BÆRENDE: som organisasjon har vi som mål å legge til rette for menighetsvekst, menighetsutvikling og nyplanting. Da kan ikke form og tradisjon være bærende, men hva som kommuniserer og treffer menneskene i en ny tid, skriver Ove Gundersen. Bildet er fra åpningsmøtet på et tidligere Liv & Vekst-stevne.

Misjonsforbundet møter 
mennesker i en ny tid

Denne bevisste oppfølgingen er i Misjonsforbundets Vekst 2020-strategi. Målet er 20 nye kirker i 2020, og vi er i rute med å nå målsettingen.

Misjonsforbundet har sitt årlige sommerstevne «Liv og Vekst» på Fredtun i Stavern fra 8. til 13. juli, og stevnet er blitt en storsamling for kirkesamfunnet.

Barn og unge har spesielt populære leirer parallelt med seminarer og offentlige møter, og nettopp barn og unge er gjennom sideorgansisasjonen Ung, et viktig satsingsområde for Misjonsforbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 Vi tar på alvor det faktum at de fleste blir kristne før de er fylt 18-20 år. Ungs trosopplæring «Levende Tro» er blitt et viktig redskap for å hjelpe hjem og menighet til å leve troslivet i hverdagen.

Se hva som skjer i kristen-Norge i sommer - fåfull oversikt med Stevneguiden.no

Tankesmien Skaperkrafts Hermund Haaland tok i Dagen 28. juni opp spørsmålet omhvorfor så mange barn og unge som deltar aktivt i kristen virksomhet, blir borte og kanskje faller fra troen i møte med voksenlivet.

Jeg vil oppfordre enhver menighetsleder til ålese artikkelen og den forskningen som ligger bak.

Det bør få alle kirker til å tenke gjennom sin virksomhet. Å sitte stille og håpe at det blir bedre, er å resignere. Bønn og arbeid må følge hverandre, for Gud vil tale og lære oss å bygge solid og vise nye veier inn til menneskenes hjerter. Han har ingen å miste.

Les også Dagens lederartikkel:De unge som forsvinner

På Misjonsforbundets generalforsamling ble det stilt spørsmål om det kanskje er klokt og kommunikasjonsmessig bedre for kirkesamfunnet å skifte navn til Misjonskirken Norge, når de aller fleste av menighetene heter Misjonskirke.

Det ble enstemmig vedtatt å utrede dette til neste generalforsamling. Dette eksempelet viser at

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Misjonsforbundet er åpen for endring og fornyelse når det er relevant og for å oppnå større mål enn å bevare tradisjoner. Denne viljen og evnen til å ta nye grep i en ny tid preger de fleste av Misjonsforbundets menigheter.

Riktignok kan endring i lokalmenigheter være en tung og lang prosess, men som organisasjon har vi som mål å legge til rette for menighetsvekst, menighetsutvikling og nyplanting. Da kan ikke form og tradisjon være bærende, men hva som kommuniserer og treffer menneskene i en ny tid.

Tradisjonener og former dannes raskt, og selv om det er verdifullt med identitet og tradisjon, må det aldri få hindre en kirke i å nå mennesker i sin tid. Opplever en kirke stagnasjon, må den se selvkritisk på sin virksomhet og ikke skylde på utenforliggende elementer.

«Guds barns enhet og menneskers frelse» – Misjonsforbundets motto gjennom hundre år – står støtt, og viser at samme verdier og visjoner føres videre. Misjonsforbundet har en tydelig konservativ bibelforståelse, noe som blir slått fast i den nye strategien som ble vedtatt på generalforsamlingen.

I møte med vår tids etiske spørsmål og utfordringer, står Bibelen som trosgrunnlag fast. I Misjonsforbundet er den lokale menighet (eller kirke) selvstendig og ikke underlagt verken hovedstyret eller vårt åndelig råd.

De felles anbefalte vedtektene ligger i bunnen for lokalmenighetenes egne vedtekter. Vi har menighetsrådgivere i regionene som på ulike måter følger opp pastorer og menighetsstyrer. På den måten fører de tilsyn og gir råd til menighetene, men det er menighetenes styrer og årsmøter som har det avgjørende ordet. Dette er et viktig prinsipp i våre lover (kongregasjonalismen).

Jeg ser i Dagens debattspalter at det stilles spørsmål ved om forkynnelsen er solid nok og får stor nok plass i vår tids menighetsplantinger.

Hvem som skal bedømme kvaliteten og mengden forkynnelse i de ulik kirkesamfunn, herunder nyplantede menigheter, må være et ansvar for kirkesamfunnet eller den selvstendige menighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å betvile at forkynnelsen og Ordet er viktig og et sentralt element i enhver type gudstjeneste, framstår som unødig problemsøkende.

I Misjonsforbundet tar de fleste nyplantinger utgangspunkt i smågrupper eller familiesamlinger, og forkynnelsens form og presentasjon er jo tilpasset både publikum og møteform. Vi har utvikling av levende og attraktive lokalmenigheter som satsingsområde.

Hvordan dette gjøres i nyplantinger, avhenger i stor grad av visjonene til den/de som starter eller de lokale forhold, men alltid under tilsyn og veiledning fra før oppstart og til etablering av en lokal kirke. Denne bevisste oppfølgingen er i Misjonsforbundets Vekst 2020-strategi. Målet er 20 nye kirker i 2020, og vi er i rute med å nå målsettingen.

Vi er glade for at flere kirkesamfunn har satt menighetsplanting på sin dagsorden, og oppfordrer til nytenkning og til å våge å satse på mennesker med brann for å nå ut med evangeliet. La oss dyrke fram gavene og ta menneskers ulike kall på alvor, og støtte og oppmuntre de som brenner for noe større.