Presset fra den kristne høyresiden

Er det Visjon Norges fortjeneste dersom Kristelig Folkeparti blir med i regjeringen?

I dag blir det kan­skje av­gjort om Kris­te­lig Folke­par­ti slut­ter seg til Erna Sol­bergs re­gje­ring, eller om de nøyer seg med å være et mer eller mind­re for­plik­tet støtte­par­ti i Stor­tin­get.

Det har på for­hånd ikke vært lett å vur­de­re hva som er mest sann­syn­lig. Det som er sik­kert, er at KrF fore­tar en be­ty­de­lig drei­ning fra tid­li­ge­re stand­punk­ter der­som de går i re­gje­ring med Frem­skritts­par­ti­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et til­nær­met sam­let se­nior­korps i par­ti­et har gjort det gans­ke ty­de­lig at de slett ikke øns­ker et slikt sam­ar­beid, og blant andre tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter og parti­le­der Kjell Magne Bon­de­vik har både skrift­lig og munt­lig gjen­nom mange år rede­gjort for at et slikt sam­ar­beid er po­li­tisk umu­lig.

For Knut Arild Ha­rei­des del er dette en av de vik­tigs­te stra­te­gis­ke av­gjø­rel­ser han kan regne med å ta i sin parti­le­der­tid. Vel­ger han å gå i re­gje­ring, sik­rer han KrF en inn­fly­tel­se de el­lers bare kan drøm­me om. Sam­ti­dig har re­gje­rings­del­ta­kel­se en pris, og KrF vil nød­ven­dig­vis bli an­svar­li­ge for en rekke ved­tak som er i strid med par­ti­ets po­li­tikk.

Mer sam­let høyre­side

En av de fak­to­re­ne som har end­ret seg de se­ne­re årene, er er­kjen­nel­sen av at Frp fak­tisk er en stør­rel­se man vans­ke­lig kom­mer uten­om på ikke-so­sia­lis­tisk side.

Et annet ut­vik­lings­trekk er at den krist­ne høyre­si­den i dag frem­står mer sam­let.

Ved tid­li­ge­re valg har KrF kun­net kal­ku­le­re med at par­ti­ets bor­ger­lig inn­stil­te vel­ge­re ikke hadde noe reelt al­ter­na­tiv. Nå har de til en viss grad det i og med at De Krist­ne er etab­lert.

Vel så vik­tig er det li­ke­vel at par­ti­ets høyre­fløy gjen­nom frem­veks­ten av or­ga­ni­sa­sjo­nen Kris­ten­fol­ket, Oslo Sym­po­si­um og sær­lig Vi­sjon Norge har fått en fel­les platt­form som gir den en ve­sent­lig ster­ke­re stem­me.

Parti­ap­pa­ra­tet i KrF er fort­satt nøye med å un­der­stre­ke iden­ti­te­ten som et sen­trums­par­ti. Sam­ti­dig be­fin­ner Knut Arild Ha­rei­de seg, en­kelt sagt, i en ved­va­ren­de spen­ning mel­lom sym­pa­ti i Dag­bla­det og vel­ge­re på Sør- og Vest­lan­det. Han tren­ger mer av det førs­te for at par­ti­et skal vokse, men er helt av­hen­gig av det andre for å holde seg over sperre­gren­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke umu­lig

Vi­sjon Nor­ge-grunn­leg­ger Jan Han­vold lyk­tes ikke i sin mo­bi­li­se­ring for å få De Krist­ne over sperre­gren­sen. Men tak­ket være hans og Norge Idag-re­dak­tør Bjar­te Yste­bøs inn­sats - blant andre - har Knut Arild Ha­rei­de en høyre­side å for­hol­de seg til, hvor for­vent­nin­ge­ne til et bredt ikke-so­sia­lis­tisk sam­ar­beid er ster­ke.

I KrFs lands­styre­ved­tak fra sep­tem­ber i fjor, heter det blant annet:

«Der­som valg­re­sul­ta­tet til­si­er det, vil KrF være åpne for å sam­ta­le med alle ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­er for å sikre et al­ter­na­tiv til den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen. Med re­spekt for de store po­li­tis­ke for­skjel­le­ne som fin­nes mel­lom KrF og Frp, ser KrF et re­gje­rings­sam­ar­beid med Frp som lite sann­syn­lig».

Med dette ut­gangs­punk­tet er det kan­skje fort­satt mest sann­syn­lig at KrF ikke blir med i re­gje­rin­gen, men for­hand­lin­ge­nes gang kan tyde på at det minst sann­syn­li­ge slett ikke er umu­lig.

Les også
- Nå går det mot Frp-samarbeidKrFs landsstyre