Når religionen står i veien for jobben

Det er viktig at vi ikke får et arbeidsliv hvor det fungerer diskriminerende å være aktive i religiøse miljøer.

De fleste av oss vil være enige om at det er diskriminering når en persons religiøse tilhørighet fører til at vedkommende ikke får en jobb som han eller hun ellers er kvalifisert for. Slik diskriminering er ikke lovlig.

Det finnes en del jobber hvor religiøs tilhørighet skal og må tillegges avgjørende vekt. Det kan for eksempel dreie seg om jobber i kristne menigheter og organisasjoner eller på kristne skoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men i de aller fleste jobber vil det ikke være naturlig å la religiøs tilhørighet styre ansettelsesprosessen. Likevel er det grunn til å tro at diskriminering på religiøst grunnlag finner sted også i norsk arbeidsliv.

I gårsdagens avis kunne vi lese omet internasjonalt forskningsprosjekt hvor målet er å dokumentere slik diskriminering. Forskere fra fem land utgir seg for å være kvalifiserte søkere til ulike jobber, og oppgir at de er aktive i religiøse sammenhenger.

Siktemålet er å kartlegge hvorvidt den religiøse bakgrunnen bidrar til å svekke disse søkernes kandidatur. Metoden er godkjent avDen nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora. Denne godkjenningen er viktig, siden forskerne i en forstand legger opp til å lure arbeidsgivere ved at de oppgir seg for å være noen de ikke er.

I forrige uke sa likestillings- og diskrimineringsombudHanne Bjurstrøm til Dagen at mørketallene på dette området antakelig er store. Hun tror det er langt flere som blir rammet av religiøs diskriminering enn de antallene som kommer frem i ombudets sakspapirer.

Det er vanskelig å fastslå hvor mange som blir rammet av slik diskriminering. En jobbsøker vet ikke alltid hvilke andre søkere som også blir vurdert, og kan dermed ha vanskelig for å vite om hun eller han har blitt diskriminert.

På den andre siden kan det godt tenkes at en arbeidsgiver ikke vil oppgi at religion har påvirket eller avgjort en konkret ansettelsesprosess.

Det mest utbredte er antakelig at jobbsøkere med bakgrunn fra utlandet og fra en annen religion enn den kristne blir diskriminert. Men det finnes også eksempler på at kristne jobbsøkere har opplevd at deres religiøse tilhørighet har stått i veien for spennende jobbmuligheter.

I Dagen opplever vi jevnlig å bli kontaktet av mennesker som ber oss slette tidligere publiserte intervjuer fordi de er redde for at potensielle arbeidsgivere vil finne disse sakene og dermed la være å ansette den som senere har blitt jobbsøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erfaringsmessig vil disse jobbsøkerne nødig snakke offentlig om sine erfaringer, i frykt for at det ytterligere vil svekke mulighetene deres.

Det er all grunn til å ta disse problemstillingene på stort alvor. Det er viktig at vi ikke får et arbeidsliv hvor det fungerer diskriminerende å være aktive i religiøse miljøer. En arbeidssøker kan ikke stille urimelige krav til arbeidsgiver når det gjelder tilrettelegging.

Det så vi blant annet i den saken vi omtalte i forrige ukehvor en ansatt på et sykehjem fikk likestillings- og diskrimineringsombudets støtte til å bruke hijab på jobb, samtidig som en muslim i helsevesenet ikke kunne nekte å servere svinekjøtt til pasienter.

Men urimelige krav fra enkelte arbeidssøkere må ikke få bidra til en generell stigmatisering av jobbsøkere med religiøs bakgrunn.