Kritikken av «En fars kjærlighetsbrev»

Dersom Hjellvik eller andre skulle holde en lengre tale til ufrelste mennesker, ville en naturlig nok finne det urimelig om en ble avbrutt av møteleder etter en fire minutts innledning, med den begrunnelse at en ikke har framstilt et fulltonende evangelium.

Mar­tin Hjell­vik hadde et kri­tisk syns­punkt i Dagen på ulike va­ri­an­ter av «En fars kjær­lig­hets­brev», som spres på net­tet og bru­kes i ymse sam­men­hen­ger. Han be­rø­rer et meget vik­tig tema, da det i vår tid fin­nes mange fram­stil­lin­ger av Gud som ikke har dek­ning i Skrif­ten.

Jeg kan ikke ta stil­ling til de ulike va­ri­an­te­ne av dette «bre­vet» som flo­rer, eller i hvil­ken kon­tekst de blir brukt, men siden Hjell­vik be­kla­ger at dette lig­ger på evan­ge­li­se­rings­si­den omGud.net (som ImF har an­sva­ret for i Norge), vil jeg kom­men­te­re noe av kri­tik­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«En fars kjær­lig­hets­brev» er en in­vi­ta­sjon. Det er ikke et hel­het­lig bud­skap om den krist­ne tro til ufrels­te men­nes­ker, og der­for er det en del av en stør­re hel­het på omGud.net. Der­som Hjell­vik eller andre skul­le holde en leng­re tale til ufrels­te men­nes­ker, ville en na­tur­lig nok finne det uri­me­lig om en ble av­brutt av møte­le­der etter en fire mi­nutts inn­led­ning, med den be­grun­nel­se at en ikke har fram­stilt et full­to­nen­de evan­ge­li­um. Det er denne uri­me­lig­het jeg mener Hjell­vik ret­ter mot omGud.net ved å om­ta­le det iso­lert.

«En fars kjær­lig­hets­brev» er det førs­te av fem trinn, og klik­ker en seg vi­de­re til «Et in­ter­vju med Gud» og «Du og Gud» vil en møte en ty­de­lig frem­stil­ling av den hel­li­ge Gud, vår syn­di­ge til­stand, for­ta­pel­sens rea­li­tet, og nød­ven­dig­he­ten av frel­sen i Jesus Kris­tus alene.

Vi er glade for alle kon­struk­ti­ve syns­punkt på omGud.net (der­iblant uhel­dig bruk av bi­bel­ord), og vil ikke nøle med å endre det som måtte være en feil fram­stil­ling av Gud, Kris­tus og evan­ge­li­et, men vi ber folk om å for­hol­de seg til hel­he­ten. Det er sum­men av Guds ord som er sann­het (Sal.119,160).

Er det så feil å fram­stil­le Gud som en far som els­ker ufrels­te men­nes­ker? Nei, for Bi­be­len gjør det klart selv. Jeg har i våre sam­men­hen­ger aldri hørt andre tolk­nin­ger av Lukas 15 enn at Jesus her fram­stil­ler Gud som søker det for­tap­te, der­iblant en kjær­lig far som spei­der etter sitt barn og leng­ter etter å om­fav­ne det.

Det betyr selv­sagt ikke at ufrels­te men­nes­ker er Guds barn, for men­nes­ket er av na­tu­ren vre­dens barn (Ef.2,3), men Bi­be­len bru­ker denne al­le­go­ri for å ut­tryk­ke Guds hjerte­lag for alle men­nes­ker. «Gud viser sin kjær­lig­het til oss ved at Kris­tus døde for oss mens vi ennå var syn­de­re» (Rom 5:8). «Kjær­lig­hets­bre­vet» un­der­stre­ker bud­ska­pet om at det er en vei hjem til fars­hu­set for alle som ikke lever i sam­funn med Gud.

Det er opp til en­hver kris­ten å velge hvor­dan en vil star­te en sam­ta­le eller tale til ufrels­te men­nes­ker. Om en vil star­te med å for­tel­le men­nes­ker at de er syn­de­re som tren­ger frel­se, så er det helt greit. I et sam­funn der vi opp­le­ver at mange er pre­get av skam og for­døm­mel­se, vel­ger vi å star­te med den bi­bels­ke sann­he­ten om at Bi­be­lens Gud er kjær­lig­het (1.Joh.4,8) og Han els­ker alle men­nes­ker.

Der­et­ter for­kyn­ner vi at vi må er­kjen­ne vår for­tap­te til­stand og behov for frel­se, at denne Gud som els­ker har gjort som alt som må gjø­res for vår frel­se, og det gjen­står for oss å er­kjen­ne og be­kjen­ne vår synd og ta imot frel­sen. En kan være uenig i frem­gangs­må­ten, men være for­sik­tig med å stemp­le det som ubi­belsk.

Jeg deler Hjell­viks be­kym­ring der­som «Kjær­lig­hets­bre­vet» bru­kes ube­visst og iso­lert, men ikke i den kon­tekst vi har brukt det i omGud.net. Der­for er vi takk­nem­li­ge for alle som vil tipse ufrels­te om å be­sø­ke denne nett­si­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erik Furnes

generalsekretær i Indremisjonsforbundet

Les også
Kritikk av «En Fars kjærlighetsbrev»Martin Hjellvik
Les også
Misjonær med kjærlighetsbrevFather's Love Letter