POPPULÆR: Det vi finner av verdier og holdninger i The Big Bang Theory, kjenner vi igjen blant mange i vår samtid, skriver Ingvild Thu Kro.

The Big Bang Theory –
bare underholdning?

The Big Bang Theory er en av de mest populære tv-seriene for tiden, både i USA og Norge. Og svært mange unge kjenner godt til den. Noregs Kristelege Folkehøgskolelag (NKF) er opptatt av å møte de unge der de er – også i forhold til populærkulturen.

(In english - Google translate)

Derfor har jeg, på vegne av NKF, analysert tv-serien The Big Bang Theory. Hva formidles egentlig her? Og hvordan kan vi som kristne forholde oss bevisst til dette? Vi må se under overflaten – på hva som faktisk kommuniseres av verdier og holdninger. Altså spor av livssyn. For det er jo ikke «bare underholdning»!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva formidles i The Big Bang Theory? Opplevelse av egen verdi synes å være koblet til status og image. Romantisk kjærlighet og sex er viktig, med vekt på gode følelser og tilfredsstillelse av egne behov. Betydningen av vennerelasjoner er tydelig, preget av nærhet, omsorg og tilhørighet.

Dette er lett gjenkjennelige holdninger i samtiden, og kan kobles til ulike livssynsperspektiv. Individualisme, fokus på nytelse (hedonisme) og ‘det gode liv’ står sentralt og kan knyttes til det postmoderne. Samtidig peker fokuset på tilfredsstillelse av naturlige behov mot et naturalistisk livssyn. Vektleggingen av gode vennerelasjoner er forenlig med ulike livssyn, som kristen tro og sekulærhumanismen. Videre ser vi spor av eksistensialisme gjennom et fokus på å kunne skape seg selv og sitt image.

Rollefigurene gir uttrykk for et behov for å være sin egen autoritet, med en underliggende individualisme og egoisme, og uttrykker skepsis overfor andre autoriteter, særlig foreldrene. De har imidlertid én felles kilde til autoritet og sannhet, nemlig naturvitenskap. Dette gjenspeiles for eksempel i rollefigurenes yrkeskarrierer, sentrale deler av handlingen og dialogen, og i temasangen.

Funnene her synes å gjenspeile en sterk individualisme og et postmoderne perspektiv. Videre synes naturalismen å være representert, særlig gjennom fokuset på naturvitenskap.

Rollefigurenes forhold til fremtiden synes å være fjernt. Fokuset er på livet her og nå, og på å skape sin egen mening og lykke. Det religiøse aktualiseres noe mer, hvor den dominerende oppfatningen synes å være en nedvurdering av tradisjonell religion. I stedet synes naturvitenskap å fylle rollen som sentral kilde til sannhet. Forholdet til naturvitenskapen får nærmest en religiøs funksjon, der de forankrer behovet for tillit og mening.

Synet på fremtiden synes å reflektere et postmoderne livssyn. Forholdet til det religiøse preges av en konfliktforståelse av forholdet mellom religion og naturvitenskap. De synes å ha begrunnet tillit til naturvitenskapen, mens religion fremstår som blind tro. Dette speiler et tydelig naturalistisk livssyn.

Det vi finner av verdier og holdninger i The Big Bang Theory, kjenner vi igjen blant mange i vår samtid. Dette er nok en vesentlig grunn både til at tv-serien spiller på nettopp de temaene den gjør – og hvorfor den er så populær. Serien finner gjenklang hos mange også fordi dagens ungdommer kjenner på mange av de samme utfordringene som karakterene i The Big Bang Theory.

Spørsmålet blir da; hvilke svar får de i populærkulturen? Og hvilke svar ønsker vi som kristne å gi? Som formidlere av kristen tro i møte med ungdom, bør vi ta utgangspunkt i den virkeligheten de unge lever i. Ved å lytte til svarene som gis i populærkulturen kan vi knytte an til disse i vår egen formidling av kristen tro – og dermed skape bro mellom de unges livsverden og det kristne budskapet.