Lite vellykket rusbehandling

Meta­don må aldri bli en enkel løs­ning som man vel­ger av øko­no­mis­ke hen­syn eller man­gel på ka­pa­si­tet, frem­for å tilby be­hand­ling til men­nes­ker som sli­ter.

Meta­don skul­le være Helse-Nor­ges løs­ning på over­dose­pro­ble­ma­tik­ken. Når det i ste­det viser seg at meta­don tar mange liv hvert år, er det på tide å tenke nytt.

Tal­let på over­do­ser er det samme som før nors­ke helse­myn­dig­he­ter inn­før­te meta­don­be­hand­ling av rus­av­hen­gi­ge. Så­kalt lege­mid­de­las­sis­tert re­ha­bi­li­te­ring, LAR, har altså ikke hatt den øns­ke­de ef­fek­ten, mel­der NRK. Der­med viser det seg atEvan­ge­lie­sen­te­ret, stif­tel­sen KRAFT og deres me­nings­fel­ler fikk rett, når de har ar­gu­men­tert for at LAR ikke er noen god løs­ning. Målet må være å hjel­pe folk til rus­fri­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke bare er over­dose­tal­le­ne frem­de­les like høye som før. Det er et stort pa­ra­doks at meta­don, medi­si­nen som skul­le fore­byg­ge over­dose­døds­fal­le­ne, fak­tisk er den tred­je van­ligs­te år­sa­ken til at folk dør av over­dose.

Dette hen­ger sam­men med at meta­don er etter­trak­tet å om­set­te på det il­le­ga­le mar­ke­det. «Man trap­per det ned selv og sel­ger det vi­de­re», for­tel­ler en tid­li­ge­re rus­mis­bru­ker til NRK.

Iføl­geNorsk Nar­ko­tika­po­liti­for­ening har den il­le­ga­le om­set­nin­gen av meta­don økt mye de siste årene. Dette må sees i sam­men­heng med at også an­tall bru­ke­re har økt dra­ma­tisk. Fra å om­fat­te en hånd­full pa­si­en­ter ved star­ten i 1998, er an­tal­let som mot­tar lege­mid­del­hjelp mot rus­av­hen­gig­het nå nær 7.000. Det er svært uhel­dig at man har tatt bort al­ders­gren­sen for å få meta­don. Nå får selv unge i slut­ten av ten­åre­ne meta­don.

Det høye tal­let på bru­ke­re må være en fa­litt­er­klæ­ring for den stat­li­ge ru­som­sor­gen. Meta­don må aldri bli en enkel løs­ning som man vel­ger av øko­no­mis­ke hen­syn eller man­gel på ka­pa­si­tet, frem­for å tilby be­hand­ling til men­nes­ker som sli­ter. Den il­le­ga­le om­set­nin­gen og over­dose­tal­le­ne er ett ar­gu­ment imot. Et annet ar­gu­ment er hva meta­don fak­tisk gjør med men­nes­ker. Det er snakk om kraf­ti­ge medi­si­ner som ut­set­ter psy­ken og fy­sik­ken for store be­last­nin­ger.

Den tid­li­ge­re rus­mis­bru­ke­ren for­tel­ler til NRK at hun følte seg for­gif­tet hele tiden, «som om hun gikk på en kjempe­stor dose med anti­de­pres­si­va.»

Det er meget tanke­vek­ken­de når Trond Erik­sen, dag­lig leder i Evan­ge­lie­sen­te­ret, sier at det er vans­ke­li­ge­re å hånd­te­re dem som har gått på meta­don enn folk som har gått på ren he­roin. Vi må ikke glem­me at meta­don også er et sterkt vane­dan­nen­de stoff. Én type rus blir er­stat­tet med en annen.

Som he­roin­av­hen­gig mis­ter man kon­trol­len over eget liv, men det gjør man san­ne­lig som meta­donbru­ker også. Ikke bare fordi stof­fet er vane­dan­nen­de, men også fordi man nes­ten dag­lig må for­hol­de seg til helse­ve­se­net for å få ut­delt medi­si­nen. Man slip­per å begå kri­mi­nel­le hand­lin­ger for å få stoff, ja, men fri er man ikke.

Evan­ge­lie­sen­te­ret bru­ker ikke LAR i sin be­hand­ling. Der­imot har de et sen­ter der LAR-bru­ke­re får hjelp til å trap­pe ned, slik at de se­ne­re kan gå inn i van­lig re­ha­bi­li­te­ring. Målet er hele tiden at folk skal bli rus­fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er et mål vi deler. I den grad LAR skal bru­kes, må det være for­be­holdt de tyngs­te rus­mis­bru­ker­ne og kun bru­kes i en over­gangs­pe­rio­de. Det må all­tid kom­bi­ne­res med re­ha­bi­li­te­ring som varer lenge nok til at folk har reell sjan­se til å komme seg på fote og bli fri fra rusen. Dette må både sta­ten og kom­mu­ne­ne være vil­li­ge til å be­ta­le for.