KrF i første rekke

Torsdag 12.07. har leder av Agder avdeling av «Stopp islamiseringen av Norge», Arne Tumyr, spørsmål til meg om følgende: «Vil (...) KrF virkelig verne om de åpenbart «alvorlige forhold» som finner sted innenfor islam?».

Og videre med henvisning til artikkel 1 i Menneskerettighetene: «Hvorfor vil ikkeToskedal være med oss og motarbeide en slik lære?».

Og videre med henvisning til artikkel 2 i Menneskerettighetene: «Mener GT at en politisk ideologi forkledd som religion som har slike budskap fortjener å bli understøtter av staten?»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og videre med henvisning til art 3 i Menneskerettighetene: «Hvordan kan GT unngå å bli opprørt over en slik inhuman lære – støter det an mot religionsfriheten å bekjempe ondskapen?»

Og til slutt: «...er det ikke da naturlig at stortingsrepresentanten blir med i kampen mot islam? (...) legges ikke da forholdene til rette for en ideologi som undergraver norske verdier».

Som saksordfører i kommunal- og forvaltningskomiteen for Stortingsmelding 30 (2015-2016), Innstilling 399S «Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk» («integreringsmeldingen») i Stortinget er det viktig for meg og andre å få fram hva som er realiteter.

Først av alt; det var stor enighet mellom alle partiene om at denne meldingen tilhørte samme sakskompleks som lovforslagene om innstramming i asyl- og innvandringspolitikken der også KrF bidrog betydelig i tillegg til å inngå i det brede stortingsforliket før jul 2015. For det andre var og er det betydelig grad av enighet mellom alle partier om de fleste element og tiltak i integreringsmeldingen, om enn med ulik vekting.

Man må være desinformert ­eller ha andre motiv dersom man ikke har fått med seg at KrF er i første rekke i kamp mot forskjellsbehandling på grunn av kjønn, rase, religion og så videre, i tillegg er vi «kjent» for å holde kampen mot slaveri, menneskehandel, mobbing, trakassering, diskriminering og urettferdighet høyt uansett hvilken -isme man prøver seg med her på berget.

KrF er opprørt over terrorisme, vold, tvang og urett. KrF støttet derfor fornyelsen avGrunnloven på disse områdene. KrF har ellers fremmet en rekke spørsmål og saker innen disse områdene. KrF arbeider for at Menneskerettighetene – alle artikler, det vil si langt flere enn de du nevner – og alle andre internasjonale konvensjoner og avtaler innen saksfeltet følges.

KrF kjemper selvsagt fullt ut for de «norske» verdier slik de finnes og utvikles i et demokratisk samfunn. Å reise spørsmål om det til meg og KrF kjennes faktisk underlig, derfor enkelt og kjekt å besvare. Når det gjelder kampen for kristne verdier i kultur og samfunn er jeg ofte overrasket og iblant skuffet over hvor mot­kreftene ­befinner seg.

Som saksordfører, og i tillegg ansvarlig for KrFs penn og innlegg i saken, vil jeg klargjøre det forholdet som antakelig er direkte foranledning forTumyrs mange spørsmål. Av alle titalls tiltak som vi vedtok i Stortinget 16.06.16 fremmet SV et forslag i tre punkt, sitat:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Stortinget ber regjeringen utrede en mulighet for å trekke tilbake økonomisk støtte til trossamfunn som: 1. Oppfordrer til lovbrudd, 2. Tar imot utenlandsk finansiering fra stater som bryter fundamentale menneskerettigheter, 3. Andre alvorlige forhold som kan medføre tilbaketrekking av statlig støtte. Regjeringen bes utrede retningslinjer for når slik støtte kan trekkes tilbake.» ­(Sitat slutt).

I innstillingen fra komiteen til Stortinget støttet alle partier på forhånd alle tre punktene, også KrF. KrF støtter punktene 1 og 2. I debatten noen dager etter gikk imidlertid KrF, Frp, Høyre, Venstre og MDG imot punkt 3.

Det skyldes for KrFs del at medieinnslag fra SV i mellomtiden fortalte tydelig at de tenkte minst like mye på kristne menigheter når de snakket om «likestilling, homofili, isolering av jenter/kvinner og så videre».

Den røde lampe blinket, og vi tenker fremdeles med gru på de rødgrønnes forsøk på å kneble Frelsesarmeen i Ap, SV og Sps regjeringsperioder. Spar oss for «tankepoliti». KrFs motforslag manglet derfor punkt 3, som forøvrig hadde en mer presis ordlyd i punkt 1, sitat: «Oppfordrer til brudd på norsk straffelov».

Landet skal nemlig bygges med lov, og ikke at et departement eller direktorat skal finne «andre alvorlige forhold» (udefinert) og leke et slags tankepoliti alt etter definisjon av politisk forgodtbefinnende til enhver tid.

Dette skjønte både KrF, Høyre, Venstre og MDG. Det utrolige var at Frp plutselig snudde helt om etter konkret «kjeft og henvendelse» fra SV i salen midt i debatten – og dermed fikk alle tre punktene fra SV flertall. Saken vil dermed komme tilbake tilStortinget på ny i henhold til vedtaket.

KrF mener landet skal styres ved demokratisk og folkelig vedtatte lover som er tilpasset hensikten, og ikke ved at noen «bedrevitere» skal benytte anledningen til å stramme inn norske og legitime tradisjoner, selv om vi kan mene mye om hverandre. KrF har imidlertid uttrykkelig sagt at vi fortsatt støtter intensjonen i forslaget.

Personlig er jeg overrasket over at Frp plutselig mot slutten av debatten ble så enøyd. Nå støtter de sosialistene og Sp, i seg selv oppsiktsvekkende. De forhold som Tumyr spør om – og er bekymret for – vil KrF kunne følge nøye gjennom punktene 1 og 2 i forslaget – og det stemte vi for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi gleder oss til debatten når saken kommer tilbake, for sakene Tumyr nevner fortjener klar og prinsipiell praksis bygd på verdier som ivaretar det beste i vår kultur og i vårt samfunn.

At Dagen har plassert Tumyrs spørsmål under vignetten «religiøse trossamfunn» noterer jeg med et smil som en kuriositet – med ønske om god sommer!