Kristen forfølgelse under palestinske myndigheter

Skal vi gi store penge­sum­mer til en myn­dig­het som gjen­nom mange år har vist at de ikke tar vare på sin krist­ne be­folk­ning?

Krist­ne ara­be­re røm­mer PA-om­rå­der (Pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­ter) i stort an­tall. Ho­ved­år­sak: Mus­limsk for­føl­gel­se. Sam­ti­dig mot­tar PA store sum­mer fra Norge i bi­stands­mid­ler.

Den 18. ok­to­ber 2012 holdt Espen Barth Eide en tale i Oslo i sam­men­heng med fak­kel­tog-mar­ke­rin­gen for for­fulg­te krist­ne. I talen sin sa han blant annet:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Å en­ga­sje­re seg for for­fulg­te mi­no­ri­te­ter kan ofte være et po­li­tisk ut­ford­ren­de ar­beid - og et ar­beid fullt av di­lem­ma­er. Vi må være vel­over­vei­de og rea­lis­tis­ke i det vi gjør. Ett ek­sem­pel: En­kel­te re­pre­sen­tan­ter for krist­ne mil­jø­er i Midt­østen har ad­vart oss mot å gi dem for mye opp­merk­som­het, fordi dette kan føre til at disse grup­pe­ne blir as­so­si­ert med Ves­ten, noe som fyrer opp under vel­kjent am­mu­ni­sjon fra deres mot­stan­de­re.»

Uten­riks­mi­nis­te­ren rører ved noe ve­sent­lig i denne ut­ta­lel­sen. Men skal vi still­tien­de se på ut­vik­lin­gen, eller hand­le?

Mange krist­ne ara­be­re lever i frykt på grunn av sin tro og sine me­nin­ger. Der­for vil de fles­te kil­de­ne som står frem være ano­ny­me eller ha emi­grert fra lan­det. Det fin­nes mange ek­semp­ler på dette. Også i ar­bei­det med denne saken.

Selv blant krist­ne ara­be­re i Is­rael er denne fryk­ten til stede. Og be­hand­lin­gen av en kris­ten ara­bisk pas­tor fra Na­sa­ret-re­gio­nen er be­teg­nen­de. For ikke lenge siden opp­munt­ret han åpent unge krist­ne ara­be­re til å søke seg inn i IDF (Is­rael De­fen­ce Force). Saken fikk en del medie­dek­ning. Også uten­for Is­rael. Pres­ten møtte sterk mot­bør i det ara­bis­ke mil­jø­et for sine ut­ta­lel­ser - ikke bare ar­gu­men­ta­sjon, men også trus­ler.

Dess­ver­re er ikke slike trus­ler mot en del krist­ne ara­be­re med mo­di­ge me­nin­ger uvan­lig. Og trus­le­ne kom­mer ho­ved­sa­ke­lig fra mus­lims­ke mil­jø­er. Blant annet blir krist­ne ara­bis­ke han­dels­menn av­kre­vet be­skyt­tel­ses­s­pen­ger.

Kha­led Abu To­ameh, en modig pa­le­sti­naara­bisk jour­na­list som også er mus­lim, sa dette i 2009: «Krist­ne fa­mi­li­er har lenge kla­get over mus­lims­ke trus­ler og land-ty­ve­ri­er, spe­si­elt de som ar­bei­der for den pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­ten. Mange krist­ne i Bet­le­hem og de nær­lig­gen­de (krist­ne) byene Bet Sa­hour og Bet Jalla har gjen­tat­te gan­ger kla­get over at mus­li­mer har over­tatt deres land­om­rå­der enten ved tvang eller gjen­nom for­fals­ke­de do­ku­men­ter».

Og To­ameh fort­set­ter: «I de se­ne­re årene har ikke bare an­tall krist­ne fort­satt å synke, men Bet­le­hem og dens om­gi­vel­ser er også blitt ar­ne­sted for Hamas og Islamsk Jihads støtte­spil­le­re og med­lem­mer. Vi­de­re har flere krist­ne kvin­ner som lever i disse om­rå­de­ne kla­get på ver­ba­le og sek­su­el­le over­grep fra mus­lims­ke menn. I løpet av de siste årene, for­tal­te en rekke krist­ne for­ret­nings­menn meg at de ble tvun­get til å sten­ge sine virk­som­he­ter fordi de ikke len­ger hadde råd til å be­ta­le be­skyt­tel­ses­pen­ger til lo­ka­le mus­lims­ke gjen­ger».

