Mulighet for varig endring

Selv om verken KrF eller Venstre kunne notere noen voldsom fremgang fra forrige valg, fremstår de som valgets vinnere, sammen med Høyre og Fremskrittspartiet.

Denne saken ble fortløpende oppdatert hele valgkvelden:

Klokken 01.05:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mulighet for varig endring

Selv om verken KrF eller Venstre kunne notere noen voldsom fremgang fra forrige valg, fremstår de som valgets vinnere, sammen med Høyre og Fremskrittspartiet.

Det handler naturligvis om at disse fire partiene har sikret seg flertall, og at de denne gangen klarte det de ikke klarte sist.

Erna Solberg seiler på en voldsom medgangsbølge, og det blir svært spennende å se hvor lenge den varer. I verste fall, sett med valgvinnernes øyne, er regjeringstrettheten større enn gleden over mer høyrepolitikk. I så fall kan meningsmålingene virke alarmerende allerede utpå nyåret. Hvis de spiller sin kort riktig, kan valget 2013 blir stående som begynnelsen på en varig endring i norsk politikk.

Jens Stoltenberg snakket mandag kveld om å opptre konstruktivt og ansvarlig i opposisjon, og om å fornye partiet. Her ligger det et nøkkelpunkt, blant annet fordi Arbeiderpartiets nære forbindelse til fagbevegelsen kan være en viktig akilleshæl når det gjelder vilje til å reformere velferdssystemet vårt.

Hvis LO holder like fast på etablerte ordninger som de har gjort til nå, og Arbeiderpartiet ikke våger å trosse fagbevegelsen, kan det være en gavepakke til Erna Solberg.

Bredest mulig samling

Hun holder fast ved sin strategi om bredest mulig borgerlig samling. Siv Jensen er åpenbart innstilt på å komme i regjering, det gjorde hun klart i løpet av valgkvelden.

Venstre virker hakket mer regjeringssugne enn KrF, men Knut Arild Hareide understreket i partilederdebatten i Stortinget at han og Skei Grande har politisk «fast følge».

Dermed er det ikke usannsynlig at også de to minste ikke-sosialistiske partiene faktisk vil arbeide for regjeringsdeltakelse. Erna Solberg trenger bare ett av de to sentrumspartiene, men vil nok sterkt ønske å ha begge på laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke minst med tanke på valgene i 2015 og 2017. Men den største forskjellen på kort sikt ligger i at landet nesten uansett nå får en ny regjering, anført av et Høyre som har gjort sitt beste valg på 28 år.

De Kristne, KSp og KrF

Når det gjelder de minste kristne partiene, står De Kristne med 16.329 stemmer, tilsvarende 0,6 prosent oppslutning når 94 prosent av stemmene er talt.

For Kristent Samlingspartis del er tallene vesentlig lavere, 1.664 stemmer, tilsvarende 0,1 prosent.

Sistnevntes oppslutning er såpass begrenset at den ikke gjør nevneverdig utslag. De Kristne er derimot en kraft Kristelig Folkeparti må forholde seg til. Sett utenfra kunne det virke fornuftig at de to partiene slo seg sammen, men årsakene til at De Kristne har oppstått står nok sterkt ved lag også etter dette valget.

Imidlertid vil det være behov for en annen edruelighet når det gjelder hvilken oppslutning man sikter mot, og partiet har en del å forklare når det gjelder troverdigheten av egne løfter knyttet til å nå sperregrensen og komme i regjering.

Det er ikke urimelig om noen velgere føler seg snytt i møte med et parti som på ingen måte innfridde de forventningene de selv hadde skapt. Men for Kristelig Folkeparti vil det være såpass krevende å komme denne fløyen i møte at de antakelig vil fortsette på den kursen de har.

Det handler simpelthen om at KrF er et mangfoldig parti hvor andre fløyer slett ikke ønsker en dreining i retning av det De Kristne står for. Knut Arild Hareide står derfor i en spesielt krevende spenning, ikke minst med tanke på at partiet totalt sett ser ut til å ha et nokså vesentlig begrenset potensial i forhold til hvordan situasjonen var for 10-15 år siden.

