BREV: Erna Solberg fikk invita
...
BREV: Erna Solberg fikk invitasjon fra Benjamin Netanyahu til å være med på vaksinesamarbeid med Israel. Foto: Berit Roald / NTB
leder
Ernas ufattelige nei til Israel
Del
Det er et meget sjenerøst tilbud Netanyahu gir oss nordmenn. Men er et vaksinesamarbeid med Israel for politisk betent for Erna Solberg?

Rekken av spørsmål rundt vår statsministers vaksinehåndtering blir stadig lengre.

Og Dagens Næringslivs avsløring om at Erna Solberg faktisk fikk en direkte invitasjon av sin kollega Benjamin Netanyahu om å bli med på vaksinesamarbeid med Israel, men avslo, har så absolutt bidratt til det.

I forrige uke fløy de danske og østerrikske regjeringssjefene ned til Tel Aviv for å møte Netanyahu til samtaler om hvordan landene kan jobbe sammen mot korona, muterte virus og fremtidige pandemier.

Når vår statsminister fikk spørsmål om ikke dette også kunne være interessant for Norge, gav hun inntrykk av at det ikke var riktig å reise til Israel fordi «ikke det vil bli forstått å ta 10 dagers karantene for», som Solberg skrev på Twitter.

Det hun imidlertid ikke fortalte var at hun hadde mottatt en personlig invitasjon fra Benjamin Netanyahu til å være med på det samme møtet som Danmark og Østerrike deltok på.

Netanyahus brev til Solberg, som Dagens Næringsliv har offentliggjort, er svært interessant lesning. Og det er nærmest ufattelig at Solberg kan si tvert nei til noe sånt. For det er nemlig et meget sjenerøst tilbud den israelske statsministeren gir oss nordmenn.

Israel er blant de fremste i verden på medisinsk forskning og Benjamin Netanyahu beskriver i brevet hvordan landet nå holder på å utvikle to ulike vaksiner.

Israel Institute for Biological Reseach er i gang med klinisk testing av en ny vaksineteknologi basert på forskning omkring et bestemt dyrevirus.

Det samme instituttet har også klart å fremstille antistoffer som har vist seg effektive mot korona-viruset. «Vi er klare til å dele informasjonen også om denne produksjonsprosessen med dere», skriver Netanyahu til Solberg.

Samtidig er det israelsk selskapet MigVax i ferd med å teste ut en vaksine som kan tas i pilleform. Hvis det lykkes, vil det nærmest revolusjonere pandemibekjempelsen.

Netanyahu skriver også at Israel nå forbereder storskala produksjon av vaksiner og inviterer Norge til å samarbeide om dette.

Avslutningsvis nevner Netanyahu Israels høyeffektive distribusjonssystem for vaksiner som gjør landet i stand til «å sette opp til 250.000 doser per dag».

«Vi vil gladelig dele våre erfaringer på dette området med dere», understreker den israelske statsministeren i brevet.

Antallet nordmenn som har fått minst et stikk fra desember frem til nå tilsvarer det tallet Israel klarer å vaksinere på under to dager. Likevel har vår statsminister altså frimodighet til å avslå et slikt supertilbud.

Spørsmålet er hvorfor hun gjør det? Erna Solberg hevder hardnakket at det er fordi regjeringen vil forholde seg til det vaksinesamarbeidet de har inngått med EU.

Erna Solberg var tidlig ute med kritikk av Israel for måten vaksineringen ble håndtert i de palestinske selvstyreområdene.

Men vi får likevel i det lengste tro at hennes nei til Netanyahu ikke har noe å gjøre med at regjeringen frykter politisk kritikk hvis de samarbeider med Israel om korona-bekjempelse.

Men den nagende tvilen, den er der. Såpass ærlige må vi være.

israel,erna solberg,vebjørn selbekk,leder,koronavaksine,koronaviruset,korona,benjamin netanyahu,lederartikkel