NETTDEBATTEN: Når siste ord er moderert

Hel­dig­vis er det ingen ano­ny­me de­bat­tan­ter som skal av­gjø­re hvor jeg skal til­brin­ge evig­he­ten. I den saken har den øvers­te mo­de­ra­tor siste ord - alene.

Midt i stri­den mis­ter noen hodet. I nett­de­bat­ter sten­ges noen ute. Andre «nek­tes» ad­gang til de him­mels­ke saler.

Og i ær­lig­he­tens navn får jeg be­kjen­ne at jeg atter har falt for til­bøye­lig­he­ten til å ar­gu­men­te­re på nett. Sågar kjen­ner jeg i mitt indre lys­ten til å rett­fer­dig­gjø­re det, for han­gen til de­batt­sys­ler har flere opp­si­der, selv om ned­si­de­ne fin­nes.

Den store opp­si­den er sjan­sen til å få satt ord på egne hold­nin­ger og der­igjen­nom få klar­het i om man har noe å fare med.

Nett­de­bat­ter kan være fæle og for­dum­men­de. Li­ke­vel kan man få brynt seg, og man fin­ner ut hva folk ten­ker, ikke minst i kris­ten-ni­sjen. Den er kan­skje smal, men mer mang­fol­dig og in­ter­es­sant enn mange kan­skje tror.

Så var det ned­si­den. Den er også der, og påske­uka var langt fra stil­le alle ste­der. På dagen.no gikk det for seg da mange me­nings­yt­re­re opp­da­get at Dagen nå vil kreve at de­bat­tan­ter står fram med fullt navn, ikke med dekk­navn. I ord­le­kens hete lan­ser­te jeg ordet «de­batt­bur­ka», om en­kel­tes til­dek­king. Det var det ikke alle som likte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.


Mange har etter min stan­dard gått langt over stre­ken i ka­rak­te­ris­tik­ker av andre, under dekke av yt­rings­fri­he­ten. Jeg tror be­stemt ano­ny­mi­te­ten gjør mange tøy­les­løse. Det ble be­kref­tet av de ville pro­tes­te­ne på de nye reg­le­ne. Mine inn­legg fikk etter hvert en av de «til­dek­ke­de» til å spør­re om det ikke var slik at Dagen bare an­sat­te krist­ne jour­na­lis­ter? Ved­kom­men­de trod­de ikke jeg ville få inn­vil­get per­ma­nent opp­hold i det him­mels­ke.

Yrket mitt har noen om­kost­nin­ger. Gjør du noe i em­beds med­før som noen ikke liker, kan du få pas­set på­skre­vet. Det fikk jeg i en helt annen sak, av en helt annen per­son. Vi var ueni­ge, og jeg fikk klar be­skjed om at det jeg gjor­de ikke var bra nok av en «kris­ten» jour­na­list.

Da var det helt greit å legge et par herme­tegn rundt ordet. Så ef­fek­tivt ble jeg fra­rø­vet nåden, for­øv­rig av en en­ga­sjert kris­ten hvis him­mel­ad­gang det hel­dig­vis ikke er opp til meg å be­stem­me.


Jeg får finne meg i at det går hett for seg i de­batt og jour­na­lis­tikk, endog å bli «fra­dømt» kris­ten­nav­net, så lenge jeg kan se meg selv i øyne­ne og opp­rik­tig si at jeg har holdt min sti ren. Da har jeg in­tegri­te­ten in­takt. At det skul­le skje to gan­ger på en uke, var litt av en opp­hop­ning. Sånn er det ikke til dag­lig.

Så spørs det om jeg skal le eller gråte over at en­kel­te synes slikt kan god­tas i et ord­skif­te. Hel­dig­vis er det ingen ano­ny­me de­bat­tan­ter som skal av­gjø­re hvor jeg skal til­brin­ge evig­he­ten. I den saken har den øvers­te mo­de­ra­tor siste ord - alene.

Stein Gudvangen

journalist i Dagen