UBÅT: Et amatørfoto frigitt av det svenske forsvaret søndag, viser en av observasjonene som utløste en storstilt jakt på kilden til fremmed undervannsaktivitet i den svenske skjærgården. Foto: Det svenske forsvaret / NTB scanpix

Putins autoritære ambisjoner

Det svenske forsvaret trenger ikke hale opp en russisk ubåt fra Stockholms fjæresteiner for at vi skal bli bekymret. Når det gjelder Russland, er det mer enn nok å bekymre seg for allerede.

Samtidig som verden gjør seg klare til å feire 25-årsdagen for Murens fall, er president Putin i full gang med å bygge nye murer mot omverdenen. Ikke nok med at ordkrigen mellom Russland og USA fremstår som et gufs fra den kalde krigen, at Putin stadig viser militære muskler overfor Ukraina – og antyder at han kan komme til å gjøre det overfor andre naboland. I beste Sovjet-tradisjon innskrenker han også egne borgeres frihet.

LES OGSÅ: – Russisk nødanrop startet svensk ubåtjakt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyheten om at regimet forsøker å stenge deler av landets mest kjente menneskerettighetsgruppe, Memorial, er blitt møtt med forferdelse. Memorial ble grunnlagt i 1989 for blant annet å støtte ofrene for Sovjets undertrykkelse, dokumentere overgrep i fengsler og fangeleire.

Organisasjonen er en av mange som rammes av loven om «fremmede agenter», en lov som krever at organisasjoner må registrere seg hvis man mottar penger fra utlandet og driver politisk arbeid. Denne loven blir aktivt brukt av myndighetene for å stoppe kritiske røster. Merkelappen «utenlandsk agent» er blant annet klistret på årets Raftopris-vinner, menneskerettighetsorganisasjonen Agora.

Protestantiske kristne er én av flere grupper som har fått innskrenket frihet til å si det de mener i dagens Russland. En annen gruppe som knebles, er landets jurister. I Sovjet-tiden var det vanlig at dommerne fikk en telefon der myndighetene dikterte hva de skulle gjøre i ulike straffesaker. Ifølge Aftenposten er dette igjen utbredt i dagens Russland. Slik forsøker Putin å skremme denne yrkesgruppen til taushet.

LES OGSÅ: Ubåtjakten i Sverige fortsetter med full styrke

Vi merker oss også at den tidligere Yukos-sjefen og oljemilliardæren Mikail Khodorkovskij, som denne uken gjester Oslo Freedom Forum, hevder at det fortsatt sitter flere tusen mennesker fengslet som politiske fanger i Russland.

Og som i Sovjets dager brukes regimets propagandaapparat til å samle innbyggernes støtte. Pavel K. Baev, forskningssjef ved Prio, sa tidligere i høst til Dagen at russisk propaganda faktisk er mer effektiv i dag enn i Sovjettiden.

Propaganda er blitt et sikkerhetsmessig problem. Mange russere har latt seg overbevise av det skremmebildet Putin tegner av Vesten generelt og Ukraina spesielt. Konsekvensen er at en stor del av befolkningen i de to landene har helt forskjellig verdensbilde, noe som vanskeliggjør arbeidet for fred og forsoning. I forbindelse med den svenske ubåtjakten, ser vi propagandamaskinen igjen. Aftenposten siterer svenske eksperter som mener at Russland driver med bevisst desinformasjon, på samme måte som de har gjort overfor Ukraina.

SE VIDEO: Svenskene bekrefter observasjoner i skjærgården

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Russland beveger seg i autoritær retning. Det er trist, og det er farlig – både for nabolandene og verdensfreden, men aller mest for russerne selv. Det var ikke dette vi trodde skulle skje midt i fremtidsoptimismen etter Murens fall. Men det viser oss igjen at fred, demokrati og menneskerettigheter ikke er vunnet en gang for alle. Det må stadig kjempes for.

Les også
Russisk ubåtfartøy nærmer seg Sverige
Les også
Ubåtjakten i Sverige fortsetter med full styrke
Les også
Sverige utvider forsvarssamarbeid med Estland
Les også
Svenskene bekrefter observasjoner i skjærgården
Les også
– Kan endre hvordan vi forholder oss til Russland