Det har det siste året vært flere drap på krist­ne ara­be­re i Is­rael. Flere mener mo­ti­vet for dra­pe­ne er at det er nek­tet å be­ta­le denne skat­ten. Grup­pen lever med andre ord under sterkt press fra mus­lims­ke ara­be­re. I mot­set­ning til under PA har li­ke­vel den krist­ne be­folk­nin­gen i Is­rael økt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dess­ver­re ser det ut til at også krist­ne ara­bis­ke le­de­re bi­drar til at krist­ne lever under press ved ikke å ved­kjen­ne seg at pro­ble­me­ne fin­nes.

To­ameh sier det på denne måten: «Når de går ut of­fent­lig, in­sis­te­rer disse le­der­ne all­tid på at Is­rael og ok­ku­pa­sjo­nen er den enes­te år­sa­ken til si­tua­sjo­nen. De nek­ter hard­nak­ket å inn­røm­me at mange krist­ne blir an­gre­pet av mus­li­mer. Ved ikke å snak­ke åpent om pro­ble­met, opp­mun­t­rer de krist­ne le­der­ne gjer­nings­men­ne­ne til å fort­set­te tra­kas­se­ring og over­grep mot de krist­ne fa­mi­lie­ne».

I 1950 var det, iføl­ge rap­por­ter, 15 pro­sent krist­ne ara­be­re i de pa­le­stins­ke om­rå­de­ne. I dag er tal­let under 2 pro­sent. Selv om emi­gra­sjo­nen av krist­ne ara­be­re har på­gått i mange år, har ut­flyt­tin­gen vært spe­si­elt stor etter at PA tok over sty­rin­gen.

Bet­le­hem, som har vært en over­vei­en­de kris­ten by i år­hund­rer, har om lag 15 pro­sent krist­ne igjen. Iføl­ge pa­tri­ar­ken i den gresk or­to­dok­se kirke har også Je­ru­sa­lem fått re­du­sert sin krist­ne be­folk­ning med en tredje­del siden 1964.

Li­ke­vel har PA siden 2007 mot­tatt over 600 mil­lio­ner kro­ner årlig i bi­stand fra nors­ke myn­dig­he­ter. Til sam­men­lik­ning ga Norge 46,5 mil­lio­ner i bi­stand til PA i 1993. De siste 20 årene har Norge gitt 9 mil­li­ar­der kro­ner. I 2010 mot­tok PA fire gan­ger mer bi­stand per inn­byg­ger enn neste land på lis­ten. Samme året mot­tok PA sam­let 800 mil­lio­ner nors­ke kro­ner.

«Vi har be­slut­tet å for­ster­ke inn­sat­sen for tros- og livs­syns­mi­no­ri­te­ter yt­ter­li­ge­re. Jeg øns­ker at dette skal skje i nært sam­ar­beid med tros­sam­funn og or­ga­ni­sa­sjo­ner», sa Espen Barth Eide i sin tale til støt­te for for­fulg­te krist­ne den 18. ok­to­ber 2012.

Han sa også dette: «Jeg øns­ker at dere alle skal gå her­fra i kveld og være sikre på kam­pen mot for­føl­gel­se av men­nes­ker for deres tro og livs­syn vil fort­set­te å stå sen­tralt i Re­gje­rin­gens po­li­tikk.»

Skal vi gi store penge­sum­mer til en myn­dig­het som gjen­nom mange år har vist at de ikke tar vare på sin krist­ne be­folk­ning?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I in­nen­riks­po­li­tikk er re­gje­rin­gen og re­gje­rings­par­ti­ene raskt på plass med trus­ler om kutt i penge­støt­te hvis pri­va­te in­sti­tu­sjo­ner går for langt i sine me­nin­ger, eller ikke opp­fyl­ler vik­ti­ge for­plik­tel­ser.

Gjel­der dette kun på hjemme­bane, eller også i uten­riks­po­li­tik­ken?

Midtøsten Erlend Sundar Oslo