Han løper en risiko uansett hvilken fløy han velger å blidgjøre, og ser ut til å ha valgt en sentrumsposisjon som antakelig er klok for oppslutningens og partiorganisasjonens del.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF endte på et resultat som kun såvidt er bedre enn kriseresultatet fra 2009, og KrF ser ut til å ha stabilisert seg på et nivå som ligger klart lavere enn det partiet har hatt i sine glansperioder.

Ikke veldig overrasket

Jens Stoltenberg virket ikke veldig overrasket over valgresultatet, og konstaterte overfor Aps valgvake at det ville være helt ekstraordinært om partiet skulle vinne tillit til en tredje periode regjering.

I etterkrigstiden har ikke-sosialistiske regjeringer i nokså stor grad likevel representert pauser i Arbeiderpartiets regjeringsperioder.

Etter Stoltenbergs første regjering, som satt fra 2000-2001, lurte noen på om vi stod overfor en varig endring i norsk politikk.

Viljen til å gå i regjering med SV og Sp har til en viss grad demmet opp for dette. Nå gjenstår det å se om valget i 2013 ble valget som også endret Arbeiderpartiets rolle i moderne norsk politikk.

Skal det skje, må ikke minst Høyre sørge for at den oppslutningen de nå har, viser seg å være mer enn et blaff.

Der ligger Erna Solbergs viktigste oppgave i tiden fremover.

Klok­ken 23.46:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sol­berg på gull­stol, Hå­brek­ke og Thor­kild­sen ute

Høy­re-po­li­ti­ke­ren Julie Brodt­korb kjen­ner Erna Sol­berg godt, og hadde nok rett da hun tid­li­ge­re i kveld sa at Erna Sol­berg ikke kom­mer til å over­ras­ke som stats­mi­nis­ter.

Hun er slik vi har blitt kjent med henne. Og det var en svært po­pu­lær på­trop­pen­de stats­mi­nis­ter som på et tids­punkt under Høy­res valg­vake måtte på­pe­ke at «jeg var ikke helt fer­dig», for å slip­pe til mel­lom klapp­sal­ve­ne og «Erna, Erna»-til­ro­pe­ne.

Sol­berg skrøt mer av Jens Stol­ten­berg enn hun strengt tatt måtte, og roste blant annet hans sam­len­de funk­sjon gjen­nom tøffe tider i fedre­lan­det.

Sol­berg er klok nok til å ikke love noe hun ikke kan holde når det gjel­der re­gje­rings­for­hand­lin­ger, men for­tal­te at hun hadde kon­tak­tet både Siv Jen­sen, Trine Skei Gran­de og Knut Arild Ha­rei­de med tanke på sam­ta­ler om kon­kret sam­ar­beid.

SV-le­der Audun Lys­bak­ken kan for sin egen del puste let­tet ut. Stor­tings­plas­sen hans er ber­get.

En ob­ser­vant Da­gen-le­ser har spurt om det er de om­kring 1.700 stem­me­ne De Krist­ne fikk i Horda­land som gjør at Lys­bak­ken kom­mer på Stor­tin­get, mens KrFs andre­kan­di­dat, Lind­ås-ord­fø­rer Astrid Aar­hus Byr­nes, ser ut til å ikke gjøre det. Det er et in­ter­es­sant spørs­mål.

For KrFs del må det el­lers være et be­ty­de­lig tap at Øy­vind Hå­brek­ke ser ut til å falle ut av Stor­tin­get. Han har vist seg som en av par­ti­ets mo­digs­te og dyk­tigs­te po­li­ti­ke­re, ikke minst i kre­ven­de saker som bio- og gen­tek­no­lo­gi, sur­ro­ga­ti og egg­do­na­sjon.

