VOLDTEKT: Et overgrep setter dype spor, for mange får det store konsekvenser både fysisk og psykisk, skriver Anne Kristin Bruns.

Samtykke inn i voldtektslovgivningen nå

Er det noe som gjør meg sint og oppgitt, så er det at jenter/ kvinner og gutter/menn skal oppleve å bli voldtatt og utsatt for seksuelle overgrep.

Det er en alvorlig krenkelse av menneskeverdet og et av de mest traumatiske overgrep et menneske kan bli utsatt for. KrF Kvinner mener at sex uten samtykke er voldtekt, og at dette må innarbeides i lovverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi kan ikke vere dårligere enn våre naboland, og ofrene for voldtekt i Norge må få den samme lovbeskyttelsen som ofre i Sverige, Island og Danmark, hvor definisjonen på voldtekt har blitt tydeligere.

Vi som voksne må snakke tydelig med våre barn og ungdommer om sex. Her har ikke bare det offentlige et ansvar, vi som foreldre må også være mer bevisste med å ta dette opp på aldersadekvate måter.

Det er nesten ikke til å tro tallene fra FHI, men ifølge dem oppgir en av fem jenter og en av fjorten gutter at de har blitt utsatt for seksuelle overgrep i barne- og ungdomsår, og at ni prosent av alle kvinner har vært utsatt for voldtekt minst en gang i livet.

Et overgrep setter dype spor, for mange får det store konsekvenser både fysisk og psykisk. Langt fra alle voldtektssaker havner hos politiet nettopp fordi man er redd for ikke å bli trodd på når man vet at de aller fleste overgrepssakene henlegges.

Her har ikke bare det offentlige et ansvar, vi som foreldre må også være mer bevisste med å ta dette opp på aldersadekvate måter.

Andre nordiske land har innført samtykke i sin lovgivning. Den svenske loven er evaluert og viser at samtykkekrav har ført til 75 prosent flere domfellelser, 80 prosent flere tiltaler, og at flere har anmeldt voldtekt.

Det fremheves også at etterforskningen er endret, ved at fokuset rettes mer mot gjerningspersonen som må vise til hvordan samtykke ble gitt. Dette er også et viktige signal for hvem som er ansvarlig for overgrepet.

Vår nåværende lovtekst setter krav om at det er benyttet vold, trusler, eller at offeret var bevisstløst/ute av stand til å motsette seg handlingen for at ufrivillig sex kan dømmes som voldtekt, mens en endring i loven vil tydeliggjøre at man er seksuelt utilgjengelig inntil det er gitt samtykke.

Det er viktig å få fortgang i endringen av dagens lovverk når det gjelder kravet om samtykke. Vi vil ikke vente lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeidet med lovendringen kan raskt komme i gang med bakgrunn i erfaringene som er gjort i våre naboland. Det er ikke behov for å avvente den samlende gjennomgangen fra straffelovutvalget som kommer innen utgangen av 2022. Denne endringen bør kunne skje raskt!

KrF Kvinner mener det er på tide å sikre rettsvernet for voldtektsoffer ved å få krav til samtykke inn i lovverket!