Motsatt av likegyldighet

Likegyldigheten kan være faretruende nær når man opplever at den ene skansen etter den andre faller.

NRK opp­ford­rer i disse dager sine seere til å "T a val­get". Flere av ka­na­lens frems­te pro­fi­ler ut­ford­rer vel­ger­ne til å fak­tisk en­ga­sje­re seg, og av­vi­ser tan­ken om at det ikke betyr noe hvil­ke po­li­ti­ke­re som får mer og hvil­ke som får mind­re inn­fly­tel­se etter høs­tens valg.

Opp­ford­rin­gen om å ta val­get im­pli­se­rer at mu­lig­he­ten til å velge fak­tisk fore­lig­ger, men at en selv må velge om en vil be­nyt­te mu­lig­he­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I stats­vi­ten­ska­pen er en av lær­dom­me­ne at så lenge vel­stan­den hol­der seg på et visst nivå, kan in­ter­es­sen for po­li­tis­ke valg avta. I et slikt per­spek­tiv er det ikke spe­si­elt vans­ke­lig å se at det kan være kre­ven­de å få frem det store po­li­tis­ke en­ga­sje­men­tet her i lan­det.

En annen tendens vi gjør klokt i å følge med på, er ri­si­ko­en for at mar­gi­na­li­se­ring kan føre til ra­di­ka­li­se­ring.

Når ulike in­ter­esse­grup­per opp­le­ver re­du­sert opp­slut­ning, tyr man gjer­ne til ster­ke­re re­to­rikk og ster­ke­re virke­mid­ler - med det håp at dette skal bidra til å frem­me det bud­ska­pet man tror på. Noen gan­ger vir­ker dette, men ofte er ef­fek­ten mot­satt.

Fra et kris­tent stå­sted er begge disse tenden­se­ne vik­ti­ge.

Den førs­te fordi like­gyl­dig­he­ten kan være fare­tru­en­de nær når man opp­le­ver at den ene skan­sen etter den andre fal­ler. Dess mer vi lærer om his­to­ri­en til både Den nors­ke kirke, bede­hus­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne og de størs­te fri­kirke­sam­fun­ne­ne, dess ty­de­li­ge­re blir for­skjel­le­ne til det sam­fun­net vi lever i.

Så langt har de mest syn­li­ge teg­ne­ne på se­ku­la­ri­se­ring fun­net sted len­ger sør i Euro­pa, men det er ingen grunn til å tro at vi i Norge er skjer­met. Også her peker ut­vik­lin­gen i ret­ning av re­du­sert ak­ti­vi­tet og svek­ket ånds­kraft.

Da er det sær­lig vik­tig å være på vakt også over­for den andre tenden­sen. Ra­di­ka­li­se­ring kan være po­si­tivt der­som det fører oss nær­me­re Guds ord og nær­me­re det krist­ne fel­les­ska­pet. Der­imot tren­ger vi ikke en vul­ga­ri­se­ring av re­to­rik­ken over­for an­ner­le­des tro­en­de, eller eks­tre­mis­me uten dek­ning i Bi­be­len.

På lør­dag kunne vi lese om Mag­ritt Bru­stad, til dag­lig fors­ker ved Uni­ver­si­te­tet i Tromsø, og dess­uten leder for det fel­les­krist­ne bønne­ar­bei­det der i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette ar­bei­det har siden rundt år­tu­sen­skif­tet vært et ek­sem­pel til etter­føl­gel­se, blant annet ved at man har hatt lø­pen­de kon­takt med skif­ten­de po­li­tis­ke le­der­skap for å få opp­da­ter­te bønne­em­ner.

Bru­stad og hen­nes med­ar­bei­de­re ar­bei­der tro­fast og iher­dig, sam­ti­dig som de har et mål for øye som de ikke selv mener å kunne frem­brin­ge: "Vi tror Gud kan skape en be­ve­gel­se av masse­om­ven­del­se også i en mo­der­ne tid, og at liv vil bli for­and­ret. Vi hol­der fast på at Gud øns­ker store inn­høst­nin­ger og vil gjes­te oss med vek­kel­se og for­ny­el­se. Det ber vi om", sa Bru­stad.

Nå ved inn­gan­gen til høst­se­mes­te­ret kan NRKs opp­ford­ring være en av mange im­pul­ser til for­ny­et inn­sats i hver­da­gen. Det gjel­der både når vi om en drøy måned skal velge 169 stor­tings­re­pre­sen­tan­ter, og når vi i våre dag­li­ge liv ar­bei­der for Guds rikes ut­bre­del­se i hjem, fa­mi­lie, på sko­ler og ar­beids­plas­ser og hvor vi el­lers fer­des.

Øns­ket om vek­kel­se eller store po­li­tis­ke for­and­rin­ger må ikke bli et luft­slott som fører til at vi trap­per ned det dag­li­ge ar­bei­det. Vi tren­ger det mot­sat­te av like­gyl­dig­het.