MALIBESØK: Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten, besøkte nylig flyktningleiren Senou utenfor Bamako i Mali.

Mali trenger støtte fra Norge

Nylig besøkte jeg en flyktningleir i Senou utenfor hovedstaden Bamako i Mali. Det gjorde sterkt inntrykk å høre historier fra kvinner og barn som måtte flykte fra alt de eide.

De som bor i leiren er internt fordrevne flyktninger fra Mopti-regionen i nord, hvor de har måttet flykte på grunn av konflikt, terror og overgrep. De fleste er kvinner og barn. Siden volden i landet begynte å øke i 2012, har Kirkens Nødhjelp jobbet med å motvirke den vedvarende ustabiliteten og den interne flukten i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig har fattigdommen blitt enda dypere, og landet er ett av verdens fattigste.

Den nordre delen blir beskrevet som svært utrygg og er utsatt for stadige angrep av terroristgrupper. Mange har blitt drept i konfliktene, hele landsbyer har blitt brent ned, og dyr, avlinger og eiendeler blir stjålet.

Kirkens Nødhjelp jobber sammen med lokale partnere i Senou, og bidrar blant annet med å gi de som bor i leiren tilgang til vann, sanitær- og hygienetjenester, og gir hjelp til dem som har opplevd kjønnsbasert vold.

Vi bidrar til å gi voksenopplæring til kvinner som har gått glipp av skolegang på grunn av krig og fattigdom, og bidrar med tiltak mot spredningen av korona og andre sykdommer.

En tredjedel av landets 20 millioner innbyggere er avhengig av nødhjelp. Behovene er sterkt underfinansierte, og det er store problemer med å få hjelpen fram blant annet på grunn av konfliktene som herjer i store deler av landet.

Mali trenger fred, sikkerhet og økonomisk utvikling for å kunne bygge opp landet sitt igjen. Det krever hjelp fra oss og andre.

Les også
Dagfinn Høybråten advarer mot tredje dose til friske personer

I tillegg har pandemien gjort at fattigdommen i landet har økt. Det er nå 900.000 flere fattige i Mali sammenlignet med før pandemien. I likhet med andre fattige land, sliter også Mali med å få tak i nok vaksiner, og vaksinelagrene er tomme. Landet har til nå kun fått 626.400 vaksinedoser. Det er bokstavelig talt dråper i havet.

Mens over 80 prosent i rike land er fullvaksinert, har kun 2,3 prosent av befolkningen i fattige land fått en eller to doser. Kun 2,1 prosent av befolkningen i Mali har fått en første vaksinedose, og i Afrika er kun 4,4 prosent fullvaksinert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkens Nødhjelp besøkte Hopital du Mali i Bamako, hvor en lege fortalte at folk i Mali ønsket vaksiner, men at de ikke har noen vaksiner å gi fordi det er tomt. Verdens rike land må gjøre mer for å skaffe sårbare mennesker i fattige land som Mali tilgang til vaksine, og sikre at den groteske skjevfordelingen av vaksiner minsker raskt.

Mens sårbare mennesker i Mali må vente på vaksine, gjør vi det vi kan for å forebygge pandemien.

Norge er ett av landene som aktivt støtter nødhjelp og fattigdomsbekjempelse i Mali. Norge har en klar og tydelig strategi på helhetlig innsats i Sahelregionen, inkludert Mali. Det er bra, og vi oppfordrer også neste regjering til å fortsette å ha en tydelig satsing på utvikling i Sahel og Mali.

Mens sårbare mennesker i Mali, og andre fattige land vi jobber i, må vente på vaksine, gjør vi det vi kan for å forebygge pandemien, og fokuserer på hygienetiltak, sanitære forhold og hygieneopplæring, sammen med lokale partnere. Men Mali trenger hjelp fra Norge og andre rike land for å få bukt med både fattigdom og pandemi.

Forrige uke ble det kjent at Norge vil tilby en tredje vaksinedose til eldre over 65 år. Det er bra at Norge holder fast ved å prioritere sårbare grupper og ikke bruker opp vaksiner på frisk befolkning. Men Norge må likevel gjøre mer.

Norge har tidligere lovet å donere 5 millioner vaksinedoser med fattige land. Nå sier helseminister Høie at Norge skal donere ytterligere 3 millioner doser. Det er positive signaler, men siden juni har bare 1,1 millioner doser blitt delt. Norge må nå gjøre det vi kan for at fordelingen av vaksiner skal gå enda raskere.

Vi advarte sterkt mot at Afrika ville bli sviktet, men så har det gått enda verre enn fryktet. Jeg reagerer med fortvilelse. Rike land må ta ansvaret, man har fortrengt gode intensjoner.

Vi vet at koronaviruset muterer, og kan komme tilbake som en bumerang hvis vi kun tenker på oss selv først.

I tillegg vil fattige land som Mali bli enda mer sårbare om stadige bølger av viruset må fortsette å skylle over landet. Rettferdig vaksinefordeling haster.