Dagen er den norske dagsavisen med de mest politisk ukorrekte meningene. Derfor er vi særlig utsatt dersom meningsjournalistikken får dårligere kår. Foto: Svend Ole Kvilesjø

Meningsjournalistikk under press

Dagen er den norske dagsavisen med de mest politisk ukorrekte meningene.

Etter Schjenken-dommen og denne ukens kjennelse fraPressens Faglige Utvalg (PFU) står den frie kommentaren i fare for å bli mindre fri.

Les også:Aftenposten felt i PFU for kommentarartikkel signert Harald Stanghelle

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Reportasjen er hellig, kommentaren er fri.»

Generasjoner av norske journalister har opp gjennom årene fått lære seg denne gamle, klassiske definisjonen på forskjellen mellom vanlig journalistikk og meningsjournalistikk.

reportasje- og nyhetsplass i avisen skal objektiviteten etterstrebes. De involverte partene i en sak skal få komme til orde.

Når sterke påstander fremsettes skal den angrepne få svare på anklagene samtidig. Journalisten skal tre i bakgrunnen og vedkommendes syn skal ikke komme til uttrykk.

Formeningsjournalistikken som har sin arena påleder- og kommentarplass, har bildet vært et annet. Her er selve poenget at avisens lederskribent eller vedkommende kommentator skal ta stilling. Hevde sin mening. Utfordre, påvirke, engasjere. Ja, enkelte ganger også provosere.

Reportasjen er fortsatt hellig i norsk presse, men spørsmålet er om kommentaren er like fri som den en gang var.

I mars i år faltHøyesteretts dom mot Dagbladet i den såkalte Schjenken-saken. Avisen måtte betale et millionbeløp i erstatning og saksomkostninger for noe de hadde skrevet i en lederartikkel og to kommentarartikler. De ble straffeforfulgt på grunn av sin meningsjournalistikk.

Vi har tidligere på denne plass gitt uttrykk forhvor urolige vi er for konsekvensene av denne dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men denne uken kom en enda en kjennelse som representerer en utfordring for meningsjournalistikken i norske aviser. Denne gangen fra medienes eget domsorganPressens Faglige Utvalg (PFU).

Aftenspostens Harald Stanghelle ble felt for sin artikkel om en mulig kinesiskfinansiert svertekampanje mot Thorbjørn Jagland etter at sistnevnte gav Nobelprisen til dissidenten Liu Xiaobo.

PFU mener at det angrepne kommunikasjonsbyrået First House burde fått anledning til å kommentere påstandene inne i Stanghelles egen artikkel.

Vi kan vanskelig se dette som noe annet enn en ganske klar begrensning av norske avisers meningsjournalistikk.

Selvfølgelig er spaltene åpne både for innlegg, imøtegåelser og dementier. Men på lederplass må avisen få hevde sitt eget syn. Både lederskribenter og kommentatorer må ha anledning til å bygge opp sin egen argumentasjon. Til å tolke virkeligheten innenfor sine egne referanserammer og sin ­egen samfunnsforståelse.

Vi konstaterer at de fleste store medier i Norge, mener at denne PFU-dommen er problematisk. Det skaper selvfølgelig en vanskelig situasjon dersom en kjennelse norsk presses selvdømmeordning er i strid med disse medienes egne rettsoppfatning.

Dagen er den norske dagsavisen med de mest politisk ukorrekte meningene. Derfor er vi særlig utsatt dersom meningsjournalistikken får dårligere kår.