ABORT: Det er med andre ord mye som står på spill for dem som ønsker at menneskeverd og rett til liv skal være en selvsagt rettighet i Norge, skriver Morten Dahle Stærk.

Menneskeverdet står på spill

Avhengig av styrkeforholdet i Stortinget, så kan enkeltpartiers påvirkning få stor innflytelse de neste fire årene.

Før sommeren gjorde Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre det klart at hvis de vinner valget, vil selvbestemt tvillingabort igjen bli lov i Norge. Ja, det kom til og med på lista over hva som skal gjennomføres innen 100 dager.

Med dette gjorde han abort til en av hovedsakene i den kommende valgkampen. 

Ved dette valget er det mye som står på spill hvis man mener at menneskeverd og likeverd bør stå høyest på agendaen i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det bør få konsekvenser for hvordan man velger å stemme mandag 13. september. Flere partier har varslet konkrete endringer på sentrale politikkområder hvis de sitter med makten i neste stortingsperiode.

Torsdag 7. mai i fjor satt tre politikere og presenterte hovedlinjene i ny bioteknologilov. En pussig allianse av SV, Ap og Frp foreslo blant annet tilbud om tidlig ultralyd for alle og å gjøre den omstridte blodtesten NIPT lovlig i Norge.

Fosterdiagnostikk, med formål om å identifisere noen få tilstander det ikke er behandling for, ble dermed gjort til en del av den alminnelige svangerskapsomsorgen.

Til tross for utålmodighet fra de nevnte partiene har det tatt tid å få på plass disse ordningene fordi de påfører helsevesenet store tilleggsoppgaver uten at det var tatt høyde for dette i budsjettet. Er denne saken avsluttet?

Senterpartiets beslutning om å ta spørsmålet om tidlig ultralyd ut av programmet kunne tolkes som et signal om det. På den annen side er spørsmålet om endringer i lovverket bare et spørsmål om hva som er politisk mulig.

Hvis det går som mange av oss frykter – at antallet barn født med Downs syndrom, synker betraktelig, kan saken igjen komme på den politiske dagsorden. Dessuten vil det i årene som kommer, stå et viktig slag om blodtesten NIPT.

Flere politikere har allerede problematisert at NIPT bare er tilgjengelig gjennom egenbetaling. På denne måten gjøres dette til et spørsmål om økonomi, ikke til et spørsmål om å lete etter avvik.

NIPT-testen brukes per i dag nesten utelukkende til å identifisere trisomier, deriblant Downs syndrom. 

SVs dramatiske vedtak om å gjøre abort lovlig til uke 22 i svangerskapet, skapte voldsomme reaksjoner før sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forslaget gjør fosteret rettsløst over halvveis ut i svangerskapet, og det må ikke oppgis noen årsak for å avbryte svangerskapet. Det er kjent at fostre kan overleve aborten langt tidligere i svangerskapet.

Det er ikke uvanlig at fostre som er rundt 18 uker, gisper etter luft og blir lagt til side for å dø uten muligheter til å overleve.

Det er ikke uvanlig at fostre som er rundt 18 uker, gisper etter luft og blir lagt til side for å dø uten muligheter til å overleve. Etter uke 21 kan fostre overleve aborten hvis det mottar livreddende behandling.

I Norge er det forbudt å opplyse om kjønn før uke 12 for å unngå kjønnsselektiv abort. Fagmiljøer har tidligere bekymret seg over at det forekommer abort på jentefostre også blant norske statsborgere.

Forslagene om å utvide abortgrensen, også til uke 18, åpner lovverket for abort på jentefostre også i Norge. Noe av det mest problematiske med SVs angrep på fosterets menneskeverd er at en abortgrense på uke 18 høres ut som et kompromiss.

Arbeiderpartiet, MDG og Venstre ville bare for noen år siden skapt tilsvarende overskrifter som SV med sine svært radikale forslag om 18-ukersgrense. KrF ønsker en lov som styrker fosterets rettsvern mens Høyre, Senterpartiet og Frp ønsker å beholde dagens lov.

I fjor høst gikk det nesten under radaren at SV og Frp hadde funnet sammen om en dissens i Stortinget hvor de gikk inn for å utrede aktiv dødshjelp.

Dette er også et svært alvorlig forslag som, hvis det hadde blitt vedtatt, ville vært en politisk forberedelse til innføring av aktiv dødshjelp i Norge. Frp har åpnet for dødshjelp i sitt prinsipprogram, mens SV ikke skriver noe om dette.

Det er med andre ord mye som står på spill for dem som ønsker at menneskeverd og rett til liv skal være en selvsagt rettighet i Norge. Avhengig av styrkeforholdet i Stortinget, så kan enkeltpartiers påvirkning få stor innflytelse de neste fire årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er dermed all grunn til å stemme for menneskeverdet i valget i september.