Korset - et norsk symbol

Det er ingen mot­set­ning mel­lom den re­li­giø­se be­tyd­nin­gen av kor­set og det fak­tum at kor­set i til­legg også er et norsk sym­bol.

NRKs på­legg til sine ny­hets­opp­le­se­re om ikke å bruke kors­smyk­ker når de opp­trer i TV-ru­ten fort­set­ter å en­ga­sje­re. Selv om det nå har gått to uker siden prak­si­sen ble kjent.

En side på Face­bo­ok til for­svar for of­fent­lig kors­bruk har i skri­ven­de stund fått over 120.000 føl­ge­re. Også her i Dagen har vi mer­ket en vold­som in­ter­es­se for saken. Spørs­må­let om kor­s­nekt lig­ger an til å bli årets mest de­bat­ter­te sak på dagen.no og på Da­gens sider på Face­bo­ok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har også hatt en rekke in­ter­es­san­te inn­legg på trykk i pa­pir­avi­sen som har be­lyst saken fra for­skjel­li­ge vink­ler. Før hel­gen skrev Fa­mi­lie og Medi­ers ge­ne­ral­sek­re­tær Jarle Haug­land under tit­te­len «Kor­s­nekt, frem­med­frykt og Guds kjær­lig­het».

Vi deler den be­kym­rin­gen som Haug­land gir ut­trykk for i ar­tik­ke­len når det gjel­der ra­sis­tis­ke yt­rin­ger i kjøl­van­net av denne de­bat­ten. Vi har selv hatt vår fulle hyre med å slet­te inn­legg i vår nett­avis som har gått over stre­ken.

Men vi synes også Haug­land selv går for langt når han helt av­vi­ser for­bin­del­sen mel­lom kors­sym­bo­let og vår na­sjo­na­le kul­tur­arv.

«Når kor­set der­med blir gjort til et sym­bol for norsk kul­tur, må jeg som kris­ten si ifra. For da har vi be­ve­get oss bort fra det som er kor­sets egent­li­ge bud­skap: Guds kjær­lig­het til men­nes­ke­ne og Jesu frel­sen­de død for oss», skri­ver Haug­land.

Ja, kor­set er sym­bo­let på frel­se og Guds kjær­lig­het. Kor­set er men­nes­ke­he­ten og his­to­ri­ens midt­punkt. Det er ste­det der Gud for­so­net ver­den med seg selv. Plas­sen der vår Frel­ser be­tal­te pri­sen for våre syn­der.

Troen på Jesu full­brak­te verk på kor­set åpner veien inn til evig sa­lig­het hos Gud. Der­for er denne tros­di­men­sjo­nen den udis­ku­ta­belt vik­tigs­te be­tyd­nin­gen av kors­sym­bo­let for oss krist­ne.

Men det er ingen mot­set­ning mel­lom denne re­li­giø­se be­tyd­nin­gen av kor­set og det fak­tum at kor­set i til­legg også er et norsk sym­bol.

For kor­set er i dag et na­sjo­nalt sym­bol for sta­ten Norge. Den nors­ke na­sjon har et kors i flag­get. Og vi har et kors i riks­vå­pe­net.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I mot­set­ning til Jarle Haug­land ser ikke vi det som noe ne­ga­tivt at kor­set slik bru­kes som et sym­bol for den nors­ke na­sjon og den nors­ke kul­tur. Tvert imot. Vi ser det som et ver­di­fullt ut­trykk for de dype bån­de­ne som his­to­risk sett fin­nes mel­lom vår na­sjon og det krist­ne tro.

Norge for­ble ikke et hed­ninge­land. Vi ble krist­net. Og i tusen år har den krist­ne tro spilt en ho­ved­rol­le i vår na­sjo­na­le og kul­tu­rel­le arv.

Kors­sym­bo­le­ne i flag­get og riks­vå­pe­net er vik­ti­ge ut­trykk for disse his­to­ris­ke bån­de­ne. Det bør vi som krist­ne være takk­nem­li­ge for. Og vi bør være på vakt mot ster­ke kref­ter i tiden som prø­ver å svek­ke vår krist­ne kul­tur­arv.

Denne kul­tu­rel­le og his­to­ris­ke kob­lin­gen mel­lom na­sjon og tro ut­ford­res i dag langs flere akser. Human-Etisk For­bund er vel kan­skje den mest åpen­lyse på­dri­ve­ren for å svek­ke sær­stil­lin­gen som den krist­ne tro har i lan­det vårt. Men det er hel­ler ingen tvil om at den demo­gra­fis­ke ut­vik­lin­gen vi har sett de siste ti­åre­ne også re­pre­sen­te­rer en ut­ford­ring for Norge som en kris­ten na­sjon.

Islams vekst set­ter sen­tra­le vest­li­ge ver­di­er bygd opp på kris­ten grunn, under et sta­dig stør­re press. Også i vårt land.

Les også
Oppfordrer folk til å bruke kors som profilbilde på FacebookKorsforbud i NRK
Les også
Hets og hat i korsdebattKors-saken
Les også
Fra Facebook-aksjon til korsvandring