Til­ba­ke til SV: Lys­bak­ken er inne, det er uklart om Bård Vegar Sol­hjell blir gjen­valgt. Nes­ten sik­kert er det Inga Marte Thor­kild­sen mis­ter sitt man­dag, til tross for tung mo­bi­li­se­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klok­ken 22.45:

Bit­ter pille for Lys­bak­ken

Når vi nå ser SV ligge og vippe ak­ku­rat på sperre­gren­sen, blir det eks­tra ty­de­lig hvil­ket skif­te det er som skjer i dag.

Les også: SV-le­der Audun Lys­bak­kens plass på Stor­tin­get hen­ger i en tynn tråd

I det ut­gå­en­de Stor­tin­get er de rødgrøn­nes fler­tall be­gren­set til 86 mot 83 man­da­ter. Da er det litt av et valg­skred for de ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­ene når de nå kan komme til å få over 100 man­da­ter.

Det er et sterkt sig­nal om at fol­ket har øns­ket en kurs­end­ring, og en solid in­spi­ra­sjon for Erna Sol­berg og hen­nes sam­ar­beids­part­ne­re. Høy­res vekst er den åpen­bart vik­tigs­te grun­nen til skif­tet.

Med Ketil Sol­vik-Ol­sen hjem­me i man­gel på barne­vakt og Per Sand­berg på valg­vake i Trøn­de­lag var Siv Jen­sen den enes­te fra parti­le­del­sen på Frem­skritts­par­ti­ets valg­vake.

Jen­sen strut­tet av en­tu­si­as­me da hun litt etter 22.30 en­tret sce­nen og ropte ut sitt «Morn'a, Jens». Par­ti­et går til­ba­ke om­kring syv pro­sent i for­hold til for­ri­ge gang, men kan vise til at de har gått opp fem-seks pro­sent fra der de lå for to år siden.

For Audun Lys­bak­kens del må det være en sur pille å svel­ge. Han er en varm­hjer­tet og sym­pa­tisk type, men sli­ter med det fak­tum at det ikke fin­nes flust av ren­dyr­ke­de so­sia­lis­ter her i lan­det. De sta­di­ge ad­vars­le­ne mot høyre­si­den, og sær­lig mot Frp, har åpen­bart ikke nådd frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva som skjer med SV er den kan­skje mest spen­nen­de en­kelt­fak­to­ren nå ut­over kvel­den og nat­ten. Ved siden av om KrF fak­tisk snur til­bake­gan­gen eller blir lig­gen­de rundt 5,5 pro­sent.

Klok­ken 22.05:

Etter val­get i 2001 ring­te Jens Stol­ten­berg til Kjell Magne Bon­de­vik og in­vi­ter­te til sam­ar­beid. Ar­bei­der­par­ti­et hadde gjort et dår­lig valg, og Stol­ten­berg treng­te støt­te fra andre par­ti­er. «Vi er jo enige om det meste», sa han til Bon­de­vik, iføl­ge sist­nevn­tes selv­bio­gra­fi fra 2006.

En av spe­ku­la­sjo­ne­ne i kveld hand­ler om hvor­vidt KrF vil kunne sikre fler­tall for den rødgrøn­ne siden der­som de skul­le komme til å be­ve­ge seg den veien i løpet av pe­rio­den.

Nå er det ikke spe­si­elt hem­me­lig at ster­ke kref­ter i KrF har be­ty­de­lig sym­pa­ti for so­sial­de­mo­kra­ti­et, og re­gje­rings­er­fa­rin­ge­ne fra 2001-2005 var på ingen måte udelt po­si­ti­ve for Kris­te­lig Folke­par­ti. Let­te­re blir det neppe med et stort Frp med på laget.

Men slik si­tua­sjo­nen er nå, vil det være dris­tig - for­sik­tig sagt - av Knut Arild Ha­rei­de å i det hele tatt snak­ke om å be­ve­ge seg den veien.

