SAMMEN:Muslimer og kristne står sammen om en rapport om gruveindustrien i Tanzania. Fra venstre:Sheikh Himid Jongo, Biskop Steven Munga, Sheikh Salum Hassan Fereji og erkebiskop Valentine Mokiwa.

– Moralsk uforsvarlig investering i Tanzania

Tanzania må få større avkastning på gullressursene sine, slik Norge får fra oljeindustrien her i landet. Det mener generalsekretæren i Norges Kristne Råd.

– Tanzania er et av verdens fattige land. Det er ikke etisk og moralsk forsvarlig at Norge, Sør-Afrika, England og Canada investerer penger i dette området og legger minimalt igjen i forhold til de ressursene de tar ut.

Generalsekretær Ørnulf Steen var i Tanzania under fremleggelsen av den interreligiøse rapporten «A Golden Opportunity: How Tanzania is Failing to Benifit from Gold Mining». Rapporten dokumenter at gruveselskapene betaler minimalt med skatter og avgifter til det fattige landet.

– Det faktum at Det norske oljefondet, Statens pensjonsfond – Utland, har investert la oss si 4,5 milliarder norske kroner i denne virksomheten, er ikke moralsk forsvarlig, sier han.

Norge skattlegger sine egne naturressurser med en svært høy prosent. Og Steen synes det er paradoksalt at vi gjennom vårt eierskap i gruveindustrien i Tanzania legger igjen minimale summer til innbyggerne der.



Olje til beste for nordmenn

– Mye av grunnlaget for velferdsutviklingen i Norge er at vi selv har hatt kontrollen med egne ressurser. Det begynte med vannkraften og konsesjonslovgivningen knyttet til det, og det har fulgt oss hele veien inn i oljealderen.

– Vi har ment at det er viktig å ha kontroll over egne ressurser for å forvalte det til beste for vårt eget folk. Da må det samme gjelde for Tanzania.

Steen sier at man på den andre siden må kunne forvalte oljemidlene slik at det også kommer andre mennesker til gode internasjonalt. Ikke minst fordi utvinning av olje bidrar til klimaendringene.

Rapporten, som Dagen Magazinet har omtalt tidligere denne uken, er laget på bestilling fra det kristne råd i Tanzania, den katolske biskopkonferansen og det islamske rådet i landet. Jurist og menneskerettsforkjemper Tundu Lissu er en av de som har gjort arbeidet.



Muslimer og kristne

DM