STERKE MOTPOLER: Egypt ba­lan­se­rer på ran­den av kaos og bor­ger­krig. Lan­dets nye makt­ha­ve­re har svært kort tid på seg til å vinne til­lit og sta­bi­li­se­re si­tua­sjo­nen. (Foto: AFP Photo / Mahmud Hams / NTB scanpix)

Skjebnetime for Egypt

Hæren må unngå episoder som islamistene kan bruke til å bygge opp om myten om seg selv som offer.

Hæ­rens makt­over­ta­kel­se iEgypt kan få store kon­se­kven­ser for den krist­ne mi­no­ri­te­ten i lan­det og for­ver­re mus­lims­ke lands for­hold til Ves­ten.

Egypt ba­lan­se­rer på ran­den av kaos og bor­ger­krig. Lan­dets nye makt­ha­ve­re har svært kort tid på seg til å vinne til­lit og sta­bi­li­se­re si­tua­sjo­nen. I hel­gen har flere hund­re tusen til­hen­ge­re og mot­stan­de­re av det styr­te­de isla­mist­re­gi­met de­mon­strert i Kairo og Alex­and­ria. Pro­tes­te­ne har i all ho­ved­sak vært fre­de­li­ge, men døds­tal­le­ne sti­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fre­dag mis­tet mer enn 30 men­nes­ker livet. Man­dag mor­gen hev­det Det mus­lims­ke bror­skap at34 til­hen­ge­re ble drept da sik­ker­hets­styr­ker åpnet ild mot de­mon­stran­ter. Nå tar Bror­ska­pet til orde for opp­rør mot hæren. Skrekk­sce­na­ri­et er at Egypt blir et nytt Syria.

Hvem som skjøt og hvor mange som døde, er usik­kert, men det vil være svært ska­de­lig for over­gangs­re­gi­mets le­gi­ti­mi­tet hvis hæren nå får rykte på seg for å skyte mot egyp­tis­ke bor­ge­re. Som vi hus­ker var det nett­opp at hæren sto på fol­kets side, som gav dem slik mas­siv vel­vil­je under re­vo­lu­sjo­nen våren 2011.

I hel­gen komDet mus­lims­ke bror­skaps til­hen­ge­re med dår­lig skjul­te trus­ler mot Ves­ten. De har re­gist­rert at mange vest­li­ge land ikke for­døm­mer at lan­dets førs­te de­mo­kra­tisk valg­te pre­si­dent ble kas­tet, og ad­va­rer mot at dette vil få ne­ga­ti­ve føl­ger for for­hol­det til den mus­lims­ke ver­den. At mange mus­li­mer har de­mon­strert med krav om at Mursi måtte gå, vel­ger man ty­de­lig­vis å over­se.

Hæren må trå sær­de­les var­somt, både for å vise at de er av et annet ka­li­ber enn re­gi­met som ble kas­tet og for å unngå epi­so­der som isla­mis­te­ne kan bruke til å bygge opp om myten om seg selv som offer - en myte som se­ne­re kan bru­kes både til å mo­bi­li­se­re mot de nye makt­ha­ver­ne og mot Ves­ten. Fø­lel­sen av å være offer blir ikke mind­re av at Bror­ska­pets til­hen­ge­re føler seg ut­satt for medie­sen­sur. Fordi an­grep på deres de­mon­stra­sjo­ner ikke får presse­dek­ning, truer en­kel­te med å ta mer vol­de­li­ge mid­ler i bruk.

Noen har al­le­re­de gjort alvor av trus­le­ne. Den kop­tis­ke avi­senWata­ni skri­ver at isla­mis­ter an­grep kir­ker med en gang det ble kjent at Mursi var av­satt. I kyst­byen Marsa Ma­trouh for­søk­te flere ti­talls isla­mis­ter å bryte seg inn i en kirke. Da po­li­ti­et klar­te å drive dem vekk, plynd­ret de i ste­det kop­ter­nes bu­tik­ker. Også i lands­byen Da­la­ga i Minya i Øvre Egypt gikk isla­mis­ter løs på den lo­ka­le kir­ken. Lør­dag ble en kop­tisk prest skutt og drept av mas­ker­te menn i kyst­byen El-Arish.

Det mus­lims­ke bror­ska­pet har ret­tet skarp kri­tikk mot kop­ter­nes paveTa­wa­dros fordi han støt­tet av­set­tel­sen av Mursi. Paven var til stede da Egypts for­svars­sjef Abdel fattah al-Si­si ons­dag kunn­gjor­de at Mursi ikke len­ger var lan­dets pre­si­dent.

De krist­ne hadde et kre­ven­de år under Mursi. Hyp­pi­ge be­skyld­nin­ger om blas­fe­mi, an­grep mot krist­ne lands­byer og øk­ning i an­tall kid­nap­pin­ger av kop­tis­ke jen­ter kom i til­legg til den nyesha­ria-ba­ser­te grunn­lo­ven.

På kort sikt kan si­tua­sjo­nen bli enda mer kre­ven­de. En av mange ulyk­ker som nå kan ramme Egypt er at vi får en si­tua­sjon som iIrak ogSyria, der krist­ne blir an­gre­pet, for­dre­vet og an­kla­get for å være for­ræ­de­re og vest­li­ge mak­ters al­li­er­te.