Med et of­fen­sivt De Krist­ne og et mo­bi­li­ser­bart Vi­sjon Nor­ge-seg­ment, ville en slik ma­nø­ver være nær­mest dum­dris­tig.

I sin hil­sen til KrFs valg­vake nå i kveld, var parti­le­de­ren for­ståe­lig nok var­som med å for­ut­si hva par­ti­et vel­ger. Men lys­ten til makt er reell også i KrF, og når par­ti­et nå har fun­net seg til rette på et la­ve­re nivå enn de hadde på 1990- og be­gyn­nel­sen av 2000-tal­let, kan dette være en kjær­kom­men mu­lig­het til å få pre­get po­li­tik­ken ty­de­li­ge­re enn de kan makte fra Stor­tin­get.

Ak­ku­rat nå er par­ti­et nede på 5,5 pro­sent, men kan altså li­ke­vel spil­le en nøk­kel­rol­le.

Klok­ken 21.15:

God for­hand­lings­po­si­sjon for KrF og Venst­re

Det bor­ger­li­ge fler­tal­let synes klart. Med nær­me­re 100 man­da­ter har de et solid man­dat for skif­te.

Les også : Solid bor­ger­lig fler­tall, sen­trum på vip­pen

Ar­bei­der­par­ti­et for­blir li­ke­vel Stor­tin­gets størs­te parti, som ven­tet. In­teresant nok ser det ut for at Høyre tren­ger både Frp, Venst­re og Kris­te­lig Folke­par­ti for å sikre fler­tall. Det bor­ger for svært spen­nen­de uker frem til en ny re­gje­ring kan star­te sitt ar­beid om en drøy må­neds tid.

For Kris­te­lig Folke­par­tis del er det ikke til å komme fra at et re­sul­tat på rundt seks pro­sent er dår­lig, i his­to­risk per­spek­tiv. Par­ti­et vil nok legge vekt på at man har snudd ned­gan­gen fra sist (5,5), og det er et vik­tig poeng. Men årets re­sul­tat er altså sva­ke­re enn også ved val­get i 2005, da par­ti­et fikk 6,8.

Les også: -; KrF har nådd begge mål­set­tin­ger

KrF og Venst­re har på NRKs må­ling til sam­men 10,5 pro­sent, mens Frem­skritts­par­ti­et har 16,2. Det kan tyde på at Høyre og Frem­skritts­par­ti­et dan­ner re­gje­ring, med en mer eller mind­re om­fat­ten­de av­ta­le med KrF og Venst­re.

Men det fak­tum at KrF og Venst­re er nød­ven­di­ge for å sikre bor­ger­lig fler­tall, kan også bane vei for re­gje­rings­del­ta­kel­se siden de to sen­trums­par­ti­ene i kraft av sin vippe­po­si­sjon har gode for­hand­lings­kort.

For De Krist­nes del lig­ger opp­slut­nin­gen på rundt en pro­sent, eller knap­pe 5.000 stem­mer. Det er langt færre enn par­ti­et selv har snak­ket om, men flere enn de har lig­get an til på mange av me­nings­må­lin­ge­ne.

Les også: De Krist­ne tror på makt - og kan­skje 6,6 %

Kris­tent Sam­lings­par­ti har i NRKs pro­gno­se ikke flere enn 425 stem­mer på lands­ba­sis, og er slik sett knapt å regne med.

Man­dag klok­ken 18.30:

Fler­talls­re­gje­ring?

Det er nokså opp­lagt at de fire ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­ene får nok man­da­ter til å etab­le­re en slik re­gje­ring, men flere inn­byr­des for­hold av­gjør om de er rea­li­ser­bart.

Noen har kri­ti­sert KrF og Venst­re for å ving­le når det gjel­der hvor­vidt de kan re­gje­re med Frem­skritts­par­ti­et, men i rea­li­te­ten har begge par­ti­ene vært ty­de­li­ge og kon­se­kven­te - på­vir­ket av den dyre­kjøp­te lær­dom­men fra val­get i 2009.

