mel­ding der de ut­tryk­te be­kym­ring for en serie an­slag mot kir­ker i den nord­li­ge pro­vin­sen Xin­jiang de siste fem må­ne­de­ne.

En rekke ure­gist­rer­te hus­kir­ker er blitt bøte­lagt og tvun­get til å sten­ge, og med­lem­mer er blitt ar­res­tert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant andre hen­del­ser i som­mer nev­ner vi at et drøyt dusin pro­tes­tan­tis­ke hus­kir­ker blitt stengt på øya Hai­nan på Kinas sør­kyst. I Bei­jing ble 34 med­lem­mer av Shouwang-kir­ken ar­res­tert i juli. Kir­ken har holdt møter i fri­luft i to år, fordi de mang­ler lo­ka­ler. Og i pro­vin­sen Hebei ble en prest i den ka­tols­ke un­der­grunns­kir­ken ar­res­tert i be­gyn­nel­sen av au­gust.

Om som­mer­ens hen­del­ser betyr at den po­si­ti­ve ut­vik­lin­gen har snudd, er for tid­lig å si. Det må også pre­si­se­res at Kina er stort - og at si­tua­sjo­nen for krist­ne va­rie­rer vold­somt fra sted til sted.

At ki­ne­sis­ke myn­dig­he­ter vel­ger å bruke kref­ter på å plage hus­me­nig­he­ter, tyder li­ke­vel på at den pa­ra­no­i­de hold­nin­gen til re­li­gion på ingen måte er ku­rert. Det kan se ut til at lite har end­ret seg etter at Xi Jin­ping ble pre­si­dent. Når folk ikke en gang har fri­het til å dyrke sin tro i hjem­me­ne, leg­ger Kina uak­sep­tab­le re­strik­sjo­ner på re­li­gions­fri­he­ten.

Krist­ne er li­ke­vel ikke de enes­te som blir ram­met.

De siste tre må­ne­de­ne har ki­ne­sis­ke myn­dig­he­ter ar­res­tert flere ti­talls de­mo­krati­for­kjem­pe­re.

At ar­resta­sjo­ne­ne skjer sam­ti­dig som kon­flikt­ni­vå­et øker i Egypt og Syria, er neppe til­fel­dig. Re­gi­met nærer en dyp angst for at et lig­nen­de de­mo­krati­opp­rør skal de­sta­bi­li­se­re det ki­ne­sis­ke sam­fun­net.

At øns­ket om sta­bi­li­tet skal gi seg ut­slag i grove brudd på men­neske­ret­tig­he­te­ne er li­ke­vel dypt kri­tikk­ver­dig.