PROFIL: Frilansjournalisten Jebreel Abu Kmail samarbeider med NRK i Gaza.

Mildt sagt lite tillitvekkende når NRK benytter journalist som hyller Hamas-angrep

Gjelder ikke statskanalens vanlige regler om habilitet for NRKs frilans-medarbeidere på Gaza-stripen?

Journalisters forhold til ytringsfrihet er spesielt. Og faktisk en liten tanke motsetningsfylt.

På den ene siden er ytringsfrihet selve yrket deres. De utøver den hver dag de går på jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også om sine personlige meninger har journalister i utgangspunktet full ytringsfrihet. Men her begynner saken likevel å bli en tanke mer komplisert. For redaksjonelle medarbeidere må samtidig verne om sin egen journalistiske uavhengighet og integritet.

Det betyr for eksempel at hvis du som journalist går ut på sosiale medier med sterke meninger om et omstridt spørsmål, vil det vanligvis medføre at du ikke kan dekke det samme sakskomplekset i det mediet du jobber. Kildene, de som du intervjuer, må være trygge på at de møter en journalist og ikke en aktivist.

Som landets i særklasse største mediehus er dette selvfølgelig noe NRK våker tett over.

For å beholde sin unike posisjon er de helt avhengig av omdømmet sitt, at publikum har tillit til dem og journalistene deres. Til at reportasjene er et resultat journalistiske vurderinger og ikke er farget av journalistens eget personlige engasjement i en sak.

Det sier seg selv at dette prinsippet settes ytterligere på spissen, jo mer omstridt og brennbar en sak er.

Akkurat nå brenner det aller kraftigst i Gaza, både i direkte betydning og i journalistisk forstand. I så betente saker som Midtøstenkonflikten, er det helt nødvendig at NRK holder de journalistiske idealene høyt, inkludert det som handler om journalisters uavhengighet og integritet.

Derfor burde avsløringen om innholdet i Facebook-profilen til at den ene av de to palestinske journalistene som NRK benytter på Gaza-stripen, få de presseetiske alarmklokkene til å ringe på Marienlyst.

Mens raketter fra Hamas og Islamsk Jihad haglet ned over Israel fra Gaza i mai 2021 skrev Jabreel Abu Kmail «Oh, Allah. Honor us with victory». Også i flere andre innlegg har journalisten lagt ut støtteerklæringer til Hamas sine krigshandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er organisasjonen Med Israel For Fred som har funnet frem de aktuelle postene som i skrivende stund fortsatt ligger ute på Kmails Facebook-side.

Det er en helt spesiell utfordring for et mediehus når man skal rapportere fra et område som i utgangspunktet er stengt for journalister, slik Gaza-stripen nå er. Det har vi forståelse for.

Hvis man vil ha stoff fra denne typen krigsområder, så har man egentlig bare et valg. Da må man samarbeide med lokale journalister.

NRK forteller selv på sine hjemmesider om brødrene Kmail, som dekker krigen på Gaza-stripen for den norske statskringkasteren.

Vi har også merket oss det utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier om at Kmails reportasjer blir bearbeidet på NRKs egne kontorer på Marienlyst og i Midtøsten.

Likevel: En rekke pressetiske spørsmål må stilles når journalister opererer i områder som er kontrollert av en terrororganisasjon. Det mest påtrengende er jo i hvilken grad medarbeiderne er under press fra Hamas.

Kan de virkelig rapportere helt uavhengig av de ekstreme islamistene som bokstavelig talt bestemmer over liv og død i den delen av Gaza som fortsatt er Hamas-kontrollert?

Men hvis man skal tolke Jabreel Abu Kmails Facebook-oppdateringer, så ser det kanskje ikke ut som det er så stor grunn til å frykte Hamas-represalier. For denne journalisten har jo uttrykt støtte til rakettkrigen som terroristene har bedrevet mot Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis en norsk NRK-journalist hadde kommet med tilsvarende uttalelser, er vi overbevist om at den redaksjonelle ledelsen umiddelbart ville tatt vedkommende av arbeidet med denne typen saker.

Hvorfor skal det gjelde andre regler på Gaza-stripen? Mener NRK at unntakstilstanden i Gaza også gjelder for den egne presseetikken?