Lørenskog: Skolen og barnehagen er en trygg havn for 180 barn, tilbudet bidrar til et mangfold i skolefloraen, og står støtt på internasjonale konvensjoner som ivaretar foreldreretten, skriver innsenderen.

Kristen friskole kan bli tvunget til å stenge

Er det noe vi trenger i dag, så er det institusjoner som lykkes på dette området. Det gjør den kristne friskolen på Lørenskog.

Politisk prinsipprytteri i Lørenskog kommune kan ende med stengte dører etter 20 år for 180 barn og 35 ansatte i kristne Lørenskog friskole og Regnbuen barnehage.

Årsaken er at det politiske flertallet i kommunen, anført av Ap, ikke vil forlenge dispensasjonen for bygget som huser de to institusjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slaget står i formannskapet onsdag 16. juni, men vi i Kristent pedagogisk nettverk, KP-nett, mener at saksutredningen er mangelfull. Det har vært lang tautrekking i flere politiske utvalg de siste dagene med knappest mulig flertall for å avvise ny dispensasjon.

Vår bønn er at politikerne nå tenker seg om en gang til, og bruker klokt skjønn.

Mange over hele landet har merket seg den pågående prosessen som kan føre til at skolebarn tvinges tilbake til skoler de måtte forlate fordi det ikke fungerte for dem der.

En av dem er syvendeklassingen som i en kort video fra skolen forteller at hun var på to andre skoler før hun kom til Lørenskog Friskole. Her blir hun ikke utsatt for mobbing lenger, og ber om å få komme tilbake til høsten som 8. klassing.

– Både elever og lærere har fått meg til å føle meg spesiell og denne skolen har gitt meg mange nye muligheter, sier jenta, som opplever skolen som sin familie og uttrykker at hun er veldig takknemlig for å være elev der.

Hvordan skal det gå med henne og de andre barna i denne situasjonen - hvem tenker på barnas beste?

Dersom politikerne tviholder på fasttømrede prinsipper, er det i realiteten de som legger ned friskolen og barnehagen med sitt vedtak. Er det politisk ideologi som får trumfe medmenneskelighet?

Elever, foreldre og hele lokalsamfunnet blir sterkt berørt av en skolenedleggelse, men barnas beste er et perspektiv som synes helt fraværende i den ellers så omfattende saksbehandlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I nedleggelsessaker har Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) tidligere pekt på at det er viktig at kommunen sørger for god saksutredning, og at alle berørte parter får anledning til å uttale seg.

Elevråd, foreldreråd og skolestyre bør høres, og deres uttalelser bør veie tungt, noe som er helt fraværende her. Ifølge Barneombudet sier Barnekonvensjonens artikkel 3 at kommunen skal ta hensyn til hva som er barnets beste i saker som nettopp berører barn, blant annet ved skolenedleggelser.

«Dersom barnets beste ikke er tilstrekkelig utredet i saksfremlegget, vil det være en saksbehandlingsfeil som kan føre til at vedtaket er ugyldig», ifølge FUG.

I Lørenskog-saken kan vi legge til at det heller ikke er utredet om berørte kommuner har kapasitet til å ta imot alle barna dersom virksomheten avvikles.

Rådmannen og politikerne i Lørenskog viser til plan- og bygningsloven og vil ikke forlenge dispensasjonen for å bruke lokalene til skole og barnehage lenger.

De mener skolen har hatt rikelig med tid til å finne seg andre lokaler etter ti år i bygget. Ja, tiden har gått, men det har vært vanskelig å finne andre, tilfredsstillende løsninger for den ekspansive friskolen.

Dessuten har utviklingen i området der institusjonene ligger for lengst passert lovens bokstav. Her er ikke næring og industri formålet lenger slik det var da skolen flyttet inn, for få år siden ble det nemlig omregulert til tjenesteyting.

Det industrielle preget er blitt gradvis endret gjennom årene, blant annet takket være friskolen og barnehagen. Nå bygges det boliger kun et steinkast unna, og kommunen har selv visjoner om å utvikle området videre, og inkluderer til og med en skole i disse planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det er langt frem, mener rådmannen, og Lørenskog Friskole passer tydeligvis ikke inn i de planene. Det er helt utrolig!

Vi i KP-nett har vært på besøk i vår medlemsskole en rekke ganger siden de flyttet dit i 2011. Vi er imponert over hvor bra bygget er blitt tilrettelagt for moderne skoledrift av eier Tom Hagen.

Vi har også sett arbeidet som gjøres innenfor byggets fire vegger på nært hold, og det er ingen tvil om at dyktige medarbeidere leverer en solid, skolefaglig innsats.

Skole og barnehage er en trygg havn for 180 barn, tilbudet bidrar til et mangfold i skolefloraen, og står støtt på internasjonale menneskerettighetskonvensjoner som ivaretar foreldreretten.

Skolen er også en viktig flerkulturell arena i Lørenskog som tar integreringsarbeidet på alvor.

Er det noe vi trenger i dag, så er det institusjoner som lykkes på dette området. Det gjør den kristne friskolen på Lørenskog.

Det er både til barnets og samfunnets beste å legge til rette for at Lørenskog Friskole og Regnbuen barnehage får bestå, og vi oppfordrer til bruk av godt skjønn og sunn fornuft.