Liberale presters forening

Vi kan nesten ikke tenke oss en dårligere håndtering enn det styret i Presteforeningen har lagt opp til.

Det er i ferd med å rakne for Den Nors­ke Kir­kes Preste­for­ening.

Dagen brak­te i går ny­he­ten om at den førs­te sit­ten­de bis­kop, Inge­borg Midt­tøm­me i Møre, nå mel­der seg ut av Preste­for­enin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I til­legg vur­de­rer den mar­kan­te Oslo-bis­ko­pen Ole Chris­ti­an Kvar­me å gjøre det samme.

Midt­tøm­me og Kvar­mes re­ak­sjon er de fore­lø­pig siste i en lang rekke ut­mel­del­ser fra Preste­for­enin­gen på grunn av sty­rets ved­tak om å gå inn for kjønns­nøy­tral vig­sel.

En rekke tid­li­ge­re bis­ko­per har al­le­re­de meldt seg ut. Og før hel­gen kunne Dagen melde at også Olav Skjeves­land, som er tid­li­ge­re pre­ses, nå har sagt opp sitt med­lem­skap i det som inn­til nylig var en pro­fe­sjons­or­ga­ni­sa­sjon som om­fat­tet nes­ten alle nors­ke pres­ter.

Slik er det ikke len­ger. Ut­mel­dings­bøl­gen er nå så stor at den truer med å endre hele fag­for­enings­si­tua­sjo­nen for preste­ska­pet i kir­ken.

Ole Chris­tan Kvar­me sa til Dagen i går at han fryk­ter at sty­ret handle­måte i denne saken «vil svek­ke den vik­ti­ge rolle som Preste­for­enin­gen har spilt i vår kirke de siste tiår». Det er nok en vel­be­grun­net frykt.

For det bil­det som nå frem­står sta­dig kla­re­re, er at Preste­for­enin­gen har blitt en or­ga­ni­sa­sjon der bare en del av de nors­ke pres­te­ne føler seg hjem­me. Den er i ferd med å bli en slags «Li­be­ra­le pres­ters for­ening». De som ikke kan være med i en or­ga­ni­sa­sjon som frem­mer en li­be­ral­teo­lo­gisk agen­da i et så sen­tralt etisk spørs­mål, stem­mer med bena. De går ut av for­enin­gen.

Det er sty­ret i Preste­for­enin­gen som må ta an­sva­ret for denne selv­de­si­me­rin­gen av or­ga­ni­sa­sjo­nens inn­fly­tel­se og på­virk­nings­kraft. De har med åpne øyne gjort et ved­tak som de viss­te ville pro­vo­se­re store deler av egen med­lems­mas­se. Og de gjor­de det helt uten en forut­gå­en­de de­batt i egen or­ga­ni­sa­sjon.

Olav Skjeves­land på­pek­te i Dagen det merk­ver­di­ge i at dette jo er en or­ga­ni­sa­sjon som har lang tra­di­sjon for å ta med­lem­me­ne med på råd før de gjør ved­tak. Bo­plikt og andre ad­mi­ni­stra­ti­ve spørs­mål sen­des ut på hø­ring blant med­lems­mas­sen. Men ved­ta­ket om å si ja til ho­mo­fil vig­sel fikk med­lem­me­ne ikke høre om i det hele tatt før av­gjø­rel­sen var et fak­tum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der­til kom­mer at hånd­te­rin­gen av saken i etter­kant har vært under en­hver kri­tikk. Vi kan nes­ten ikke tenke oss en dår­li­ge­re hånd­te­ring enn det sty­ret har lagt opp til etter at ved­ta­ket deres ble kjent.

De har valgt å svare på kri­tik­ken om hem­me­lig­hold og lite med­be­stem­mel­se med luk­ke­de dører og streng in­for­ma­sjons­kon­troll. Dagen fikk i midt­en av de­sem­ber ut av for­enin­gens leder Gun­nar Minde­strøm­men at 50 pres­ter hadde meldt seg ut. I den må­ne­den som har gått siden da, har Minde­strøm­men lagt to­talt lokk på an­tall ut­mel­del­ser. Sann­syn­lig­vis er tal­let nå så stort at det er i ferd med å bli uhånd­ter­lig for for­enin­gen.

Di­rek­te pin­lig ble det når Minde­strøm­men ikke en gang ville oppgi tids­punk­tet for det nylig av­hold­te re­pre­sen­tant­skaps­møte i Preste­for­enin­gen. Når en or­ga­ni­sa­sjons leder ikke vil in­for­me­re ver­ken med­lem­me­ne eller pres­sen om noe så or­di­nært som en møte­dato, frem­står det som ved­kom­men­de har mis­tet kon­trol­len over si­tua­sjo­nen.

Her bør det tas grep før det rak­ner helt for den en gang så vik­ti­ge og sam­len­de for­enin­gen.

Les også
Biskoper på vei ut av PresteforeningenPresteforeningen
Les også
Prestene sier ja til å vie homofile