BEKLAGER: Russland og landets mektige statsminister Vladimir Putin beklager at EU utsetter samtaler om en ny samarbeidsavtale som skulle vært ført 15. september.

Mer positiv tone mellom EU og Russland

Russland beklager at EU utsetter samtalene om en ny samarbeidsavtale, men er fornøyd med at landet unngår enda skarpere reaksjoner.

Tonen har vært hard mellom Russland og Vesten etter krigen i Georgia. Men utfallet av EU-toppmøtet og Russlands reaksjoner kan bidra til å bringe partene ut av den negative retoriske spiralen, mener NUPI-forsker Helge Blakkisrud.

Utfallet av EU-toppmøtet var på flere måter positivt og konstruktivt. EU har spilt ballen over til russerne, og nå er det opp til dem å leve opp til forpliktelsene de har gått med på i fredsplanen for Georgia, slår han fast.

– Dette gjør at russerne må se på hva de kan gjøre for å komme EU i møte. Spørsmålet er om Russland tar den ballen, eller om de vil fortsette å stå i sikkerhetssonene de har etablert rundt utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia, noe EU mener er i strid med avtalen, sier Blakkisrud til NTB.



Dialogspor

Russland har varslet at landet vil beholde soldater i en sikkerhetssone i Georgia rundt Sør-Ossetia, mens EU krever at russiske styrker trekkes tilbake til stillingene de hadde før krigsutbruddet 7. august.

EU besluttet mandag å utsette samtalene om en ny partnerskapsavtale med Russland inntil landet har etterkommet dette kravet. Men EU-landene sluttet seg ikke til krav fra Storbritannia og østeuropeiske land om enda skarpere reaksjoner mot Russland.

– Jeg håper det bidrar til å roe ned situasjonen noe, sier Blakkisrud.

Han har liten tro på at man i dagens situasjon vil komme nærmere en løsning i Georgia gjennom å true Russland med sanksjoner og isolasjon, og mener det er viktig å komme inn på et dialogspor igjen når den verste støyen har lagt seg.

EU har i sterke ordelag fordømt Russlands invasjon av Georgia og landets anerkjennelse av de to utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia.



– Gjensidig avhengighet

Russlands utenriksdepartement understreket tirsdag at ulike meninger i EU ikke burde ramme hele samarbeidet mellom Russland og EU.

– Det viktigste er at flertallet av EU-statene viste en ansvarlig tilnærming og bekreftet sin kurs mot et partnerskap med Russland, heter det i en uttalelse.

EU har innsett hvor viktig det er med et gjensidig samarbeid som vil tjene begge parter, understreket russerne, som likevel beklaget at samtalene ble utsatt.

Helge Blakkisrud, som er leder ved Avdeling for Russland og Eurasia ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener EU har størst interesse av å få i gang samtaler om en ny samarbeidsavtale.

– Men også i Moskva er det en interesse av å få i gang denne prosessen. Dette er et gjensidig avhengighetsforhold, sier han.

EU er avhengig av russisk olje og gass, men Russland er samtidig avhengig av å selge sin energi til Europa.



Cheney til Georgia

Samtidig som EU og Russland viser tegn til forsoning i sine uttalelser, reiser USAs visepresident Dick Cheney denne uken til Georgia for nok en gang å uttrykke amerikansk støtte til Russlands lille naboland i sør.

– Dick Cheneys besøk er først og fremst forbundet med energispørsmål. Aserbajdsjan og Georgia er deler av en korridor som forsyner Europa med energi, sier den aserbajdsjanske analytikeren Rasim Musabekov.

Cheney skal også innom Aserbajdsjan og Ukraina.


NTB