JORDANDALEN: Mange tusen palestinere er sysselsatt på israelske gårder i Jordandalen på Vestbredden. Her høstes det inn løk.

Når du er imot Israel, er alt lov

Forslaget om merking av israelske varer er misbruk av EU domstolens vedtak – til inntekt for anti-israelsk agenda. Kun et knapt flertall på Stortinget står i veien for denne opportunismen.

Israel har stadig færre venner i det norske Stortinget. Denne uken avga utenrikskomiteen innstilling til et forslag fra SV om å innføre en ny merkeordning for varer fra Israel med opphav fra Vestbredden.

Forslaget ber regjeringen innføre et nytt system for merking av varer, samt å klargjøre ansvar for dette ansvaret for importører og distributører. I tillegg vil forslaget at regjeringen skal utrede sanksjoner mot aktører som ikke etterkommer nytt merkeregime.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kun regjeringspartiene og Fremskrittspartiet sikret at forslaget ble avvist. Det er verdt å merke seg at dette inkluderer Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som altså nå har samme linje som SV i disse spørsmålene.

Det kan bli fremmet krav om endret merkepraksis i Norge gjennom EØS-avtalen, men det har ennå ikke skjedd, og det har forslagsstillerne uansett ikke tatt høyde for.

Saken SV fremmer er snarere uttrykk for ren anti-Israelsk opportunisme, med bakgrunn i en kjennelse fra Domstolen i EU: En israelsk importør og en jødisk interesseorganisasjon brakte sak frem for denne domstolen for å prøve ut Frankrikes nye retningslinjer for merking av produkter fra tredjeland, som krever at varer fra Vest-bredden blir merket annerledes enn varer fra Israel for øvrig.

Dette inngår i EUs omfattende system for merking av varer, som også Norge har tatt inn i norsk lovgivning. Ideen her har vært å beskytte ulike lands særegne produkter.

Tenk Champagne fra Frankrike, Fetaost fra Hellas eller Melton Mowbray-pai fra England. Ideen her har ikke vært å henge ut enkeltprodusenter, men å fremme deres merkevarer.

Saken fra EU Domstolen er derimot fattet på bakgrunn av franske retningslinjer, og ikke et felles-europeisk initiativ. Foreløpig praksis i dette spørsmålet synes å variere betraktelig mellom EUs medlemsland.

SV bruker derimot saken til å fremme sin egen agenda, for å ramme Israel. Ironisk nok, fundert i et vedtak i et EU-organ, altså fra en institusjon SV normalt sett ikke ønsker å støtte. Men om det rammer Israel, er alt plutselig greit.

Det er uansett ikke Fransk merkesystem SV og de andre partiene er opptatt av, kun den delen som kan bidra til fremmedgjøre den ene parten i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er tegn på at venstresiden er lydhør for denne typen initiativer. Ap har sammen med Rødt og SV allerede innført kommunale boikottvedtak i Tromsø og Trondheim for varer produsert på okkupert område.

Utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt har overfor NRK uttrykt støtte for disse vedtakene. Byrådet i Oslo, ledet av Raymond Johansen, har også gitt etter for press for boikott i Oslo.

For oss som både ønsker ­stabilitet i regionen og at Norge skal ha et godt forhold til Israel­, er den politiske utviklingen ­bekymringsfull. Det er ingen tvil om at situasjonen på Vestbredd­en er problematisk, og at alle parter er tjent med en fredelig løsning.

Norge skal føre en balansert tilnærming til konflikten i Midtøsten, mellom palestinerne­ og israelerne. Vi har spilt en ­konstruktiv rolle, både i for­handlinger, ­bistand og dialog.

At konflikten i dag virker mer fastlåst enn på lang tid, kan ikke Norge klandres for. Skal vi spille noen verdifull rolle, er vi nødt til å kunne samtale med begge ­sider. Det er stadig færre partier på Stortinget som følger en slik linje, dessverre.