Den gan­gen sik­ret de rødgrøn­ne seg et nokså knapt par­la­men­ta­risk fler­tall, an­ta­ke­lig blant annet fordi da­væ­ren­de Venst­re-le­der Lars Spon­heim un­der­stre­ket han hel­ler ville ha Jens enn Jen­sen.

Nå har både Knut Arild Ha­rei­de og Trine Skei Gran­de gjort det ty­de­lig at de vil sikre etab­le­rin­gen av en ikke-so­sia­lis­tisk re­gje­ring. Det er ingen grunn til å tro at de ikke står ved dette. Der­imot har kan­skje sær­lig Knut Arild Ha­rei­de sagt at et re­gje­rings­sam­ar­beid med Frp er lite sann­syn­lig. Det er i tråd med KrFs tra­di­sjo­nel­le linje.

Det kan være nyt­tig å huske på at i Sen­trums­re­gje­rin­gens dager un­der­stre­ket da­væ­ren­de Frp-le­der Carl I. Hagen at det ikke var så vik­tig om re­gje­rin­gen hadde fler­tall eller ikke. Det er nem­lig Stor­tin­get som be­stem­mer uan­sett.

I prin­sip­pet er dette helt rik­tig. Men mu­lig­he­ten til å utøve po­li­tikk fra re­gje­rings­kon­to­re­ne er ikke til å un­der­vur­de­re. De rødgrøn­nes stor­tings­po­li­ti­ke­re denne pe­rio­den vil nok kunne for­tel­le en del om det.

Denne er­kjen­nel­sen sank etter hvert også inn hos Frp med full tyng­de, og Siv Jen­sen går på et gans­ke for­mi­da­belt pre­sti­sje­ne­der­lag der­som hun etter val­get ser seg tjent med å stå uten­for re­gje­rings­del­ta­kel­se.

Spørs­må­let for Siv Jen­sens del er der­for hvor store Frp blir, ikke minst med tanke på val­get sist (22,9 pro­sent), og hvor store de blir i for­hold til Høyre. For KrFs og Venst­res del er det ikke minst et spørs­mål om de to sam­men blir like store, eller om­trent like store, som Frem­skritts­par­ti­et.

Frp svin­ger mer enn de fles­te på må­lin­ge­ne, men det vir­ker å være minst 50 pro­sent sann­syn­lig at Frp blir stør­re enn de to sen­trums­par­ti­ene. Om KrF kom­mer opp mot syv pro­sent og Venst­re over seks, og Frp får 14-15 pro­sent, kan det imid­ler­tid bli vans­ke­lig for både Skei Gran­de og Ha­rei­de å stå uten­for mu­lig­he­ten til re­gje­rings­del­ta­kel­se.

Følg det spennende valget - i hele kveld - på Dagen.no!

Kommer de rødgrønne til å lide nederlag, slik meningsmålingene tyder på?

Kan Arbeiderpartiet bli mindre enn Høyre?

Kommer Miljøpartiet De Grønne over sperregrensen? Og hvem kommer under?

Holder KrFs oppgang helt til valgdagen?

Og hvem i all verden skal danne regjering etter valget?

Spørsmålene er mange og nesten alle kommer til å bli avklart mandag kveld.

Dagen.no følger utviklingen tett utover valgkvelden.

Redaktør Tarjei Gilje kommenterer fortløpende på nett utover valgkvelden og natten. Send ham gjerne spørsmål allerede nå, eller underveis, på tarjei@dagen.no.

Våre journalister gir stemningsrapporter fra flere valgvaker.

Og debatten går selvsagt varm her på våre nettsider. Nederst i hver artikkel kan du kommentere det aktuelle temaet. Du kan også diskutere på Dagens Facebook-sider. (Husk å trykke «Liker», hvis du ikke allerede har gjort det!)

Følg valgkvelden - og natten på Dagen.no!

Les også
Sterkere mandat enn de rødgrønneTarjei GiljeFølg valget på Dagen.no - mandag kveld og natt!